Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 07. 12:49, szerda | Belföld
Forrás: Stop.hu

A rokkantnyugdíjasokon is rántana egyet a Fidesz

A rokkantnyugdíjasokon is rántana egyet a Fidesz

Tömeges elszegényedés várhat a megváltozott munkaképességű emberekre, ha az ellátásukat szabályozó új törvényjavaslaton nem módosít a kormány.

A mozgáskorlátozottak érdekvédelmi szervezete szerint az új rendszerben megalázóan alacsony összegű támogatásra számíthatnak. A Fidesz a legkiszolgáltatottabbakon akar spórolni.

Ugyan Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke bízik abban, hogy a kormánypártok figyelembe veszik módosító javaslataikat, de a STOP-nak úgy nyilatkozott: a megváltozott munkaképességűeket érintő kormányzati törvényjavaslat egy bizonytalan és garanciák nélküli helyzetet teremthet, miközben az elképzelések nem segítik az amúgy is nehéz helyzetben élők rehabilitációját sem. Sőt, a mostani rendelkezések alapján úgy tűnik, hogy épp azokat büntetnék, akik dolgozni akarnak.

41 ezer forint lenne az átlagos rokkantsági ellátás

A rehabilitációs ellátás tervezett összege 27 600 és 46 ezer forint között lehet majd, szemben a mostani átlagos 70 ezer forinttal. Az ellátást keresőtevékenység esetén azonban megszüntetné a kormány, így viszont a részmunkaidős munkavállalóknak veszélybe kerülne a megélhetésük. Ebben az esetben a rendszer tulajdonképpen büntetné a megváltozott munkaképességűek többségét, akik önhibájukon kívül nem tudnak teljes munkaidős állást vállalni - tudatja nemrég kiadott közleményében a MEOSZ.

A rokkantsági nyugdíjak mértékét is csökkentené a kormány, hiszen a juttatás átlagos összege a jelenlegi 70 ezer forintról 41 ezerre csökkenhet, és csupán a legsúlyosabb egészségkárosodást szenvedettek kapnák meg a maximális 138 ezer forintot. A tervezetben egyebek közt az is szerepel, hogy az ellátásban részesülőknek akkor is járna a támogatás, ha munkát vállalnak, de csak addig, amíg három egymást követő havi keresetük átlaga meg nem haladja a minimálbér 150 százalékát. Hegedüs Lajos állítja: mindez a passzív ellátás igénybevételére és a feketefoglalkoztatásra ösztönöz.

Az viszont nem derül ki a tervezetből, hogy hol fognak dolgozni a drasztikusan lecsökkentett összegű ellátásban részesülő megváltozott munkaképességű emberek. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint mintegy 31 ezer megváltozott munkaképességű ember keres magának munkát sikertelenül.

MEOSZ: alig tapasztalható visszaélés

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) adatai egyébként egyáltalán nem támasztják alá azt a sokat hangoztatott állítást, miszerint tömeges visszaélések lennének a rokkantnyugdíjjal kapcsolatban. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége tájékoztatása szerint a hivatal 2010-ben 93 ezer esedékes felülvizsgálatot végzett el, és az orvosszakértői bizottságok csupán az esetek 1,7 százalékában (1600 eset) állapították meg, hogy az érintett egészségkárosodása kevesebb, mint 40 százalék, ezért a továbbiakban már nem minősül megváltozott munkaképességűnek.

Ezen helyzetek többségében sem arról van azonban szó, hogy többen csaltak volna, csupán a szakértők szerint változott az egészségkárosodásuk mértéke. A MEOSZ elnöke kiemelte, hogy semmilyen olyan adat nem lelhető fel, amelyből meg lehetne tudni, hány korábbi rokkantsági nyugdíjasról derült ki, hogy valójában egészséges.

MSZP: a Fidesz célja csak a kiadáscsökkentés

Az ellenzék szerint a javaslat több százezer egészségkárosodott ember és közvetlen környezete számára leszakadást és teljes ellehetetlenülést jelenthet. A törvénytervezet előző heti általános vitáján a szocialista Tóth Csaba hangsúlyozta: a módosítás egyetlen célja a kiadáscsökkentés, ami azt eredményezi majd, hogy több 10 ezer embert kiszorítanak a rendszerből, és nekik se munkalehetőséget nem biztosítanak, se ellátást.

Szerző: Magyar Krisztián

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.