Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Szeptember 27. 07:24, péntek | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A legtöbb magyar nő tablettával védekezik - ha eszébe jut

A legtöbb magyar nő tablettával védekezik - ha eszébe jut

A magyar nők több mint fele választja az orális fogamzásgátlást, és közel a háromnegyedükkel rendszeresen előfordul, hogy elfelejtik beszedni a tablettát. Minden második nő elégedetlen az aktuális módszerrel a magas hormontartalom, a használat során jelentkező kényelmetlenségek vagy az elhízás miatt, és szinte mindenki kipróbálna egy kényelmesebb vagy biztonságosabb megoldást. Kimagasló, közel teljes körű a nőgyógyászokba vetett bizalom, és többen hisznek a médiában hallott tanácsoknak, mint a barátnőiknek.

Az MSD Pharma Hungary Kft. fogamzásgátlás világnapja alkalmából publikált online kutatása szerint a magyar nők alig több mint fele alkalmazza a megbízható, helyes alkalmazás esetén 99 százalékos védelmet nyújtó módszereket. Kombinált fogamzásgátló tablettát a válaszadók 54 százaléka, míg a hasonló elven működő, de kényelmesebb alkalmazhatóságot biztosító havi módszert, a hüvelygyűrűt csupán 3 százalékuk használja. A spirált vagy a hormontartalmú spirált ennél is kevesebben választják, az előbbit 2 százalékuk, az utóbbit alig 1 százalékuk.

A nők 40 százaléka másképpen gondoskodik a fogamzásgátlásról: óvszerrel, injekcióval, pesszáriummal, spermicidekkel, vagy a nem kívánt terhesség szempontjából nagyon kockázatos megszakított közösüléssel és naptár módszerrel.

Elégedetlenek a régivel, keresik a kényelmesebbet

Kimagasló nyitottságot és érdeklődést mutat, hogy a válaszadók 95 százaléka kipróbálna egy biztonságosabb vagy kényelmesebb megoldást. Emellett az is árulkodó, hogy több mint felük (53 százalék) elégedetlen a jelenleg alkalmazott módszerrel.

A nők csaknem egyharmada a legkomolyabb problémának azt tartja, hogy az egyes fogamzásgátló módszerek túl sok odafigyelést igényelnek, míg másokat elsősorban a magas hormontartalom (16,8 százalék), a kényelmetlen használat (16 százalék), az elhízás (10 százalék) vagy a vérzési problémák (7,5 százalék) aggasztják. Közel minden nyolcadik (13,4 százalék) megkérdezett pedig nem tartja elég megbízhatónak a korábban választott megoldást.

Tudják, hogy be kell szedni, de nem figyelnek oda eléggé

Majdnem minden második (42 százalék) válaszadó szerint már egy szem tabletta kihagyása is terhességet okozhat, többségükkel mégis rendszeresen előfordul, hogy elfelejtik bevenni. Alig több mint egynegyedük (27 százalék) állítja, hogy még soha nem mulasztotta el, míg közel háromnegyedükkel hetente (13 százalék), havonta (31 százalék), vagy évente (29 százalék) legalább egyszer megtörténik.

Megbíznak a nőgyógyászukban

Ha fogamzásgátlásról van szó, a megkérdezettek majdnem kivétel nélkül a nőgyógyászukban bíznak meg a legjobban. A nők csupán 4 százaléka fogadja meg inkább a médiában látott vagy olvasott tanácsokat, de ennél is kevesebben hallgatnak barátnőikre (3 százalék).

„Magyarországon évek óta csökken a terhességmegszakítások gyakorisága, de 2012-ben még mindig 40 abortusz jutott 100 élveszülésre, amely részben a fogamzásgátlással kapcsolatos ismeretek hiányával is magyarázható. A statisztikákból azt olvassuk ki, hogy szükség van a hiteles információk terjesztésére nemcsak az orvosi rendelőben, hanem a nap minden percében könnyen elérhető online felületeken és a közösségi médiában is.” – fogalmazott Dr. Pozsgay Csilla, az MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.