Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 10. 07:40, péntek | Sport
Forrás: mno.hu

A Körcsarnokban küzdenek az olimpiáért

A Körcsarnokban küzdenek az olimpiáért

Rekordlétszámú mezőny, ötvenhat ország több mint kétszáz cselgáncsozónője lép tatamira a hét végén a Körcsarnokban sorra kerülő Hungária-kupán.

A nagy érdeklődés nem a véletlen műve, a viadal az olimpiai kvalifikációs sorozat állomása.

Budapesten évente változik, hogy a Hungária-kupát a férfiak vagy a nők részére írják ki, s idén a gyengébb nem a soros. Egyidejűleg Ausztriában férfi Világkupát (Vk) rendeznek, jövőre pedig, miként tavaly is történt, a mezőny helyet cserél. A 49. Hungária-kupa bekerült a sportág olimpiai kvalifikációs sorozatába is, emelve a rangját, ugyanakkor az is igaz, hogy azon állomások közé tartozik, ahol a legkevesebb pontot lehet gyűjteni. A Világkupákon a győztes csak száz pontot kap, míg Grand Prix-n kétszáz, Grand Slam-versenyen háromszáz jár az aranyérem mellé, és értelemszerűen a Vk-versenyeken a további helyezettek is arányosan kevesebbet kapnak. Ám mivel a kvalifikációban az elmúlt tizenkét hónapban mindenkinek az öt legjobb eredményét veszik figyelembe (s hozzá a 13-24. hónapok között ugyancsak ötöt), tanácsos több versenyen is indulni, és a kevés pont is sokat érhet. Főleg azok számára, akik a határon billegnek, s majd csak néhány ponton múlik, hogy súlycsoportjukban a rangsor legjobb tizennégy versenyzője között lesznek-e – nemzetenként egy fővel számolva –, mert a nőknél ők jutnak ki Londonba.

Ami a magyar versenyzőket illeti, négy kvótával számolhatunk. Csernoviczki Éva a 48 kg-ban, Mészáros Anett a 70 kg-ban, Joó Abigél a 78 kg-ban egyaránt az 5. helyen áll, Karakas Hedvig az 57 kg-ban a 11. Őket már londoni résztvevőknek tekinthetjük, Karakas kiesésének is csak elméleti lehetősége van. A kétszeres vb-ezüstérmes és Európa-bajnok Mészáros térdsérülése után még nem léphet tatamira, a tavaly vb-3. és Eb-2. Csernoviczki pedig éppen ellenkezőleg, a sűrű versenyprogramja miatt hagyja ki a Hungária-kupát. Mészáros és Csernoviczki a rendezvény „háziasszonyai” lesznek, és utóbbi a Magyar Judo Szövetség formabontó csütörtöki sajtótájékoztatóján is szerepet vállalt. Ő ellenőrizte, hogy a dzsúdógiba öltözött felszólalók – köztük Tóth László, a szövetség elnöke, Nagy György főtitkár és Illyés Miklós szakmai alelnök – felszerelése szabályos-e.

Az Európa-bajnok Joó Abigél és a vb-3. Karakas Hedvig majd a hét végén öltözik be, és a rekordlétszámú mezőny, az ötvenhat ország több mint kétszáz cselgáncsozónője között is éremesélyes. Bár a legjobbjaik közül csak ketten jönnek, a japán csapat így is nagyon erős lesz, miként a kubai, a kínai, a mongol, az amerikai, az orosz és a spanyol válogatott is. Utóbbiban szerepel az az Isabel Fernandez is, aki február 1-én volt negyvenesztendős. S ő a mezőny legnevesebb versenyzője: a 2000-es olimpia bajnoka, aki 1996-ban bronzérmes volt az ötkarikás játékokon, emellett világ- és hatszoros Európa-bajnok. Ám ahhoz, hogy kijusson Londonba, hét versenyzőt kellene megelőznie az 57 kg-os kategória rangsorában.

A Hungária-kupán szombaton a 48, az 52 és az 57, míg vasárnap a 63, a 70, a 78 és a +78 kg küzdelmeit bonyolítják le. Az előcsatározások mindkét napon 10, az éremmérkőzések 16 órakor kezdődnek. A belépés ingyenes a Körcsarnokba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.