Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2022. Augusztus 03. 12:04, szerda | Életmód
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

A kisállatok utaztatásához kötelező az útlevél

A kisállatok utaztatásához kötelező az útlevél

Sokan szeretnék házi kedvencüket magukkal vinni a külföldi nyaralásra. A kötelező kisállat útlevél mellett a kisállat utaztatásának az Európai Unióban egységes szabályai vannak,

a különböző országok pedig speciális feltételeket is előírhatnak - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal keddi tájékoztatójában.

A kiskedvencek EU-s tagállamok közötti szállításának alapfeltétele, hogy az állatok rendelkezzenek mikrochippel és érvényes veszettség elleni védőoltással. A feltételek teljesítéséhez a szolgáltató állatorvostól kérhetnek segítséget a tulajdonosok.

Fontos, hogy a veszettség elleni védőoltás akkor tekinthető érvényesnek, ha az állat az oltást megelőzően már rendelkezett mikrochippel és évente megkapta a kötelező védőoltást. Első oltás esetén a védettség kialakulásához meg kell várni a 21 napos várakozási idő leteltét az utazáshoz - írta a Nébih.

Példaként említik, hogy az Egyesült Királyságba, Írországba, Finnországba és Máltára utaztatáshoz szükség van állatorvos által elvégzett féreghajtásra is. A kezelést a célországba történő belépés előtt legfeljebb 120, de legalább 24 órával kell elvégeztetni, amit az orvos az állat útlevelében is rögzít.

Ha a kisállat még nem rendelkezik útlevéllel, azt az állatorvos az állat oltási könyvébe bejegyzett adatok alapján állítja ki. Az utazáson mindkét iratnak ott kell lenni. A kisállatot az útlevélben feltüntetett tulajdonosnak vagy a tulajdonos által írásban megbízott személynek kell kísérnie. A Nébih szerint azt is fontos tudni, hogy öt kisállatnál többet egyszerre nem lehet kivinni az országból, ugyanis az már kereskedelmi célú utaztatásnak minősülne, melynek további feltételei vannak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.