Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2021. Június 02. 07:11, szerda | Helyi

A LÓTENYÉSZTÉS HAGYOMÁNYA TISZADERZSEN

A LÓTENYÉSZTÉS HAGYOMÁNYA TISZADERZSEN

Napjainkban már kevéssé ismert, hogy az egykoron, Tiszaderzsen élő nemesi családok, aktív lótenyésztést folytattak.

A lótenyésztés nemes hagyományt szeretné továbbvinni dr. Fülöp Gyula, aki hat évvel ezelőtt vásárolta meg birtokát Tiszaderzs mellett.
A fiatal gazdálkodó a birtokon évről évre folyamatosan fejleszti mind az infrastruktúrát, mind pedig a tenyészállományt. Erről, valamint jövőbeli terveiről kérdeztünk.
Szeretettel, tisztelettel köszöntöm a Karcag Televízió nézőit. Az ötlet az ugye elég sokrétű, egyrészről Karcag szülöttjeként itt a Nagykunság és a Tisza-tó térségből adta lehetőségek inspirálják az embert.

A háttérben látszanak a ménes lovai. Tisza Dezső-ház területén vagyunk. Itt a birtok melletti területen húzódik az úgynevezett Kungát, amit az előző században elődeink építettek, azzal a céllal, hogy a kiáradó Tisza vizétől megmentse gyakorlatilag a Karcag és Nagykunság területét. Sokan nem is tudják ezt.
A tiszabecsi református Egyházközség gondnok úrától hallottuk ezt a történetet, és kedves barátomtól, tiszteletbeli keresztény Polgári Kör egyik alapító tagjától, Fodor Gusztávtól, hogy ennek a Kungátnak a teteje gyakorlatilag egy színben van a karcagi református templom torony csúcspontjával.
Úgyhogy ilyen érdekes történelmi alapokon, helyszíneken vagyunk mi azzal kiegészítve, hogy tanulmányozzuk az elmúlt történelmet. A Babocsai György által megírt Jász-Nagykun-Szolnok Megye lóvilágáról című könyvben, megtalálhatóak ilyen érdekes dolgok, hogy mi egy olyan területen vagyunk, amit sokan nem is tudnak, hogy a kommunizmus által már elnyomott dolgokban. Ugye nem jön ez napvilágra, hogy a Szilasi és a Losonczy család, mint nemesi családok itt 100 évvel ezelőtt nagyon komoly lótenyésztési tevékenységet végeztek. Ez a tevékenység itt él még a néhai náluk dolgozó, itt élő családokban, az itt élő fiatalokban, és ezt az érzést, ezt a magyarokban benne lévő érzést igazából csak lángra kell lobbantani.

