Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2022. Február 09. 06:40, szerda | Helyi

A KORMÁNY DÖNTÉSEI MŰKÖDNEK

A KORMÁNY DÖNTÉSEI MŰKÖDNEK

Dr. Fazekas Sándor földügyi kormánybiztossal, korábbi földművelésügyi miniszterrel az energiaárak, valamint a rezsiköltségek változásairól beszélgettünk.

- Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az energiaárak száguldása, hektikus mozgása. Hogyan néz ki ez Európában és mennyire érintette a változás Magyarországot?

- Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy 2008 körül is volt egy hasonló drágulási időszak! A mostani helyzet több tényezőre vezethető vissza: 2008 óta nőtt a Föld népessége, közel egymilliárddal vagyunk többen, mint korábban és ezzel összhangban természetesen nőtt a fogyasztás és az energiafelhasználás is!

Az energiatermelők természetesen minél nagyobb haszonra akarnak szert tenni, ezért is gyorsult a drágulás. Németország az atomerőműveit lebontva, a zöld energiára szeretne átállni, amely viszont nem pótolja a termelés csökkenését. Gondoljunk a szélenergiára, amely csak akkor termel áramot, ha fúj a szél. De a vízerőművek energiatermelése sem tervezhető, hiszen amikor beköszönt egy-egy aszályos időszak és üresek a tározótavak, akkor aligha tudják biztosítani az ellátást.

Ez természetesen befolyásolja az élet minden területét; a családi költségvetéseket éppúgy, mint a vállalkozások, illetve az élelmiszertermelés költségeit is. Örülök annak, hogy a Magyar Kormány jó időben döntött a rezsiárak csökkentéséről, hiszen a 2010-es évek elején hazánkban volt Európában a legmagasabb a gáz, az áram ára, most pedig nálunk a legalacsonyabb! Az eltelt évek tanulsága, hogy a kormány által meghozott döntések mindmáig biztonságot jelentenek a családok számára. Sőt, a kormány nemrégiben döntött a benzin- és a gázolaj árának befagyasztásáról, amely szintén jelentős segítség a lakosságnak.

Ami a jövőt illeti, várhatóan az energiaárak emelkedésének is lesznek határai, mert idővel az emberek, a vállalkozások visszafogják a fogyasztásukat. Így ha kisebb a kereslet, akkor az energiaárak is mérséklődni fognak. Mindez az élelmiszerárak növekedését is nagymértékben befolyásolja, hiszen a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az egyik legnagyobb energiafelhasználó, a kereskedelemről nem is beszélve.

Azokban az országokban, ahol szabadáras a háztartások részére biztosított energia, ott a napi ingadozásokat, az áremeléseket a szolgáltatók egyből ráterhelik a fogyasztókra. Így volt ez 2010 előtt Magyarországon is: az MSZP idején végrehajtott privatizáció során az akkori kormány 8%-os hasznot garantált a külföldi tulajdonba került energiaszolgáltatónak! Amikor áremelkedés volt, a szolgáltatók áthárították a fogyasztókra a terheket és így a hasznuk továbbra is biztosított volt.

Ennek a rezsicsökkentés vetett véget, és a szolgáltatók újra nemzeti tulajdonba kerültek. Ezért is fontos nemzeti érdekünk, hogy az energiatermelés- és ellátás, a szolgáltatások terén a jövőben is a magyar érdekek érvényesüljenek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 15:00, vasárnap | Helyi

BARÁTSÁGOS MÉRKŐZÉS

Erdély szívéből, Székelykeresztúrról érkeztek vendégek a városunkba. Itt tartózkodásuk alatt részt vettek egy barátságos focimérkőzésen is.

2024. Május 05. 09:00, vasárnap | Helyi

TÁNCHÁZ A MARISTÁSOKNÁL

A cigánytánc alapjaival ismerkedhettek meg a diákok a Szent Pál Marista Általános Iskolában a cigányhét záróprogramján. A következő percekben önök is betekintést nyerhetnek a jó hangulatú táncházba.

2024. Május 04. 15:00, szombat | Helyi

JÓTÉKONYSÁGI BÁLT RENDEZTEK

Az idei a Kátai Bál jótékonyságból befolyt bevételeit a kórház biztonságos betegellátáshoz szükséges eszközök beszerzésére fordítják.

2024. Május 04. 07:00, szombat | Helyi

ÁTADTÁK A GYÓGYSZERTÁR ÉPÜLETÉT

Újra helyben vásárolhatnak gyógyszereket a tiszaburaiak. Átadták ugyanis a településen a gyógyszertárat. Az épület átadása ünnepélyes keretek között zajlott.