Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2022. Augusztus 31. 05:00, szerda | Helyi

A BAJTÁRSI EGYESÜLET 50. ÉVFORDULÓJA

A BAJTÁRSI EGYESÜLET 50. ÉVFORDULÓJA

Megalakulásának 50. évfordulóját ünnepelte  a Karcagi Nagykun Bajtársi Egyesület.

A rendezvényközpontban tartott ünnepségen Rab János ny. őrnagy, elnök beszámolója után Sári Kovács Szilvia alpolgármester méltatta ajeles évfordulót és szólt elismeréssel a 120 fős civil belügyi szervezet hagyományőrző munkájáról.
Esküdt Lajos nyá. ezredes, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének Koordinációs elnökhelyettese, Kőszegi Ferenc nyá. alezredes, a BEOSZ Észak-Magyarországi Régió régió vezetője, Molnár János alezredes, a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 4. Hadkiegészítő Toborzó Központ parancsnoka és Terenyi Krisztina őrnagy, a MH HKNYP 9. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda irodavezetője miniszteri és egyesületi elismeréseket adott át az egyesületnek és Rab Jánosnak. Az ünnepséget a Honvéd Művészegyüttes operett műsora zárta.

Rab János. ny.őrnagy, egyesületi elnök az alábbiakban vázolta az elmúlt öt évtized fontosabb eseményeit:

A klubot 1972. július 29-én alakította meg 14 fő rendőr és katona a Karcagi Helyőrségi Pince Klubban. Az alapító tagok közül sajnos már senki sem él. Az első vezetőség az alábbi személyekből állt: Gajdán Antal ny. őrnagy, elnök, Ferenczi József ny. főtörzsőrmester, elnökhelyettes, Gulyás János ny. r. őrnagy titkár. A klub, majd egyesület elnöke 1972-től 1974-ig Gajdán Antal ny. őrnagy, 2986-ig P. Szabó Sándor ny. zászlós, 1996-ig Tóth Ferenc ny. alezredes, 1996-tól 1997-ig Bakos Kálmán ny. ezredes, 1998-tól 2001-ig Tóth Ferenc ny. ezredes, 2008-ig Bokor József ny. alezredes, s azóta Rab János ny. őrnagy.

A Karcagi Fegyveres Erők és Testületek Nyugdíjas Klubja a Fegyveres Erők és Testületek hivatásos, továbbszolgáló és kinevezett polgári alkalmazott tagjai köréből nyugállományba helyezett, helyi önkormányzattal rendelkező önkéntes szervezete, rendeltetése, hogy egy helyőrségben élő nyugállományú tagjai és családtagjai számára lehetőséget biztosítson a Fegyveres Erőkhöz és Testületekhez való kötődés fenntartására, a nyugdíjasokat érintő közérdekű és egyéni problémáik megoldására.

1990. január 3-a óta tagjai sorába fogadta a tartalékos katonákat, valamint a Fegyveres Erők és Testületekhez nem tartozókat, akiket a klub vezetősége arra érdemesnek talált, ha ezen személyek a klub alapszabályát elfogadták. A civil társadalom felé történő nyitásnak köszönhetően a tagság létszáma folyamatosan nőtt és a kisebb ingadozások ellenére is már évek óta 120 fő fölötti.

2016. március 9-e óta nevük Karcagi Nagykun Bajtársi Egyesületre módosult, fő feladatai azonban változatlanok.

A társadalmi változásokról is szó volt: az 1931. október 01-én a honvédség által birtokba vett új laktanya előbb kerékpáros zászlóaljat, majd lövészeket, később páncéltörő és légvédelmi egységeket fogadott be és végül raktárbázisként funkcionált, majd 2004. június 30-án megszűnt. Ezzel a karcagi helyőrség is megszűnt, a Magyar Honvédség hivatásos állományából az egyesület tagságába az utánpótlás már csak elvileg lehetséges, ez is indokolta a nyitást a civil szféra irányába.

A laktanya bezárását követően a megyében már csak Szolnokon működött helyőrség. A Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság minden tőle telhetőt megtett az egyesület munkájának segítésére, szívesen jönnek rendezvényeikre. AZ egyesület tagja a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének ( BEOSZ) is, akik anyagilag is segítik őket. A Kieg és a BEOSZ mellett jelentős támogatást kapnak a Karcag Városi Önkormányzattól is - iroda és raktár biztosítása, pályázati pénzek a fejlesztésekre.

Az egyesület célkitűzései között szerepel a tagság kulturális igényeinek kielégítése, ennek érdekében rendszeresen szerveznek kirándulásokat történelmi helyekre. Az ország minden nagyobb tájegységén megfordultak már Nyíregyházától Sopronig, Sárospataktól Pécsig. Néhány alkalommal külföldre is szerveztek utazást, voltak Erdélyben, Olaszországban, Kárpátalján, Szlovákiában és Lengyelországban is. Fő céljuk a katonai hagyományok őrzése és ápolása, így 2007-ben emléktáblát helyeztek el a volt HEMO - ma Városi Könyvtár - bejáratánál, amelyet azóta is minden évben május 21-én, a Honvédelem Napján bajtársi találkozó keretében megkoszorúznak. 2008-ban kiadták Bokor József ny. alezredes a „ Karcagi laktanya története" könyvét, 2010-ben felavatták a volt laktanya területén kialakított emlékszobákat, amely kiállítási anyaga az egykoron Karcagon diszlokált katonai alakulatoknak állít emléket. A bemutató fotókból, egykori dokumentumokból és tárgyi emlékekből áll. A kiállítás megújítása most pályázatból dr. Nagy Molnár Miklós múzeumigazgató szakmai elképzelései alapján megkezdődött.

2012-ben került sor a karcagi csapatok emlékét megörökítő kopjafa elhelyezésére a balatonkenesei Honvéd Üdülő emlékparkjában. A kopjafát azóta átszállították a Pákozdi Emlékparkba, ahol a szakszerű gondozásnak és karbantartásnak köszönhetően most is megnézhető.

Az egyesületi munkát a közös főzések, megemlékezések, koszorúzások, beteglátogatások, kegyeleti feladatokat végzése teszik teljessé. Rendszeresen képviseltetik magukat a városi rendezvényeken, e mellett a Rákóczi úti Egyesületek Házában telephellyel rendelkező egyesületekkel is tartják a kapcsolatot, közös pályázatokat valósítanak meg - sorolta Rab János, aki megköszönte mindazok munkáját, akik bármilyen módon hozzájárulnak munkájukhoz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 10:22, hétfő | Helyi

Állásajánlatok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2024. Május 13. 10:20, hétfő | Helyi

Az elmúlt 72 órában történt

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt 72 órában 5 közúti közlekedési baleset jutott a rendőrség tudomására.

2024. Május 12. 15:00, vasárnap | Helyi

ISMÉT DÍLER KEZÉN KATTANT A BILINCS

Fél kilogramm új pszichoaktív anyagot találtak a szolnoki nyomozók egy helyi férfinél. Őrizetbe vették és kezdeményezik letartóztatását.

2024. Május 12. 08:00, vasárnap | Helyi

BOROTVAPENGÉVEL FENYEGETŐZÖTT

A Szolnoki Járási Ügyészség rablás büntette miatt indítványozta egy 39 éves szolnoki férfi letartóztatását.