Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Március 15. 08:11, csütörtök | Helyi
Forrás: Karcag TV

A magyar forradalom és szabadságharc 170. évfordulója

A magyar forradalom és szabadságharc 170. évfordulója

A magyar forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából március 14 -én ünnepi műsorral emlékeztünk az 1848/49-es hősökre.

A magyar forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából március 14 -én ünnepi műsorral emlékeztünk az 1848/49-es hősökre. A Déryné Kulturális Központban Dobos László polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke

- Óriási öröm számunkra, hogy ma Karcagon,a Déryné Kulturális Központban hallhatjuk, az ország egyik legkomolyabb és legszínvonalasabb zenekarát, a Szolnoki Szimfonikusokat hallhatjuk március 15-e előestéjén, amikor a magyar szabadságharcra és függetlenségi harcra emlékezünk. A magyar szabadság nem csak egy megfoghatatlan dolog, a szabadság, mint szó, nem egy megfoghatatlan dolog, nem váltható pénzre, de sok minden benne van.

Benne van a magyar haza, a föld, a magyar szó, a magyar nyelv és a magyar kultúra, amiből a mai este kicsit ízelítőt kapunk. Kívánom azt, hogy mindenki érezze jól magát és a holnapi napra, március 15-ére, a magyar szabadság és függetlenségi harcra úgy készüljön fel, hogy feltöltődve, felemelkedve, méltóságteljesen,a mihez ez a koncert is hozzájárul - mondta az elnök, majd a
Szolnoki Szimfonikus Zenekar Izaki Maszahiro vezényletével adott kitűnő koncertet.
A koncert után a Déryné elől a Kováts Mihály Huszárbandérium huszárjainak vezetésével, a Nagykun Honvédbanda kíséretével indultak az emlékezők az Országzászló felvonásához.

Ezt követően a Petőfi szobor előtt dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter emlékezett a 170 évvel ezelőtti eseményekre.


- Mi, magyarok büszkék lehetünk arra, hogy soha nem tétlenkedtünk, ha véráldozatot kellett hozni a haza védelmében . A megvívott csaták során a kunok, a jászok, a székelyek, a munkában edzett szikár alföldi férfiak és támaszaik, a magyar lányok és asszonyok mindig az első sorokban küzdöttek, karddal a csatamezőn, majd a sebesültek gondozásával, a honvédők elszállásolásával és ellátásával. Elmondhatjuk azt, hogy 1100 éves történelmünk során, erejéhez mérten mindig, mindenki kivette a részét a szabadságunkért vívott küzdelemben. Így volt ez 1848-49 dicsőséges napjaiban is. A lelkes márciusi forradalmat követően hamarosan fegyverrel kellett megvédeni a magyar hazát. A márciusi ifjak erős, független és szabad magyar országot akartak - mondta a szónok, aki szólt a 12 pont követeléseiről, majd arról, hogy az európai nemzetek közül egyedülállóan önállóan olyan hadsereget szereltek fel, amely 1848 nyarától kezdve diadalt diadalra halmozva megvédte az országot. Dr. Fazekas Sándor beszélt arról is, hogy a bár a fegyverzet hiányos volt, de a kitartásban, a lelkesedésben, az önkénteseknek a vállalásában nem volt hiba.
- A karcagi, a nagykunsági, az alföldi alakulatok, a szabad csapatokból szervezett Hunyadi huszárezred, a pörgekalapos csikós huszárok jócskán kivették a részüket a csatákból. Egyedi harcmodorukkal állandóan borsot törtek a császáriak orra alá, váratlan kitöréseikkel folyton megbontották az ellenség sorait. A Kossuth toborzók fontos helyszíne volt Karcag főtere, a hely, ahol állunk, amely méltón viseli Kossuth Lajosnak a nevét- mondta a szónok, aki ezt követően a 13. Hunyadi huszárezred tagjainak hősies tetteit sorolta részletesen, majd szólt a 48-as nemzedéket követő generációkról.


- '48-as nemzedék helyt állt a békében is. 48 példa lehet a mi számunkra is, mai napig olyan világítótorony a magyar történelemben, amely segíti azt, hogy eligazodjunk a jelen kérdésekben is. 48 hősei úrrá lettek a széthúzáson, létrejött egy olyan nemzeti egység, amely csodákra volt képes. Ezért is fontos, ha a magyar történelemben vannak olyan pillanatok, amikor újra létrejön a nemzeti egység, akkor arra hosszabb távon is tudjunk tervezni és építeni. S 2010 megint egy ilyen pillanat volt, egy olyan újjászületés, amely lehetővé tette azt, hogy Magyarország erős államként megszervezze önmagát, függetlenségét, anyagi biztonságát, és egyáltalán azt a közösségi összetartó erőt, amit a magyar állam jelenthet, azt 2010-re tudjuk visszavezetni.

Ezért is fontos, hogy az ország dolgainak rendezésében ez a munka folytatódjon, hogy ne törjön meg a lendület. Mi nem engedünk a 48-ból, nem engedünk azokból az értékekből, amelynek köszönhetően létrejött az egységes magyar nemzet. Máig ható erő 1848 példamutatása, mely mutatja, hogy csak egy erős magyar ország tud bennünket megvédeni az idegenbefolyástól, a külső hatásoktól. Csak egy olyan erős ország tud bennünket megvédeni, amit magunkénak érzünk, s amelynek értékeire büszkék lehetünk. Ezen gondolatok jegyében kívánok méltóságteljes ünneplést és megemlékezést és kívánom azt, hogy mind a hétköznapokban, mind az ünnepnapokon tudjunk erre az értékrendre támaszkodni, segítsen bennünket az eligazodásban - zárta emlékező gondolatait dr. Fazekas Sáéndor.


Ezt követően Karcag Városi Önkormányzat nevében Dobos László polgármester, Gyurcsek János és Kovács Szilvia alpolgármesterek és Rózsa Sándor jegyző helyezett koszorút a Petőfi szobor talapzatára, majd dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke is tisztelgett a 48-as hősök előtt, majd a járási hivatal vezetői, az intézmények, a pártok és a civil szervezetek képviselői is elhelyezték koszorúikat az emlékműnél.


A Petőfi és Kossuth szobrok koszorúzását követően a Városháza előtti téren a városi diákönkormányzat vezetői és Kovács Sándor szóltak a fáklyás felvonulás résztvevőihez. Ezt követően több százan indultak el a térről a fáklyás felvonulásra a megszokott útvonalon, majd visszaérkezve a Városháza elé, egy látványos, ünnepi lézershowt néztek meg. Ezzel ért véget a karcagi megemlékezés.

Címkék: Karcag

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:00, szerda | Helyi

TÁRGYALÁSSAL FOLYTATÓDIK AZ ÜGY

Ritkaságszámba menő döntés született a Szolnoki Törvényszéken:

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

FEGYELMEZETLEN LÉLEKGYÓGYÁSZOK

A NAV munkatársai azokat az internetes szolgáltatókat szűrték ki, akik gyaníthatóan bejelentés nélkül, kontárként végzik tevékenységüket, illetve, akik a számla-, és nyugtaadást elmulasztják.

2024. Április 23. 15:51, kedd | Helyi

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen.

2024. Április 23. 13:39, kedd | Helyi

Kerítés égett Kisújszálláson

Kigyulladt egy ingatlan kerítése hétfő éjszaka Kisújszálláson, a Petőfi utcában.