Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2022. Április 11. 05:00, hétfő | Helyi

A TAVASZ KEZDETE A BOLGÁROK ÜNNEPE

A TAVASZ KEZDETE A BOLGÁROK ÜNNEPE

A tavasz kezdete - bolgárok ünnepe - Martenica címmel tavaszköszöntő bolgár ünnepség és táncház volt a Déryné Kulturális Központban. Néptáncegyüttes és a Déryné Kulturális Központ Pántlika néptáncosai.

A műsorban felléptek a Mohácsi busók, a Karcagi Biljana Bolgár Néptáncegyüttes és a Déryné Kulturális Központ Pántlika néptáncosai.

Major János, aKarcagi Biljana Bolgár Néptáncegyüttesvezetője elmondta, egy korábbi rendezvényen ismerkedtek meg a busókkal és úgy gondolták, idén közösen űzik el a telet és köszöntik a tavaszt.

A biljanások régi és új táncokat hoztak a gálára, s vannak új tagok is az együttesben, így az utánpótlás is biztosított.

Az este során a biljanások igyekeztekmindent megtenni táncaikkal azért, hogyelűzzék a telet éstavaszt varázsoljanaka közönségnek. Egy igazi nemzetiségikavalkád volt a színpadon, a mohácsiak sokac, a Pántlika sziláégysági, a Biljana pedig nyolc bolgár táncokat adtak elő a szép számú közönségnek.


A Déryné Kulturális Központ Pántlika néptáncosai szilágysági táncokkal érkeztek- tudtuk meg Kiss Milántól. A csoportvezetője Kecskés Gergő táncpedagógus. Remélik, hogy mostmár egyre több rendezvénylesz, ahol felléphet a Pántlika.

A mohácsi busók kereplőikkeligencsak nagy hangzavart keltettek a Dérynében. Vezetőjük, Pősze Gábor elmondta, nyáron amohácsi nemzetközifesztiválon és a februári busójáráson is találkoztak a karcagiakkal. A Martenica egy bolgár tavaszköszöntő ünnep, ugyanúgy, mint a busójárás, ami egy termékenységvarázslás.
Már nincs farsangi időszak, egy színpadi sokac táncokat hoztunk. A csoport élő zenére táncol, ehhez a városban több zenekar működik, így adott a zenekari és a busós utánpótlásis.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 17:00, szombat | Helyi

PÁLINKÁSÜVEGGEL VERTE FEJBE-AGYZÚZÓDÁS LETT A VÉGE

Mezőtúron egy születésnapi összejövetel durvult el olyannyira, hogy a bulin résztvevő egyik férfi súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett.

2024. Április 27. 15:00, szombat | Helyi

ROKKANTKOCSIST TÁMADOTT MEG

Felháborító eset történt városunkban. Egy rokkant kocsival közlekedő idős férfit raboltak ki a nyílt utcán.

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

BUSZMEGÁLLÓBAN ÉLESZTETTÉK ÚJRA

Egy 70 év körüli szolnoki nő hazafelé tartott, amikor minden előzmény nélkül, hirtelen összeesett a buszpályaudvaron, számolt be az esetről az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán.

2024. Április 26. 15:00, péntek | Helyi

NAGYNAK TŰNT A BAJ

Nagynak tűnt a baj, azonban szerencsére nem járt súlyosabb sérülésekkel az a közlekedési baleset, amelynek részesei egy személyautó és egy követ szállító teherautó volt Kisújszálláson.