Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2024. Február 23. 15:48, péntek | Helyi

250 méteres kolbász, toroskáposzta, pecsenye, muzsikaszó, pálinka

250 méteres kolbász, toroskáposzta, pecsenye, muzsikaszó, pálinka

Jön a 16. Abádszalóki Tiszator Böllérfesztivál!

Már vághatjuk a centit a március 9-én megrendezésre kerülő 16. Abádszalóki Tiszator Böllérfesztivál és Gasztronómiai Vásár kezdéséig, ahol a hagyományos, falusi disznóvágás minden részletét felelevenítik. A nap disznóvágással és fogópálikával indul, majd megkezdődik a főzés, amit zeneszó és jó hangulat kísér. Az idén 16 éves fesztivállal nyitja meg Abádszalók városa a Tisza-tavi szezont és ezzel együtt búcsúztatja a telet.


Az 16. Abádszalóki Tiszator Böllérfesztivált 2008 óta rendezi meg a város önkormányzata, ami minden évben rengeteg látogatót vonz. A sikerének titka egyszerű, de nagyszerű: a mindenki által kedvelt magyaros disznótoros ételeket főzik az ide érkező csapatok, akik a titkos, családi receptek alapján készítik el a finomságokat.
A rendezvény fővédnöke F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, védnöke Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Kora reggel kezdenek a csapatok
Az abádszalóki Füzes Kempingben ez a nap nem is indulhatna mással, mint egy kupica fogópálinka után a malacok szúrásával: a résztvevők kora reggel látnak munkához. A csapatokat a malac átvételétől kezdve a főzésen át egészen az elkészült ételek készítéséig és minőségéig a szakmai zsűri árgus szemekkel figyeli és pontozza. Idén rekordszámú nevező regisztrált a versenyre: összesen 34 baráti és családi társaság, illetve a települések önkormányzatait képviselő csapatok mérettetik meg magukat.
A zsűri nemcsak a fesztivál legfinomabb ételét fogja megválasztani, hanem a Tiszator legjobb Böllérét is, valamint keresik a környék legjobb pálinkáját és pogácsáját is. A pálinkamustra igen népszerű szokott lenni, jellemzően több mint 100 különféle párlatot neveznek a versenyre, várhatóan idén is nehéz dolga lesz a pálinkazsűrinek.
Mi sül majd a kondérban?
A csapatok a hagyományos, falusi disznótoros minden létező finomságát fogják sütni-főzni: reggelire lesz hagymás vér, majd ebédre orjaleves, toroskáposzta, de a klasszikus hurka-kolbász-pecsenye hármasa is elkészül. A bejáratnál kóstolójegyet váltva a látogatók is ehetnek ezekből.
Természetesen a kóstolójeggyel fogyasztható étkeken túl még sok-sok finomság várja a látogatókat: a látványos nyárson sült malac mellett többek közt elkészül a Tisza-tó egyik legnagyobb, 250 méteres sültkolbásza, amit csak több ember együttes munkával tud megfordítani!
Új programelem a Gasztrotombola, amivel a szervezők a helyi, valamint a Tisza-tó környéki vendéglátóhelyeket szeretnék népszerűsíteni. A tombolában résztvevő vendéglátóhelyeknél fogyaszthatják majd le az itt kihúzott, nyertes szelvények ajándékát.
Mindezek mellett természetesen a helyi termékek vásárában lehet a Tisza-tó környéki termelők, árusok portékáiból válogatni.
Jó ebédhez szól a nóta
Zene nélkül nem maradhat el disznóvágás: a résztvevő csapatoknál rendszerint szól a zene, amivel az udvaruk hangulatát emelik.
A Tiszator Böllérfesztiválon mindenkinek elhúzzák a nótáját: a porták között jár a Pipás Zenekar és Sodrás Népzenei Kisegyüttes, akikkel nemcsak lehet, hanem egyenesen kötelező nótázni! A zenés fergetegben a Tisza-Tavi Alapfokú Művészeti Iskola, a Széltolók Néptáncegyüttes, a Palóc Néptáncegyüttes és Cifra Szilas Néptáncegyüttes táncosai ropják.
Akit elkap a zene sodrása, az az „Állati jó táncház!” sátrában táncolhat a népzenei együttesekkel és a néptáncegyüttesekkel.
A színpadon is egész nap szól majd a muzsika: fellép az abádszalóki Csillaghúr Népdalkör, a tiszaderzsi Tavirózsa Népdalkör, a Dalma Dance Club mazsorett bemutatót tart. A Dűvő Népzenei Együttes nagykoncertet ad és itt táncolhat mindenki a Tisza Táncegyüttessel egy fergeteges össztáncot.

Nekik tartozunk köszönettel
Az idén már 16. alkalommal megrendezett Abádszalóki Tiszator Böllérfesztivál és Gasztronómiai Vásár létrejöttében hatalmas segítséget nyújt három főtámogatónk: a tiszafüredi Hegedűs-Hús, az abádszalóki Szalóki Szolgáltató Kft. és a Meta Kft.

Találkozzunk március 9-én Abádszalókon, a Füzes Kempingben!

További információk
A fesztivál további részletei, aktualitásai megtalálhatók a Tiszator Böllérfesztivál Facebook oldalán és a https://www.bollerverseny.com/ oldalon!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 14:16, péntek | Helyi

ZAJLIK A MUNKA A CSEMETEKERTBEN

Folyamatosan zajlik a munka a Városgondoksághoz tartozó Csemetekertben. Ottjártunkkor is szorgosan tevékenykedtek a területen, főként növényápolási és növényvédelmi munkákat végeztek.

2024. Május 03. 12:42, péntek | Helyi

Fának hajtott egy autó Kenderesen

Fának csapódott egy személygépkocsi csütörtök délután Kenderesen, a Vasút úton.

2024. Május 03. 11:30, péntek | Helyi

POZITÍV ÉLETÚTRÓL TARTOTTAK ELŐADÁST

A Szent Pál Marista Általános Iskolában tartott Cigány Témahét zárásaként egy fiatal házaspár tartott előadást arról, hogy a nehéz életkörülmények közül is ki lehet törni.

2024. Május 03. 09:03, péntek | Helyi

JÓVAL HAMARABB ÉRT BE AZ EPER

Előbb vagy utóbb minden tavasszal elérkezik az eperszezon, de az igazi ínyencek számára csak akkor indul, amikor megjelenik a magyar eper a piacokon.