Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Április 10. 07:13, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

A böjt miatt kényszerülnek vadászni

A böjt miatt kényszerülnek vadászni

A böjti időszakban vadászatra kényszerülnek a foltos hiénák (Crocuta crocuta) – derítették ki etióp kutatók, akik tanulmányukat a Journal of Animal Ecology című brit folyóiratban közölték.

Etiópiában a Tevahedo ortodox egyház tagjai 55 napos böjtöt tartanak húsvét előtt, amikor sem húst, sem tejet nem fogyasztanak. Ebben az időszakban a foltos hiénák, amelyek előszeretettel csemegéznek a mészárszékek és háztartások hulladékából, önellátásra kényszerülnek – olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.

Az észak-etiópiai Mekelle Egyetem kutatói a város körül három egyhektáros területen gyűjtötték a hiénák ürülékét az 55 napos böjt első és utolsó napján, majd 55 nappal annak befejezése után. A tudósok 553 mintát szedtek össze. Hogy kiderítsék, mivel táplálkoztak a hiénák a böjt előtt, közben és utána, az ürülékben talált szőrt elemezték.

Mint a vizsgálatok kimutatták, amikor a lakosság beszüntette a hús vásárlását és fogyasztását, lényegesen megváltozott a hiénák étrendje is. A böjt előtt az ürülék 14,8 százaléka tartalmazott szamárszőrt, a böjt alatt 33,1 százaléka. A böjt befejezése után jelentősen, 22,2 százalékra csökkent a szamárszőr tartalma az állatok ürülékében.

Mint a kutatásokat irányító Gidey Yirga rámutat, a foltos hiénák rendkívül alkalmazkodók. Ügyes vadászok, de nem vetik meg a döghúst, ahogy a hulladékot sem, gyakorlatilag bármit képesek elfogyasztani. Erős állkapcsuk és fogazatuk a csontot is képes megőrölni, emésztőrendszerük pedig legfeljebb a szőrrel nem tud megbirkózni.

„Kutatásaink kimutatták, hogy miként változott a körülmények hatására a hiénák étrendje. A Mekelle környékén élők főleg a mészárszékek és háztartások hulladékán élnek, ám a böjt idején a szamarak biztosítottak alternatív táplálékforrást” – magyarázta Gidey Yirga, hozzátéve: megismerve a sűrűn lakott területen élő ragadozók táplálkozási szokásait, jobb stratégiákat dolgozhatnak ki az ember és az állatok közötti konfliktusok elkerülésére.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.