Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Február 09. 12:47, kedd | PR

A járműkategória és az autópálya-matrica

A járműkategória és az autópálya-matrica

A forgalmi engedélyben találjuk meg a gépjárműre érvényes járműkategória besorolását. Általában csak a saját kategóriánkat ismerjük, pedig jó tudni, hogy melyik melyiket jelöli.

Ez a tudás az autópálya-matrica vásárlásakor is jól jöhet.

A forgalmi engedély „J” mezőjében találjuk meg azt az adatot, amely a tárgybeli járműre vonatkozó gépjármű kategória besorolására vonatkozik. Ez alapján az M járműkategória a személyszállító gépjárműveket, az N járműkategória az áruszállító gépkocsikat jelöli.

Természetesen a fenti gyűjtőkategóriákon felül is még sok kategória létezik, amelybe besorolják a különböző össztömegű pótkocsikat, traktorokat és traktor pótkocsikat, valamint traktor vontatású gépeket, lassújárműveket, motorkerékpárokat. Az autópálya-matrica díjkategóriájának szempontjából most csak bizonyos járműkategóriákat tekintünk át (a leggyakoribbakat) a teljesség igénye nélkül.

Az autópálya-matrica díjkategóriái

Nézzük meg, hogy a gépkocsik és a pótkocsik mely járműkategóriákba sorolhatók.

D1 díjkategória = D1 matrica

Ha a forgalmi „J” mezőjében az M1 kód található, és a gépjármű legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas, akkor a díjkategóriája D1, azaz D1 matricát kell rá megvásárolni.

D2 díjkategória

Ez a kategória is az M1 személygépkocsikat jelöli, de ide a 7 személy szállításánál többre is alkalmas járműveket soroljuk.

Emellett az N1 járműkategóriájú tehergépkocsik is D2 díjkategóriába esnek, ha legfeljebb 3,5 tonna az össztömegük.

Röviden úgy is lehet fogalmazni, hogy D2 kategóriájú matricát kell venni minden olyan gépkocsira, amely nem tartozik egyéb díjkategóriába, és külön jogszabály alapján nem minősül útdíjköteles járműnek.

B2 díjkategória

A B2 díjkategóriába az M2 és M3 járműkategóriájú autóbuszok tartoznak. Ez azt jelenti, hogy a legfeljebb 5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű autóbuszokra, és a több mint 5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű autóbuszokra is B2 díjkategóriába tartozó autópálya-matricát lehet csak megvenni.

U díjkategória

Az O1 és O2 járműkategóriájú utánfutók az U díjkategóriába tartoznak. A leírás szerint ezek azok a pótkocsik, amelyeknek vagy legfeljebb 750 kg a megengedett össztömege, vagy 750 kg és 3,5 tonna között van.

Vagyis U kategóriájú matrica szükséges a D2 és B2 díjkategóriába tartozó járművek által vontatott pótkocsira.

D1M

D1M kategóriájú matricát kell vásárolni a motorkerékpárokra.

Jó tudni

A járműben szállítható személyek számát a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzés (S.1. – ülések száma vezetővel) és nem a járműben aktuálisan látható ülések száma alapján kell megállapítani.

A D2 és B2 kategóriába tartozó járművek esetében, amennyiben vontatást végeznek az utánfutóra (pótkocsira), U kategóriás e-matricát szükséges vásárolni a pótkocsi forgalmi rendszámára.

Forrás: www.autopalyamatrica.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat