Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2021. Március 13. 14:05, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A konjunktúra javulására számítanak a magyarországi bankok az idén

A konjunktúra javulására számítanak a magyarországi bankok az idén

A belföldi bankrendszer a konjunktúra kismértékű romlását tapasztalta 2020 második felében, de jelentős részük az idén már javulást vár - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felmérésének eredményei alapján pénteken.

A jegybank 2020. negyedik negyedévi fordulójának adatait elemezve megállapította, hogy a romlásért a makrogazdasági környezet, a kockázatvállalás és a jövedelmezőség megítélése okolható, de a piaci verseny erősödése, a kereslet fokozódása, a forrásokhoz való hozzáférés javulása ezt részben ellensúlyozta. Az idei első fél évre a bankok 40 százaléka vár javulást, és minden második tervezi a lakossági és vállalati betétek, valamint a jegybanki források növelését. A visszajelzések alapján a nagyobb pénzintézetek a leginkább bizakodók.

A bankok kedvezőtlenül ítélték meg a vállalati és a lakossági ügyfelek hitelképességét, és a hitelportfólió minőségét. A vállalatok hitelkeresletének emelkedését a harmaduk, a lakossági hitelkereslet emelkedését a negyedük érzékelte. A családtámogatási intézkedéseknek köszönhetően további bővülés várható a lakáspiaci kereslet fellendülése miatt.

A bankok fele növelni tervezi a portfólióját a teljes vállalati és a kkv-szegmensben, valamint a jelzáloghitelek és a fogyasztási hitelek esetében is. A jövedelmezőség romlását a bankok harmada, a működési költségek emelkedését ötödük jelezte, és mindkét területen ugyanezt valószínűsítik a következő fél évre is.

A közlemény emlékeztet arra, hogy az MNB 2020-ban új adatszolgáltatást írt elő, a bankok konjunktúraérzetét ennek keretében rendszeresen vizsgálják. A kérdőíves felmérés a pénzintézetek üzleti stratégiájára, jövedelmezőségi, hitelaktivitási és portfólióminőségi várakozásaira, eszköz-forrás menedzsmentjére, valamint általános gazdasági kilátásaira terjed ki - írták.

Címkék: bank, javulás, konjuktúra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: