Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2020. December 22. 10:54, kedd | Helyi

A gyógyszerész tanácsai az ünnepek idejére

A gyógyszerész tanácsai az ünnepek idejére

Dr. Szalay Lászlóné főgyógyszerésszel beszélgetünk arról hogyan induljunk el az ünnepek közeledtével vásárolni és hogyan váltsuk ki gyógyszereinket.

A szakember szerint az időseknek illik megfogadni, hogy az élelmiszerboltokba, gyógyszertárba, drogériában abba az idősávban menjen, amit számára kijelöltek, mert akkor ugyanolyan korú és hasonló védettségű személlyel vásárol egy időben.

A maszk legyen megfelelő, nem elhasznált, a moshatót mossuk és vasaljuk. Ha hazamegyünk, mindenképp mossunk kezet, használjunk kézfertőtlenítőt, öltözzünk át így védjük magunkat és a családtagjainkat.

A szervezetünket is védekező üzemmódra kell állítani, naponta a felnőttnek legalább 2000 NE C és 3000 NE D vitaminra van szüksége. Az étkezésünk könnyű legyen, kerüljük a túl zsíros ételeket, nehogy emiatt kerüljünk kórházba vagy orvoshoz.

Együnk gyümölcsöt, körtét, almát, citrusféléket.

Ne zárkózzunk be, nem azt jelenti a maradj otthon, hogy ki se bújok, hanem szép időben könnyű sétát tehetnek a nyugdíjasok egy csendes utcában, parkban maszkban és az időjárásnak megfelelően öltözve.


A karácsonyi zsúfoltságot kerüljük, ha már betegek vagyunk, mindennap be kell venni a gyógyszereink mellett még a vitaminból is, a gyerekeknek a multi vitaminokból adjunk, s felületfertőtlenítő és kézfertőtlenítő is legyen otthon éppúgy, mint lázcsillapító, köptető, köhögéscsillapító, ahogy egy influenzajárvány idején.

A gyógyszerek kiváltásában nincs változás, kiválthatja hozzátartozó is azt. Nagyon fontos, hogy a TAJ számát tudjuk annak, akinek a gyógyszert kiváltjuk, de beszéljük át mennyi adagot írt fel az orvos - egy hónapra, vagy három hónapra - mert nem hozhatja vissza a gyógyszert.

Aki kiváltja igazolnia kell magát irataival, csak úgy adhatják ki a gyógyszert az adatvédelemnek megfelelően.

A járvány idején azért vannak hiánycikkek, otthon azt is meg kell beszélni, ha az a gyógyszer nem kapható, elfogadja-e a helyettesítő gyógyszert a beteg, hogy ne kelljen kétszer sorba állni.

A várakozóknak az előtérben az egymástól 1,5 méter távolságot tartani kell, már most gondoljon mindenki arra, hogy ünnepekkor is legyen a rendszeresen szedett gyógyszereiről otthon.

Nem kell felvásárolni, hiszen szinte minden gyógyszer kapható a gyógyszertárban, s egy-másfél hónapra megfelelő készlet van és rendszeresen pótolják is.

A járvány alatt is van mindig van nyitva gyógyszertár valamennyi időre, az ünnepek alatt is 9-12 óráig is így lesz. Vegyék ezt figyelembe, s a háziorvossal is időben egyeztessenek mit tegyen fel a felhőbe e-receptre - tanácsolja a gyógyszerész.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 09:00, kedd | Helyi

90. SZÜLETÉSNAPJÁN KÖSZÖNTÖTTÉK

90. születésnapján, otthonában köszöntötte Hajdu Istvánné Czombos Máriát családja és Szepesi Tibor, Karcag város polgármestere, valamint dr. Zsembeliné Kovács Mária anyakönyvvezető.

2024. Május 13. 10:22, hétfő | Helyi

Állásajánlatok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2024. Május 13. 10:20, hétfő | Helyi

Az elmúlt 72 órában történt

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt 72 órában 5 közúti közlekedési baleset jutott a rendőrség tudomására.

2024. Május 12. 15:00, vasárnap | Helyi

ISMÉT DÍLER KEZÉN KATTANT A BILINCS

Fél kilogramm új pszichoaktív anyagot találtak a szolnoki nyomozók egy helyi férfinél. Őrizetbe vették és kezdeményezik letartóztatását.