Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2022. Július 20. 09:36, szerda | PR
Forrás: (x)

A sportfogadás történelme

A sportfogadás történelme

Nagyjából már kétezer éve is lehet, hogy feljegyezték az első sportfogadással kapcsolatos dolgokat. Igen, ilyen régre nyúlik vissza a sportfogadás történelme.

De nincs ez máshogy a kaszinókkal sem. Tudni illik kezdetben, csak egy egyszerű időtöltésnek, szórakozásnak, kikapcsolódásnak szánták, viszont manapság ezek mellett rengeteg pénz is van benne. Ez igazából a szerencsejátékok legrégebbi formája. Úgy vélik, hogy az első fogadások a görög városállamokban zajlottak. Talán ez sokaknak nem is meglepő, hiszen a görögök ismertek a sportszeretetükről és a nagyobb sporteseményekről, olimpiáról, atlétikai versenyekről is egyaránt.

Őket követték a rómaiak, akik szépen átvették ezeket a szokásokat és igazából ők változtatták egy igazi pénzügyi aranybányává ezt a műfajt. Na persze nem teljes egészében csak a pénzről szólt akkor sem. Elég, ha csak a gladiátorokra gondolunk, ott igazán belendültek a fogadási lehetőségek tárháza. A római emberek számára egy igazi szórakozás volt, mind az előkészületek és a díszek pompája is.

A kaszinó online felületek pedig megalapozták a sportfogadás egy teljesen új világát a későbbiekben.

Ahogy telt az idő és elérkeztünk a középkorba, már sok sok európai uralkodó próbálkozott a sportfogadások teljes beszüntetésével, persze mindez hiába volt, hiszen titokban továbbra is folytak ezek a játékok. Nem tudták eltüntetni ezt a népszerűvé vált szórakozást. Ahogy még tovább haladtunk az időben, úgy Angliában igazán ismertté vált a lóversenyzés, ami még mai napig is létezik és nagy népszerűségnek örvend.

Itt érdemes és érdekes lehet megjegyezni, hogy a magyarok egy igazán lovas nemzetnek számítanak, mivel az őseink számára a lovak igazi társak voltak. Mindig számíthattak egymásra a lovak és az emberek, valamint főleg egy versenyló birtokában igazán nagy sikerre és elismerésre tehetett szert az illető. Kezdetben csupán a falusi emberek futtatták a lovaikat a falu temploma, épületei körül. Akkoriban még csak erkölcsi győzelemnek számított, hogy kinek volt gyorsabb a lova. Később ez tovább alakult és fejlődött és elkezdték eladni ezeket a szuper gyorsnak számító lovakat. Így tulajdonképpen ezzel már plusz értéke keletkezett az adott lónak.

Növekvő versenyszellem

Erre felfigyelve elkezdték kifejezetten erre a célra tenyészteni és felkészíteni a lovakat, hogy a lehető legtöbb versenyt sikeresen megnyerjék. Így szép jutalmat kapott, aki egy ilyen lovat felnevelt és kiképzett. Sokan rákaptak erre a dologra, hiszen rendkívül sokszínű a lóversenyzés, amely nem csak arról szól, hogy szurkolunk egy kiválasztott lónak. Egy igazi esemény volt, amely sok-sok óráig is eltartott. Egy igazi program volt és szerették az emberek a kikapcsolódást és a szurkolást is. Folyamatosan növekedett a versenyszellem és jöttek az újabbnál újabb és erősebb, szívósabb lovak. De eközben mindegyik társadalmi réteg ugyan úgy tudott szórakozni, hiszen nem volt pénztárca méretéhez kötve kezdetben.

Persze később jöttek a luxus kategóriák is, de ekkor sem veszett el senki számára a fogadás élménye. Csupán volt, hogy egy ló igazán nagy hírnevet kapott és sok-sok díjjal jutalmazták. Az adott ló teljesítményétől függött csupán, hogy mennyire és milyen gyorsan lesz népszerű. Természetesen ezzel arányosan növekedett az értéke, hírneve és a rá adott tétek mennyisége és értékei is.

Nem csak kiváltság

Mind a mai napig egy igazi élmény a lóversenyzés és még mindig a legnemesebb és legkifinomultabb sportágak közé sorolható. Manapság legtöbbször a felső körökben mozgó elit tagjai látogatják szívesebben, persze nem kizárólag csak ők. Régen sem csak a nemesek és a királyi családok kedvelt időtöltése volt. Nagy az érdeklődés a lóversenyzéssel kapcsolatos események iránt napjainkban is.

Címkék: sportfogadás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről