Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. November 25. 17:25, szombat | Helyi

A hagyományé volt a főszerep! Frissítve

A hagyományé volt a főszerep! Frissítve

A hagyományos módon készült karcagi kolbászt és a kiváló minőségű hazai pálinkát népszerűsítették ma Karcagon


A Déryné Kulturális, Turisztikai, Sport Központ és Könyvtár novemberben is megrendezte a Karcagi Kolbászízesítő és Házipálinka-versenyt, amelyen bérfőzetők és otthoni magánfőzők is részt vehettek.

Egy személy több pálinkával is nevezhetett. A Kulturális Központ előtti utca megtelt a csapatokkal aki beneveztek ízesítő versenyre. Karcagon kétféle módszerrel töltik a kolbászt az egyikbe nem tesznek paprikát az a fehér a másik hagyományos paprikával ízesítés mára már ez terjedt el.

A mai hagyományőrzésen nem csak a finom pálinkákat és kolbászt lehetett megkóstolni hanem kézműves termékeket is lehetett vásárolni.

Frissítve 19:52

Huszonhárom, többségében karcagi csapat, de érkeztek versenyzők a környező településekről is a Karcagi Kolbászízesítő versenyre, míg 13 településről 69 pálinkát neveztek a házi pálinkák versenyére - hangzott el Szepesi Tibor, a DKK igazgatója köszöntőjében.


- A disznótoroknak most van itt az ideje. Ennek egy része a karcagi kolbászízesítő verseny is, ahol a hagyományokat megőrző idősebb csapatokkal és az ifjabb nemzedékekkel is találkozhatunk, akik a családi receptek alapján készítik a kolbászt. Ez a Nagykunság fővárosában hagyományos fűszerezéssel só, bors, fokhagyma és őrölt paprikával készül - mondta megnyitójában Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke, aki szólt arról is, hogy a disznótorok elengedhetetlen kelléke a jó házi pálinka is, melyből több csapat hozott igazán finomat. A versenyre nevezett 69 pálinka értékelése is kihívás elé állítja a zsűrit - vélte az elnök.


- Egyre népszerűbbek a gasztronómiai rendezvényeken, fesztiválokon a régi receptek, a hagyományos kézműves ételek és italok is, ezek ma itt is megjelennek, a csapatok családi receptek alapján töltik a kolbászt. A kolbász ízesítő versennyel szerettük volna a nyári birkafőző fesztivál mellett egy téli megmérettetést is biztosítani a vállalkozó szellemű versenyzőknek és a látogatóknak. A kolbász ízesítő és a házi pálinka verseny minden indulójának eredményes versenyzést kívánok - mondta köszöntőjében Dobos László polgármester.


A csapatkapitányokkal való koccintás után kezdetét vette a verseny, ahol a csapatok hagyományos ízesítésű kolbász mellett töltöttek aszalt szilvásat is. A zsűri elnöke Zsolnay Gábor Venesz-díjas mesterszakács, főiskolai oktató-tanár volt, míg a pálinkákat - a legtöbb szilvából készült - a dr. Oroszné dr. Prekop Erzsébet, a Pálinka Nagykövete vezette zsűri értékelte.
A délutáni eredményhirdetésen részt vett dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is.

Címkék: Karcag

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:00, szerda | Helyi

TÁRGYALÁSSAL FOLYTATÓDIK AZ ÜGY

Ritkaságszámba menő döntés született a Szolnoki Törvényszéken:

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

FEGYELMEZETLEN LÉLEKGYÓGYÁSZOK

A NAV munkatársai azokat az internetes szolgáltatókat szűrték ki, akik gyaníthatóan bejelentés nélkül, kontárként végzik tevékenységüket, illetve, akik a számla-, és nyugtaadást elmulasztják.

2024. Április 23. 15:51, kedd | Helyi

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen.

2024. Április 23. 13:39, kedd | Helyi

Kerítés égett Kisújszálláson

Kigyulladt egy ingatlan kerítése hétfő éjszaka Kisújszálláson, a Petőfi utcában.