Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. December 07. 17:37, szombat | Helyi

25 ÉVES JUBILEUMRA KÉSZÜLNEK

25 ÉVES JUBILEUMRA KÉSZÜLNEK

Jeles Ünnepre készül a Kazah- Magyar Baráti Társaság. Erről Varga Nándort, a társaság elnökét kérdeztük

Jeles Ünnepre készül a Kazah- Magyar Baráti Társaság. Erről Varga Nándort, a társaság elnökét kérdeztük. - Lassan 25 éve működik a baráti társaság, amelyet Karcag város országgyűlési képviselője, az önkormányzat tagjai, polgármestere alapították abból az elképzelésből, hogy a kunok kazak-kipcsak ágának történelmével és hagyományaival foglalkozzon.

A Tiszteletbeli Kazah Konzulátus 20 éves ünnepségen Varga Mihály miniszter úr mondta, hogy aki nem ismeri a múltját, nem találja a helyét a jövőben. Mi ezt a hagyományt ismertetjük meg, szeretnénk továbbvinni és átadni a fiataloknak, Karcag lakosságának, a kunoknak a Kiskunságban is és a Bácskában élő testvéreinknek - mondta az elnök.


A társaság irodájában több kazak relikvia, emlék van már. Tartják a kapcsolatot a konzulátussal és a Nagykövetséggel, ahol most nagykövetváltás történt. Az új nagykövet megjelenése után vele is próbálják majd felvenni a kapcsolatot és tovább építeni azt. Jövőre a 25. évfordulóra a társaság több rendezvénnyel is készül.


Előtte csapatépítő tréningen magunkat készítik fel erre, több olyan programot szerveznek, ahol Karcag lakossága is ott lehet. Így augusztus táján a főtéri randevúk felújítása kapcsán Magyarországon tanuló kazak diákokat hívnak meg, akik a Kun Organda Zenebarátok Egyesületének tagjaival közösen fognak fellépni, de szeretnék a kazak ételeket is megkóstoltatni majd a karcagiakkal. A kun szokásokat, hagyományokat pedig kazak diákokkal ismertetik meg jövőre is, ahogy ezt már többször tették. - Igyekszünk népszerűsíteni az ország más részein is a kazak-magyar hagyományokat, ez is a feladataink között szerepel - fogalmazott Varga Nándor, aki elmondta, augusztus végén Kézdivásárhelyen, a pityóka fesztiválon vettek részt, ahol a főzőversenyen első díjat nyertek.

Az őszi sokadalom nevű rendezvényük keretében pedig levetítették Karácsony Sándor A kunok hazája című filmjét is. Idén jutott tudomásunkra, hogy a Felvidéken van egy 300 lakosú település, Kuntapolca. A Polgármester Asszony örömmel vette, hogy szeretnénk őket felkeresni, már felkértem egy történészt, nézzen utána a település történetének. Velük is szeretnék felvenni a kapcsolatot. A 2020-ban méltóképpen megünneplik rendezvényekkel is a társaság 25. évét is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 14:31, csütörtök | Helyi

SOKAN FÜRDŐZTEK AZ ÁPRILISI KÁNIKULÁBAN

Áprilisban nem megszokott meleg levegő árasztotta el az országot. Sorra dőltek meg a melegrekordok. Ennek köszönhetően sokan látogattak ki a Berekfürdői strandra, a már-már nyarat idézőhőségben.

2024. Április 25. 13:29, csütörtök | Helyi

ELMERÜLT A HOLT-ZAGYVÁBAN

Az Akácfa utca közelében, Szolnok külterületén, a Holt-Zagyvában merült el egy személyautó. A sofőr szerencsére el tudta hagyni a járművet, az eset során az ijedtségen kívül szerencsére nem érte baj. Az Életjel Mentőcsoport részt ve

2024. Április 25. 10:30, csütörtök | Helyi

FELHÁBORÍTÓ: IDŐSEK OTTHONÁBAN ERŐSZAKOSKODOTT

10 év fegyház várhat arra a férfira, aki a gondozására bízott idős nőt rendszeresen verte és szexuálisan bántalmazta. A nyugalom megzavarására alkalmas tudósítás következik.

2024. Április 25. 09:57, csütörtök | Helyi

Az elmúlt 24 órában történt

A vármegye rendőrei az elmúlt napon 7 személyt fogtak el, akik közül 2 ellen elfogatóparancs volt érvényben, valamint 1 ittas járművezetőt szűrtek ki a forgalomból.