Városlista
2024. május 22, szerda - Júlia, Rita

Hírek

2022. Május 29. 19:31, vasárnap | Helyi

A KUNSZÖVETSÉG KÖZGYŰLÉSE

A KUNSZÖVETSÉG KÖZGYŰLÉSE

Vasárnap a karcagi Lovagi Udvarban tartotta közgyűlését a Kunszövetség.

A megjelent tagokat, meghívott vendégeket, a kis- és nagykunkapitányokat, a nagykun települések polgármestereit, a Somogyi Kunok Egyesületének, a Karcagi Talpas Íjász Egyesület, valamint a kunszentmiklósi Iloncsuk Szabadcsapat tagjait F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, a Kunszövetség elnöke köszöntötte.
A napirendek előtt egyperces néma felállással emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt dr. Hegedűs Pál mezőberényi, Szendrey Zoltán karcagi, Márki Kálmán túrkevei és Molnár Ferenc karcagi egyesületi tagjaikról.

A Kunszövetség 2021-ben végzett munkájáról F. Kovács Sándor számolt be. Februárban Györffy István néprajzkutató és Mándoky Kongur István turkológus karcagi emlékműveinél, születésük évfordulója alkalmából koszorút helyeztek el egyesület képviselői. Március 15-én, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére Karcagon, a Petőfi szobornál és a Millenniumi Emlékparkban, május 6-án, a Jászkun Redemptio emléknapján tagjaik koszorút helyeztek el a redemptios emlékharangnál. Májusban Karcagon Fabriczy Kováts Mihály karcagi születésű, a charlestoni csatában hősi halált halt huszárezredes emlékére állított domborművénél koszorúztak a Kunszövetség képviselői, szeptember 11-én, Berekfürdőben ünnepélyes keretek között iktatták be Győrfi Lajos nagykunkapitányt. Szeptemberben a Szentmiklósi Napok rendezvénysorozat birkafőző versenyére különdíjat ajánlottak fel, október 6-án, a Nemzeti Gyásznapon, a karcagi Millenniumi Parkban található emlékműnél rendezett megemlékezésen dr. Barta Róbert, a Debreceni Egyetem Történelem Tanszéke docensének emlékező gondolatait követően az egyesület képviselői koszorút helyeztek el, tisztelegve az Aradi vértanúk emléke előtt. Október 16-án tartotta tavaly közgyűlését az egyesület, a rendezvényekről, a hagyományőrző események beszámolóiról, a könyvbemutatókról, a kiállításokról a Kuszövetsélg közösségi és weboldalán tájékozódhatnak.

Az elnöki beszámoló után a 2021. évi gazdálkodásról Kun Csaba Felügyelő Bizottsági elnök tájékoztatta a tagokat, majd az idei évi pénzügyi tervet ismertette, ami a jelenlévők szintén elfogadtak. A 2022. évi programról az elnök adott tájékoztatót. A nemzeti ünnepeken és emléknapokon koszorúznak idén is, Kisújszálláson, a Horváth tanyán megrendezett Horváth György emeritus nagykunkapitány emléknapján, síremlékének avatásán már koszorúztak az elnökség tagjai. Védnökséget vállalnak és díjat ajánlanak fel 2022-ben is hagyományőrző eseményeken, gasztronómiai fesztiválokon, mint a Karcagi Birkafőző Fesztivál, a Szentmiklósi Napok, a Kun Hagyományok Napja, az I. Karcagi Huszártalálkozó.

A Szakmai Tanácsadó Testület által javasolt és kidolgozott pályázati felhívást tesznek közzé a Kis- és Nagykunság településein élő diákok számára a kunok történelmével kapcsolatos témákban. Virágh Gedeon huszár ezredes halálának 150. évfordulóján koszorúzással emlékeznek. Anyagilag támogatják a Kézműves Örökség Egyesület szervezésében Kisújszálláson megrendezésre kerülő „A nagykunsági szűcshímzések felhasználásának lehetőségei: konferenciát, tervező- és alkotótábort - sorolta az elnök. Dr. Barna Gábor a kunszentmártoni tervezett rendezvényekről és megjelent könyvekről, dr. Örsi Julianna pedig az általa szerkesztett Jászkunság kötetekről tájékozatta a tagokat. Bácsfeketehegyről érkezett Kórizs József, aki az ottani Kunszövetségről és hagyományápolásról szólt.

Az egyesület elnöksége hagyományőrző tevékenysége elismeréséül - a fiatalon elhunyt alapító tagjuk emlékére alapított Sudár István- emlékdíjat Hunyiné dr. Domokos Emőke kunszentmiklósi íjász részére adományozta. A történelmi íjász sportág négyszeres világbajnoka és kétszeres Európa bajnoka jelenleg Törökországban Világbajnokságon versenyez, így majd Lesi Árpád elnökségi tagtól veszi át az elismerést, Kunszentmiklóson.

Az egyesület több tagja kapott elismerést az elmúlt időszakban, őket itt is köszöntötték. Dr. Barna Gábor professzor Frankói Vilmos-díj elismerésben részesült. A Jászkun Redemptios Megyei Emlékülésen Jászkunságért Oklevél elismerésben részesült dr. Bartha Júlia etnográfus, dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, az egyesület tiszteletbeli elnöke és F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, az egyesület elnöke. Ezt követően az egyesületet támogatókat köszöntötte ajándékkal az elnök: Kovács István karcagi családi gazdálkodót és feleségét, Pengő Ferencet a Kun-Média Kft. tulajdonosát. (Aki nem tudott jelen lenni, ő később veszi át az ajándékát.)

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 21. 15:00, kedd | Helyi

ŐRÍZETBEN 8 RENBELI LOPÁSÉRT

Egy helyi férfi rövid idő alatt hat gépkocsit tört fel Tiszaföldváron.

2024. Május 21. 14:53, kedd | Helyi

IX. ORSZÁGOS RENDŐR TISZA-TÓ KÖRÜLI FUTÓBAJNOKSÁG

Napsütéses időben rótták a kilométereket a versenyen induló 17 csapat futói a múlt héten a tó körül.

2024. Május 21. 13:58, kedd | Helyi

Malom alapkőletétel Karcagon

Új malom alapkövét helyezték el Karcagon. Az ünnepségen Varga Mihály kiemelte: az ilyen és ehhez hasonló beruházások bizonyítják, hogy a magyar gazdaság túljutott az elmúlt négy év nehézségein.

2024. Május 21. 13:00, kedd | Helyi

KORÁBBAN INDULT A CSERESZNYESZEZON

Piros, ropogós, édes. Mindenki kedvence, a cseresznye az idei évben jóval korábban érik, a hazai termelésű gyümölcs már a piacokon is kapható.