Hírek
2025. Október 16. 18:39, csütörtök | Helyi
A magyarok többsége a kovászosra esküszik - ma van a kenyér világnapja
Trendek jönnek-mennek, de a kenyér marad – a magyarok többsége a kovászosra esküszik
Reformok, diéták, alternatívák ide vagy oda, a kenyérnek biztos helye maradt a magyarok asztalán.
A TV Paprika kenyér világnapi (október 16.) felmérése szerint a magyarok kétharmada mindennap eszik kenyeret, és elenyésző azok aránya, akik teljesen száműzték étrendjükből. Úgy tűnik, a kenyér még mindig több számunkra, mint egyszerű szénhidrát.
A kovászos az igazi Ma már szinte minden sarkon másfajta pékáru kapható – magvas, gluténmentes, bagett, focaccia vagy épp cheddar sajtos cipó –, de ha választani kell, a magyarok többsége mégis a kovászos kenyeret (63%)
tartja az igazinak.
A TV Paprika 2025. októberi online felmérésében részt vevők szerint a kovász nemcsak egy divatos technológia, hanem a jó kenyér záloga: a türelem, a természetes erjedés és az íz mélysége. A teljes kiőrlésű és magvas kenyér 17 százalékkal a második helyen áll, a fehér kenyér pedig – minden kritikája ellenére – még mindig minden tizedik ember kedvence. A kenyér nemcsak étel, hangja és illata is van.
A kitöltők kétharmada minden nap eszik kenyeret, 15 százalékuk pár naponta, minden tizedik pedig csak bizonyos ételekhez – például szendvicshez vagy egytálételek mellé. Csupán 8 százalék azok aránya, akik
ritkán vagy soha nem fogyasztják.
A kenyérhez fűződő kapcsolat nemcsak a szokásainkban él, hanem az érzékeinkben is. A válaszadók 42 százaléka a friss, ropogós héjat nevezte a legfontosabb kenyérélménynek, 28 százalék a puha belsőt, 23 százalék pedig a kenyér illatát emelte ki. Vagyis a kenyér élménye ma is érzékszervi és személyes a
hang, a tapintás, az illat – olyan, amit nem lehet helyettesíteni. A kenyérhez érzelmileg is kötődünk: a kenyér otthon, emlék, biztonság.
Tízből négyen otthon is megsütik
Tízből négy válaszadó (41%) maga is süt otthon kenyeret. Van, aki mindig ugyanazt a bevált receptet követi, de a többségük új ízekkel és lisztekkel is kísérletezik. További 21 százalék különleges alkalmakra süt, 9 százalék a kovász-láz idején próbálta ki, majd elengedte, míg 29 százalék inkább a pékek szakértelmét választja.
A kenyér világnapját október 16-án ünnepeljük, miután a Pékek Világszövetsége 2001-ben úgy döntött, hogy ez a nap hívja fel a figyelmet a világ egyik legfontosabb élelmiszerére. A TV Paprika friss kutatása pedig alátámasztja, hogy trendek jönnek-mennek, de a kenyér marad és vele marad minden, amit jelent:
illat, íz, emlék, otthon.
Ezek érdekelhetnek még
2025. November 16. 05:28, vasárnap | Helyi
EGY NAPPAL AZ ELITÉLÉSE UTÁN A RAZZIÁN IS FENNAKADT
A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt indítványozta egy 45 éves férfi letartóztatását.
2025. November 16. 05:19, vasárnap | Helyi
LEGSZEBB KONYHAKERTEK PROGRAM- DÍJÁTADÓ
Karcagon került megrendezésre a „Magyarország legszebb konyhakertje” című program díjátadó ünnepsége.
2025. November 15. 05:52, szombat | Helyi
TERMÉNY- ÉS TERMÉKBEMUTATÓ
Rengeteg helyről érkeztek kistermelők, családok, a „Legszebb Konyhakertek Program” országos díjátadójára Karcagra.
2025. November 15. 00:00, szombat | Helyi
A KATASZTÓFAVÉDELEMMEL ISMERKEDTEK AZ ISKOLÁSOK
Milyen érzés légzőkészüléket viselni? Hogyan néz ki a tűzoltók egy napja? Ezekre a kérdésekre első kézből kaphattak választ iskolások a Jászberényi Tűzoltó-parancsnokság katasztrófavédelmi megbízottjainak jóvoltából.