Öt évvel ezelőtt jött a gondolata, hogy gyakorlatilag ezt a Dr. Fülöp Ménes Kft-t, aminek itt ezeken az alapokon nyugszik a székhelye, létrehozzuk, akkor ugye az ember arra lett figyelmes, hogy van egy ilyen fiatalokat támogató kormány, aki megadja a lehetőségeket arra, hogy a fiatalok vidéken boldoguljanak.
Én akkor Budapesten éltem, és ez egy plusz inspiráció volt arra, hogy igenis érdemes az embernek a szülőföldjére visszatérni és küzdeni az álmaiért.
Úgyhogy ez csak üdvözítő, és hálásak lehetünk ezért, hogy fiatalként ilyen országban élhetünk. Úgyhogy itt minden nap nagyon kemény munkával reggel 6-kor kelünk, este 8-kor, 9-kor fejezzük be a munkát, de nagyon élvezzük, nagyon örülünk, hogy itt lehetünk.
Úgyhogy azt látjuk, hogy egyre jobban fejlődik a Tisza-tó, Nagykunság térsége turisztikailag, ha csak nézzük, akkor itt vagyunk Tiszafüred és Abádszalók között. Tiszafüreden tavalyi évben átadásra került egy csodálatos, országos szinten is kiemelkedő kerékpárút.
Talán ha jól emlékszem, akkor múlt héten hirdetésre került, hogy az ország a turisták által megszavazott eredmények alapján az ország legszebb kerékpáros hídja. Úgyhogy mi erre nagyon büszkék vagyunk, hogy itt lehetünk, ez meg is látszik, mert amikor az ember itt a mindennapokban kimegy a Tisza-tógátra és megtekinti , akkor azt látja, hogy itt megtöbbszöröződtek a kerékpáros turisták, ami ugye lehetőséget ad nem csak nekünk, mint ménesnek, hanem az egyéb turisztikai szolgáltatóknak.
És nem kell messzire menni. Ugye, ahogy a Karcag felé tekintünk, egy olyan 25-30 kilométer távolság légvonalban, akkor ugye félúton megtaláljuk Berekfürdőt, ami egy csodálatos termál üdülőhely, utána pedig elérkezünk Karcaghoz, ami szintén egy stranddal, nagy hagyományokkal rendelkező központ.
Másrészről ugye látjuk, hogy ez a felvétel, amikor már készül, maszk nélkül nyilatkozom. Innen is ezúton is köszönjük a Kátai Gábor Kórháznak, meg az összes egészségügyi dolgozónak a kitartó munkáját, hogy eljuthattunk ide a 2021-ben, hogy ezt a súlyos válságot mind egészségügyi, mind gazdasági lassan úgy néz ki, hogy le tudjuk küzdeni és tovább tudunk lépni. Úgyhogy ilyen alapokon vagyunk mi itt. Így jött az ötlet, hogy ahogy elmondtam itt a bevezetőben, hogy ide költözzünk, itt alapítsuk meg ezt a ménest. Ez nem egy véletlen dolog, sok tényezőnek az együtthatója. Területi adottság, történelmi lehetőség és a szívünkben lévő Tisza-tó szerelem és lokálpatriotizmusnak az együtthatója.

A ménesben több lófajta található meg.

Mi egy sportló tenyésztő ménes vagyunk, kifejezetten magyar sportló, oldenburgi és holsteini fajtákat tenyésztünk. Ebből adódóan több tenyésztő szervezetnek a tagjai vagyunk. Itthon nemzeti szinten tagjai vagyunk a Magyar Sportoló Tenyésztők Országos Egyesületének, valamint az Arab Lótenyésztők Országos Egyesületének. Nemzetközi szinten pedig jelenleg a Holstein és az Oldenburgi Lótenyésztő Egyesületnek vagyunk tagjai. Ebből kifolyólag igyekszünk itt a Tisza-tó partján erősíteni a magyar lovas hagyományokat, magyar lótenyésztés szakágait, valamint nemzetközi vérkeringésbe is bekapcsolódni, ezáltal ezen gondolatok mentén építjük fel a cégnek az üzletpolitikáját is, és tudatosan válogatott tenyészállatokkal töltöttük fel a ménesnek a kancaállományát, és minden évben ezeket a csodálatos Isten adott tehetséggel megadott egyedeket párosítjuk, keresztezzük a világ top 50 méhének örökítőanyagával.

Ebből a Jóisten is megadja, akkor minden évben olyan csikók, olyan utódok születnek, amelyek alkalmasak arra, hogy a sportban kiváló eredményeket érjenek el, mind díjugrató, mind illovagló, esetleg egyéb military lovastorna szakágakban is. Céljaink közt elsősorban szerepel, hogy itt a Nagykunságban, Tiszaderzsen az előbb ismeretett történelmi alapokra építve ismét olyan lovat tudjunk tenyészteni, magyar lovat tudjunk tenyészteni, ami nemzetközileg is megállja a helyét, és a magyar lótenyésztés jó hírét öregbíti. Ezért dolgozunk minden nap. Büszkélkedhetek egy pár érdekes történettel.
Ide került a tavalyi évben hozzánk egy gondosan előkészített adásvétel eredményeképpen egy Lesmona nevű oldenburgi kanca, amit az oldenburgi szövetséggel Berkein belül a Gerzson Zászlót tenyésztett, és teljes testvére egy egyiptomi fiú, a Neuen Assar nyerge alatt, amerikai bajnoki címet szerzett, valamint több világkupa-fordulón globál Championstour fordulón szerzett győztes eredménnyel rendelkezik.

