Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2022. Október 14. 20:18, péntek | Helyi

A Karcagi Szakképzési Centrum Varró István TSZIK szalagavatója

A Karcagi Szakképzési Centrum Varró István TSZIK szalagavatója

A Déryné Kulturális Központban tartotta szalagavató ünnepségét a Karcagi Szakképzési Centrum Varró István TSZIK 6 végzős osztálya.

A osztályok közül kettő érettségiző (12.TE és 13.F), egy érettségizett szakmát adó (13.EÜ) és három szakképző iskolai (11.A-B-C) rendszerben tanul.

A 65 végzős tanulót, szüleit és az iskola pedagógusait Tóth Fruzsina 12.TE osztályos tanuló szavalattal köszöntötte, majd Fodor Csaba oktató, a 11.B osztályfőnökének alábbi köszöntője hangzott el.

Kedves végzős diákok, tisztelt osztályfőnökök, kollégák, kedves vendégeink! Nagy szeretettel és tisztelettel köszöntök mindenkit iskolánk szalagavató ünnepségén!

Nekem jutott az a megtisztelő feladat, hogy köszönthetem Önöket és az Ünnepelteket! Az intézményben több mint három évtized eltöltött idő után, kijelenthetem, nem volt két egyforma tanév, így nem volt két egyforma szalagavató sem. Volt pénteken tanítás után az iskola tornatermében, vagy a Sportcsarnokban fergeteges szalagavatói bállal egybekötve. Sok köszöntő beszéd is elhangzott, sok intelemmel, múltidézéssel és a jövőben várható NAGYBETŰS ÉLETRŐL. Lehet frappánsabban megfogalmazott is volt közöttük, mint a mai általam elmondandó. A változás az egyetlen állandó dolog ezen a világon. Ahogy az évszakok, úgy az élet és az emberek is változnak. Az elmúlt tanévekben, mindig volt olyan változás, ami meghatározója volt és jelenleg is az életünknek. A vírusügyi helyzet, online oktatás, háborús vészhelyzet, gazdasági- és energiaválság. Minden évben eljött mégis a szalagavató, a szalagtűzés pillanata, amikor minden ünnepelt, inkább kihúzta magát és büszkén tekintett le a pódiumról a szerettei felé és viszont.

Kedves végzős diákok!

Ne legyetek kishitűek! Merjetek „nagyok lenni” és valósítsátok meg álmaitokat!

Kollégáim nevében is állítom, hogy büszkék vagyunk rátok. Eljutottatok ifjú korotok legnehezebb szakaszába, amikor már megismerhettétek önmagatokat, vannak vágyaitokat, érzitek miből vagytok tehetségesek. Tudjátok, kik vagytok, honnan jöttetek és talán már azt is sejtitek hová tartotok. Ebben a folyamatban segítettünk szeretettel titeket mi, tanáraitok és az iskola, ahol éveken keresztül együtt voltunk. Tiszteltük egymást az intézményünk keretei között, mert az iskola értetek volt, van és az utánatok jövő nemzedéknek is itt lesz, mint ahogy mi, pedagógusok is!

„Nagy a világ, az égig ér,

De van ez a föld, ami a kezünkbe fér”

-szól az ismerős dal

Aki már látott hosszútávfutó versenyt tudja, hogy az utolsó kör előtt a futóknak csengetnek, és ezzel kezdetét veszi - mint testnevelő tanár sportnyelven mondom: a hajrá!

Kedves diákok! A verseny eddigi szakaszaiban hol jobban, hol kevésbé jól teljesítettetek! Van, aki már a rajtnál megbotlott, majd felzárkózott, de a nagy többség egyenletesen haladt előre. A cél már látszik. Hajrá! Az utolsó körben még adjatok bele mindent, hogy a célban jól szerepeljetek. Ennek a versenynek a mai nap is fontos állomása, hiszen ma Titeket ünneplünk. Köszönjük nektek, hogy a mi iskolánkat választottátok és mindenki a saját képességének megfelelően ért el olyan tanulmányi, szakmai vagy sport sikert, amellyel az intézményünk a „Varró” hírnevét öregbítette.

