Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Február 16. 18:10, csütörtök | Helyi

A Szent Erzsébet Katolikus Óvoda ünnepélyes megáldása

A Szent Erzsébet Katolikus Óvoda ünnepélyes megáldása

Ünnepélyes megáldással hivatalosan is átadták a Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda Püspökladányi utca 14. alatti épületét.

A kormányzati támogatással, több mint 900 millió forintból elkészült új, négycsoportos óvodában 80 kisgyermeket tudnak fogadni.

Kovács Miklósné igazgató köszöntőjében elhangzott, 2023. január 9-én elindult a Szent Erzsébet Katolikus Óvoda, amely a Györffy István Katolikus Általános Iskola tagóvodája, mintegy kistestvére az iskolának. Jelenleg két csoporttal működnek, a kisgyermekeket a legmodernebb környezetben várják, a hatalmas udvar pedig szabadtéri foglalkozásokra ad alkalmat. Az iskolások és óvodások műsora után Ft. dr. Ternyák Csaba egri érsek megáldotta az óvodát, majd Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szólt az ünneplőkhöz.

- Higgyék el, sok helyen jártam elmúlt években a Kárpát-medencében, de ez a mostani ünnepség mindenképp kiemelkedő volt a többihez képest is, ami nagyon fontos, hogy üzentek a gyermekek, hogy nemcsak a szüleiknél, édesapjuknál, édesanyjuknál akarnak nagyobbak lenni, hanem lelkiekben is. Amit utána mondtak, az volt a legfontosabb, hogy ők szeretnének a világon a legjobb emberek lenni. Ennél nagyobb programot azt gondolom sem Karcagon, sem az országban, sem Kárpát-medencében nem tudunk hirdetni - mondta a politikus.

- Az elmúlt évek során olyan döntéseket tudtunk meghozni képviselőtársaimmal, megyei és önkormányzati vezetőkkel, amelyek valóban nagyon jelentősek voltak mind a társadalom, mind az egyházi közösségek szempontjából - családprogram, az egyházakkal való kapcsolat rendezése, a Kárpát-medencében élő magyarság felé való kapcsolatunk újraerősítése. Ha innen nézzük ezt a mostani óvodaátadást, azt gondolom nagyon sok mindent tudtunk teljesíteni. Több száz óvoda épült, épül a Kárpát-medencében, több mint 1300 óvoda felújítására, bővítésére kerül sor, ami a nemzet megerősítését is szolgálja. Köszönöm szépen karcagiaknak is az elmúlt több mint egy évtized hatalmas küzdelmét, amely kezdődött azzal, hogy elindult a katolikus iskola, folytatva azzal, hogy fel tudtunk újítani templomokat, zsinagógát, iskolákat, épült református és most katolikus óvoda. De építhetünk bármit, tehetünk bármit, ha a beltartalom, a lélek nincs ott, akkor nem volt értelme. Ha az egész életünket átjárja a közös gondolkodás egyházainkkal és a kereszténységgel, igenis meglesz az eredménye, ahogy Karcagon is - mondta az államtitkár.

F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy a mai műsorban kincseket láttunk. - Az egyházi kincsek ugyanazok, mint a családnak, a nemzetnek a kincsei. Azok a gyermekek, akik itt szívmelengető, gyönyörű műsort adtak, nemcsak kincsek, hanem a jövőt is biztosítják mindannyiunk számára. Hála és köszönet azoknak az embereknek, akik tettek azért, hogy ilyen állami és egyházi oktatási intézmények legyenek itt, a Nagykunság fővárosában, Karcagon. Megérte óvodát is építeni, erősödtünk, gazdagodott nemzetünk, közösségünk, s még nincs vége. Tudjuk, hogy a leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik, ma nem az első lépést tettük meg, már benne járunk az útban, de a végét nem látjuk, sok munka, feladat van még jövőnkért- fogalmazott a képviselő.

Dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő szerint is megható a ma nap, hiszen egy olyan óvoda felavatásán vagyunk, amely a jövő állomása, s ezek a csodálatos gyermekek a következő generációk jelenítik meg.

- Még pár hónapja, hogy itt alapkőletételen voltunk, és lám-lám telik az idő, az elképzelések megvalósultak. Egy nagyon modern és jó kisugárzású épület lett itt, amely hajléka a magyarság jövőjébe és a katolikus jövőbe vetett hitnek is. Egy olyan szellemi közösség, műhely, amely a város életében, a következő években meghatározó lesz, a magyar jövő épülhet rá - mondta.

Szepesi Tibor polgármester szerint egy önkormányzat számára a legnagyobb öröm amikor gyarapodik, megújul, megszépül a település. Egy város életében vannak évszázadokra előremutató, meghatározó időpontok, évszámok. Ez a mai nap ilyen, legyünk büszkék rád, jegyezzük meg! - kérte, majd felidézte a karcagi katolikus közösség 250 évét, majd jó munkát kívánt az óvoda dolgozóinak, gyermekeinek.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 13:15, csütörtök | Helyi

POKOLLÁ TESZI AZ ÉLETÜKET

Összekent ajtó, beragasztózott zár. Rendszeresen szembesülnek ezekkel a bosszantó dolgokkal az egyik szolnoki lakótelep lakói. És ez még nem minden!

2024. Május 02. 10:11, csütörtök | Helyi

NÉPISMERETI VETÉLKEDŐ

Honnan jöttünk, hová tartunk, kik az őseink? Ezekre a kérdésekre kellett felelniük azoknak a maristásoknak, akik részt vettek az iskola népismereti vetélkedőjén.

2024. Május 02. 08:09, csütörtök | Helyi

15 ÉVES A NYUGDÍJAS PEDAGÓGUS KLUB

Tizenöt év. Ennyi idő alatt majdnem kétszer teljesen kicserélődik egy nyolcosztályos iskola diákserege. Éppen ennyi ideje alapították a nyugdíjas pedagógusok karcagi klubját.

2024. Május 01. 16:24, szerda | Helyi

A hazai vadállományunk egyedülálló nemzeti kincsünk

Teremtett világunk megőrzése közös kötelességünk, a természet rendjét pedig nem lehet megbontani, éppen ezért hárul kiemelkedően fontos szerep a felelős és tudatos vadgazdálkodásra