Ami érdekes lehet a televízió nézőknek, egy kis bulvárt is tegyünk a riportba. Ez a fiú a Neuen Asszel lett a Bill Gates-nek a veje, és ennek a Bill Gates -nek az egyik kedvenc lovának a teljes testvére, az jelenleg itt legel mögöttünk a Tisza-derzsi ménesben, és ha a Jóisten is megadja, akkor napokon belül egy gyönyörű csikónak fog életet adni.

Rengeteg terv van még Dr. Fülöp Gyula előtt ami megvalósításra vár

- Ilyen adottságok mellett kézenfekvő, hogy az ember mindenképp a Tisza-tó vonzerejét a Nagykunság kapujában szeretne turisztikában is fejlődni, tehát, hogy az itt lévő turisztikai attrakciók látványosság soraiba be tudjunk kerülni. Jelenleg ugye a mai napi tevékenységünk alapján úgy nézünk ki, hogy mint egyfajta Forma-1-es istállónak a fióktelepeként felneveljük a sportjegyeket, és nemzetközi, vagy akár magyar sport istállókból értékesítjük a lovakat, viszont szeretnénk a jövőben ezen túllépni. Szeretnénk, hogyha ezek a csikók még egy kicsit itt maradhatnának, itt képezhetnénk őket, és egyfajta magasabb hozzáadott értékkel tudnánk őket magasabb áron értékesíteni. Ebből kifolyólag infrastrukturális fejlesztésekre is mindenképpen szükség lesz. Nagyon agilisan, mindennapi odaadással dolgozunk ezért, hogy ez megvalósulhasson, ami azt jelenti, hogy itt egy olyan kis lovas paradicsomot álmodtunk meg, ami bízzunk azzal, hogy a következő évtizedben meg tud valósulni, amire méltán büszke lehet majd az itt élő lovas társadalom, és közösen élvezhetjük majd ennek gyümölcseit, akár gondolok itt egy szabadtéri lovaspályára, vagy esetleg egy fedett lovardára, ahol mind a szabadidős minta versenysport szakágak képviselői részt vehetnek és kibontakoztathatják tehetségeiket, úgyhogy nagyjából ezek a terveink.

Érdekességképpen felmerült, hogy akár egyfajta lovas útvonal létrehozását elindítjuk itt a Tisza-tó déli partján. Ez még nagyon egy kezdeti gondolat, de gondolatsíkon megfogalmazódott bennünk, és mindenképpen tenni fogunk ezért, hogy ez is létrejöjjön, és élvezhessék majd a turisták ennek az előnyeit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 17:00, szombat | Helyi

PÁLINKÁSÜVEGGEL VERTE FEJBE-AGYZÚZÓDÁS LETT A VÉGE

Mezőtúron egy születésnapi összejövetel durvult el olyannyira, hogy a bulin résztvevő egyik férfi súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett.

2024. Április 27. 15:00, szombat | Helyi

ROKKANTKOCSIST TÁMADOTT MEG

Felháborító eset történt városunkban. Egy rokkant kocsival közlekedő idős férfit raboltak ki a nyílt utcán.

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

BUSZMEGÁLLÓBAN ÉLESZTETTÉK ÚJRA

Egy 70 év körüli szolnoki nő hazafelé tartott, amikor minden előzmény nélkül, hirtelen összeesett a buszpályaudvaron, számolt be az esetről az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán.

2024. Április 26. 15:00, péntek | Helyi

NAGYNAK TŰNT A BAJ

Nagynak tűnt a baj, azonban szerencsére nem járt súlyosabb sérülésekkel az a közlekedési baleset, amelynek részesei egy személyautó és egy követ szállító teherautó volt Kisújszálláson.