A mai este feltűzzük a szívetek fölé a szalagot. Viseljétek büszkén! A szalag jelképezi felnőtté válásotok hivatalos kezdetét, jelzi még az összetartozást az iskolával, az osztálytársaitokkal, oktatóitokkal és az iskola többi dolgozójával. A szalag bizonyítja, hogy szüleitek gondoskodásával, oktatóitok áldozatos munkájával és a Ti erőfeszítéseitekkel az iskola, végzős diákjaiból hamarosan kezdő munkavállalók, vagy egy második, választható új szakma tanulóivá váltok. Köszönjétek majd meg szüleiteknek, oktatóitoknak, hogy eljutottatok idáig!

Kedves Vendégek!

A végzős diákjaink közül többen kétségekkel kezdtek neki a szalagavatói műsor próbáinak, sőt megkérdőjelezték azt, hogy egyáltalán képesek-e megfelelni majd a színpad követelményeinek. Szorgalmuknak köszönhetően mi, pedagógusok azonban tudjuk, hogy a kezdeti kételyek egy csapásra eloszlanak a sikeres szereplést követően és a diákok később már csak a tapsra emlékeznek, amellyel Önök, kedves vendégeink jutalmazzák majd Őket. Így a szalagtűzés ceremóniája után fogadják szeretettel „gyermekeink”produkcióit, nézzék el az esetleges botlásokat, csodáljuk együtt és fedezzük fel bennük, hogy olyan területen is megcsillogtatják képességeiket, amely esetleg eddig idegen volt számukra.

Kívánok a tisztelt jelenlévőknek szép élményeket, értékes perceket a mai estén, és azt, hogy váljon valóra minden álmuk! - hangzott el az osztályfőnöktől, majd Susányi Cintia 12.TE osztályos tanuló köszöntője következett a végzősök, Cseh Lili 12.F osztályos tanuló az alsóbb évfolyamos diákok nevében szólt a végzősökhöz.

Ezt követően Facsar András igazgató szalagot tűzött a végzős osztályok képviselőinek, majd az osztályok képviselőiaz iskola vezetőinek tűztek szalagot.

A 11. A osztály – szakképző osztály – asztalos és villanyszerelő szakma tanulóinak az osztályfőnök Kiss János oktató, a 12.TE osztály – technikum – gyakorló ápoló szakma tanulóinak az osztályfőnök, Tokai Péter oktató, a 11.C osztály – szakképző iskola – szakács szakma - osztályfőnök Mészárosné Soós Andrea - nevében szalagot tűzött Kiss Attila gyakorlati oktatásvezető.

Horváth Andrea 12.TE osztályos tanuló szavalata után a 13.F osztály – szakképző iskola – érettségire felkészítő diákjainak az osztályfőnök, Barna Sándor oktató, a 11.B osztály – szakképző iskola – kereskedelmi értékesítő, villanyszerelő szakma tanulóinak az osztályfőnök Fodor Csaba oktató, a 13.EÜ osztály – technikum – gyakorló ápoló szakma, osztályfőnök Szabó Andrea oktató tűzte fel a szalagot.

Az Ilyenek voltunk… fényképek vetítése után latin táncot és keringőt adtak elő a végzősök, a táncokat betanította Szűcs Edit oktató. Ezt követően az összes végzős felsorakozott a színpadon, majd az üdvözlőlapokat felolvasta Facsar András, s a közös ének után a végzősök szüleiket köszöntötték egy-egy szál virággal.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:17, csütörtök | Helyi

FOSZTOGATNAK A TEMETŐBEN

Ellopott virágok, koszorúk, megrongált sírhelyek. Évek óta jelentős anyagi és érzelmi károkat okoznak azok, akik rendszeresen lopnak, rongálnak a szolnoki temetőben.

2024. Május 02. 15:08, csütörtök | Helyi

Kigyulladt egy istálló Öcsödnél

Kigyulladt egy negyven négyzetméteres istálló szerda délelőtt egy Öcsöd külterületén található tanyán.

2024. Május 02. 13:15, csütörtök | Helyi

POKOLLÁ TESZI AZ ÉLETÜKET

Összekent ajtó, beragasztózott zár. Rendszeresen szembesülnek ezekkel a bosszantó dolgokkal az egyik szolnoki lakótelep lakói. És ez még nem minden!

2024. Május 02. 10:11, csütörtök | Helyi

NÉPISMERETI VETÉLKEDŐ

Honnan jöttünk, hová tartunk, kik az őseink? Ezekre a kérdésekre kellett felelniük azoknak a maristásoknak, akik részt vettek az iskola népismereti vetélkedőjén.