Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Március 30. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A horgászsportot és a horgászturizmust támogatja az új törvénytervezet

A horgászsportot és a horgászturizmust támogatja az új törvénytervezet

A halállomány természetes megújítása, a természetes vizeken folyó halászat szigorú szabályozása és korlátozása, a horgászsport és a horgászturizmus fejlesztése mellett a halászati hagyományok megőrzését is támogatja a halgazdálkodási törvény újraszabályozása. A közigazgatási egyeztetésen lévő tervezet véleményezésének határideje: 2013. április 2.

A jelenlegi szabályozással ellentétben az új törvénytervezet szigorúan szabályozza és korlátozza a természetes vizeken folyó halászatot, de biztosítja a helyi piacok halellátását és a halászati hagyományok megőrzését. A halászati őrzés fejlesztésével, valamint a természetes vizekből származó haltermékek forgalmazásának szabályozásával elérhető, hogy csökkenjen az illegálisan kereskedelmi forgalomba kerülő természetes-vízi halak mennyisége.

A törvény célja, hogy tovább növelje a horgászat lehetőségeit: több hal legyen a vizeinkben, egyszerűbb legyen horgászni és nagyobb teret kapjon az egyesületek szakmai tevékenysége. Bár fontos célkitűzés, hogy a horgászat lehetőségei bővüljenek, a szabályozásnak az egész társadalom igényeit kell szolgálnia. Ebbe beletartozik a mintegy 1500 hobbi halász hozzáférése a vizekhez, a halászati hagyományok ápolása, a lakosság legális úton történő halellátása a természetes-vízi halfogásból, valamint az idegenhonos halfajok szelektív halászata.

A természetes vizeken átalakul a halászat szerepe. Fő feladata a halállomány szelekciós halászata, emellett biztosítja, hogy a helyi piacokon legális forrásból származó halat kínáljanak. A készülő törvény korlátozza a halászatot, de ezzel tisztább viszonyokat teremt, ami hosszú távon kiszámíthatóvá és fenntarthatóvá teszi a természeti erőforrással való felelős gazdálkodást.

A Vidékfejlesztési Minisztérium törvénytervezete letölthető: kormany.hu

Véleményezési határidő: 2013. április 2.

Az észrevételeket a kszo@vm.gov.hu címre várják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.