Városlista
2020. május 27, szerda - Hella

Hírek

2020. Május 22. 21:29, péntek | Helyi

A Karcag Tv vendége volt Ökrös Dávid

A Karcag Tv vendége volt Ökrös Dávid

A Nexus Közösség létrejöttéről, a célkitűzésükről, a tagjairól, a céljaik megvalósításáról, a karitatív tevékenységükről és a jelenleg futó projektjeikről is beszélgettünk Ökrös Dáviddal, a közösség elnökével.

A Nexus Közösség létrejöttéről, a célkitűzésükről, a tagjairól, a céljaik megvalósításáról, a karitatív tevékenységükről és a jelenleg futó projektjeikről is beszélgettünk Ökrös Dáviddal, a közösség elnökével.

Honnan jött a közösség létrehozásának ötlete?

Az ötlet az egyik alapító tagunktól ered. Mindenképpen egy sejtelmes névben gondolkoztunk. Szerettük volna, ha az emberek fejében – aki, ha akár egyszer is találkozik majd a közösség nevével – megmaradjon az elnevezés. Maga a „nexus” szó közösséget, köteléket, kapcsolatot jelent az emberek között, amely nagyon jól tükrözi a munkánk lényegét is, miszerint közösségünk kapcsolatot alakít ki a fiatalok között és köteléket Karcag városával.

Mi a Nexus Közösség célkitűzése, kik a tagjai?

Közösségünknek három fő célkitűzése van, amelyet három szóban fogalmaztunk meg. Legfőbb célkitűzésünk a tehetséggondozás. Az, hogy a karcagi fiatalok a középiskolai tanulmányaik alatt olyan gyakorlati és az iskolai kereteken kívüli tudással gazdagodjanak, amelyek mind az egyetem, mind pedig a munka világában kiemelheti őket környezetükből. További céljaink közé tartozik a tehetséggondozás mellett a Karcagon maradás érdekében a vidéki közösség fejlesztése, a környezettudatos szemléletmód kialakítása egy olyan értékteremtő közösség létrehozásával, amely köteléket alakít ki a városunkban felnőtté váló fiatalok között. Ebből adódóan fontosnak tartjuk még a Karcag város érdekében végzett karitatív és egyéb közösségi felelősségvállaláson alapuló projektek megvalósítását, amelyek a városban élő lakosok érdekeit szolgálják. Fontos még számunkra a digitalizáció széles körben történő terjesztése. Ezen kívül lényeges, hogy a fiatalok olyan gyakorlati ismeretekkel rendelkezzenek, amellyel helyt tudnak állni akár a felsőfokú oktatási intézményekben elvégezendő gyakorlati feladataikban, akár az iskolából kikerülve egy állásinterjún. Úgy gondoljuk, hogy mindez elengedhetetlen a mai világban. A Nexus Közösséget összetartó karcagi fiatalok hozták létre. Létszámunk tíz fő. Tagjaink között egykori pedagógusaink, helyi fiatalok, leendő jogászok, pszichológusok, természetvédelemmel foglalkozó szakemberek is egyaránt megtalálhatóak.

Milyen fórumokon vannak jelen, amely elősegíti a céljaik megvalósulását?

Főiskolán, egyetemeken vagyunk jelen, illetve olyan partneri együttműködések kialakításán dolgozunk, ahol a karcagi fiatalokat – kerüljenek az ország bármelyik részébe – segíteni tudjuk olyan kapcsolatok kialakításával, amely biztosíthatja számukra akár a könnyebb elhelyezkedést is. Ezen kívül még azt tudom elmondani, hogy együttműködünk egy országos szintű egyesülettel, amely a „Fúzió Közösség” nevet viseli. Alapvetően ez egy hallgatói hálózat a magyarországi egyetemek között. Az itt működő diákszervezetek munkájának köszönhetően nagyon sok egyetemhez el tudunk jutni, és az egyetemek működésében is részt tudunk venni.

A Nexus Közösség karitatív tevékenységet is végez. Mit lehet erről tudni?

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel úgy ítéltük meg, hogy nekünk is segítséget kell nyújtani lehetőségeinkhez mérten. Emiatt gondoltuk azt, hogy adományok gyűjtéséhez kezdünk hozzá. Egy évfolyamtársam közreműködésével sikerült elérnünk, hogy maszkokat kaptunk adományba, és ezeket tudtuk szétosztani a karcagi Kátai Gábor Kórházba, az egyházak képviselőinek, a piacon, és idős embereknek is. Ezzel próbáltunk hozzájárulni ahhoz, hogy városunkat segítsük a védekezés terén.

Milyen jelenleg is futó projektjeik vannak és melyek a későbbi tervek?

Jelenleg a környezettudatos szemléletmóddal kapcsolatos projektjeink futnak. Ez alapvetően a Karcag természeti kincseit felölelő online térképnek az elkészítését jelenti. Ezáltal a jelenlegi veszélyhelyzetben, ha valaki a természet közelségére vágyik, akkor a közösségi oldalunk felületén, vagy akár a most készülő weboldal segítségével meg tudják nyitni azokat a térképeket, amelyek olyan új információkkal szolgálhatnak az érdeklődők számára, amelyekről esetleg eddig nem is tudtak. Olyan projekteken is gondolkodunk még, ami szűkíti a szakadékot a különböző generációk között. Igyekszünk minél hatékonyabban és minél ötletesebb elképzeléseket megvalósítani, ezzel is hozzájárulva településünk értékeinek bemutatásához.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 26. 08:32, kedd | Helyi

Halálos baleset Karcagon

Egy személygépkocsi hajtott árokba Karcag belterületén

2020. Május 25. 12:48, hétfő | Helyi

Heti állásajánlat

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2020. Május 25. 12:48, hétfő | Helyi

Sok volt a műszaki mentés a hétvégén

Igen jelentős és színes volt a megyei tűzoltók munkája a hétvégén a műszaki mentések szempontjából. Volt közöttük közlekedési baleset, állatmentés, gázömlés, favágás, sérült épület és egy rejtélyes, szúrós szag utáni nyom

2020. Május 25. 12:47, hétfő | Helyi

Por izzott egy üzem elszívó-rendszerében

Kevés tűzesetet kellett felszámolnia hétvégén a megye tűzoltóinak.