Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Május 15. 13:14, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A magyar vállalkozások kis része használja a digitalizácó előnyeit

A magyar vállalkozások kis része használja a digitalizácó előnyeit

Magyarország digitális infrastruktúrája Európa élmezőnyéhez tartozik, a vállalkozásoknak azonban csak egy kis része használja ki a digitalizáció nyújtotta előnyöket

- ez derült ki a Vodafone Group megbízásából a Deloitte által készített nemzetközi kutatásból.

Az MTI-nek pénteken küldött tanulmány szerint Magyarország összesítésben a digitális technológiák integráltságában mindössze a 26. helyen állt. Ez azt mutatja, hogy a vállalatok egyelőre nem aknázzák ki a digitális technológiákban rejlő lehetőségeket, így a terület jelentős fejlődési potenciált jelent mind a vállalkozások termelékenysége, mind a nemzetgazdaság növekedése szempontjából.

A digitális technológiák között Magyarországon a big data elemzés (a nagy mennyiségű, nagy sebességgel változó és nagyon változatos adatok feldolgozása) kihasználtsága elmarad az uniós átlagtól (12,3 százalék), hiszen a nagyvállalatok mindössze 6,1 százaléka használ big data analytics szolgáltatást. Ezt az eredményt bármely forrásból származó adatelemzés alkalmazása javítani tudja. A big data analytics egyik legfontosabb területe a működési adatok elemzése.

Bár egyre több magyarországi vállalkozás helyezi át adatait felhőalapú tárhelyre, jelenleg a vállalkozások 11,5 százaléka használja ezt a működési modellt, szemben az EU 17,8 százalékos átlagával, sok kisebb vállalat nem él ezen szolgáltatások előnyeivel.

Közösségi média és e-kereskedelem területen a magyar cégek hatalmas fejlődési potenciállal rendelkeznek. Itthon a vállalkozások mindössze 11,8 százaléka van jelen közösségi média felületeken, legalább kettőn, ez az arány az európai vállalkozások esetében 25,2 százalékos. A kkv-k csupán 12,5 százaléka értékesít online, és kevesebb mint 6 százaléka teszi ezt nemzetközileg. Ugyanezek a számok uniós szinten 17,5 százalék, illetve 8,5 százalék. Az e-kereskedelem aránya a teljes forgalomhoz viszonyítva szintén alacsony, 10,9 százalékos Magyarországon, míg 11,1 százalékos az EU-ban - állapítja meg a kutatás.

A világjárvány is rámutatott, az ország - és ezen belül is a vállalkozások - működésének, versenyképességének szempontjából a rugalmasság és az alkalmazkodási készség elsődleges fontosságú, melynek feltételeit számos esetben a digitalizáció teremti meg - értékelte Dobó Mátyás, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletág vezérigazgató-helyettese.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.