Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. December 30. 16:42, péntek | Helyi

A vadállomány a hidegben sem éhezik

A vadállomány a hidegben sem éhezik

A vadászoknak figyelnie kell az állam tulajdonában lévő vadállományra. Most, a hideg időben jóval több takarmány fogy - mondja Hubai Imre Csaba, a Nagykun Vadásztársaság elnöke.

A 40 vadetetőbe folyamatosan visszük a takarmány utánpótlást, amit a vadföldeken megtermelt kukorica, zab, szilárd takarmányok és lucernaszéna biztosít. Betároltunk 400 mázsa kukoricát, 150 mázsa gyepszénát, ha nem lesz elég, kiegészítjük további takarmányokkal - sorolja az elnök, aki elmondta a kiegyenlített csapadék és éghajlati viszonyok miatt idén enyhén szaporodott, illetve fácán, nyúl és őz esetében, növekedett a törzsállomány, bár az élettér eltartóképesség, még több apróvadat biztonságosan el tudna tartani.

- A biodiverzitás szempontjából is nagyon fontos lenne, hogy növekedjen fácán állomány - idén 6500 darabot neveltünk- , mert akkor a rovarkártevők sokkal jobban kordában tarthatóak a területen, s nem szükséges a vegyszeres védekezés.

Most fejeztük be az élőnyúl befogást, 20 %-kal nőtt az őzállomány. A vaddisznó túlszaporodása miatt a Hortobágyi Nemzeti Parkkal közösen mintegy 200 disznót lőttünk ki. A róka, és az aranysakál létszáma sem növekedett a rendszeres határjárás, gyérítés miatt - mondja a szakember.

Az új vadászati törvény szellemében gazdálkodó vadásztársaság területe megmaradt, 26.206 hektár. A határ növényállománya, vetésszerkezete gazdagabb mint a korábban, a gabona, kukorica, a napraforgó kiegészül a repcével és pillangósokkal, de a zöldítési program is jelentős - ez mind hozzájárult a vadgazdálkodás eredményességéhez. A megnövekedett vadászati bérleti díj lehetővé teszi a határban lévő önkormányzati utak fenntartási munkáinak hatékonyabb elvégzését is a Városgondnokságnak. Így lett mára járható a Debreceni út, a 4-es főút Füzesgyarmati út közötti kövesút, de a Sáfránylóger útnál is voltak munkák. Jövőre is folytatjuk az utak karbantartását a városvezetéssel és a Városgondnoksággal - ígéri az elnök.

Címkék: Karcag

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:07, vasárnap | Helyi

Ferdinánd nap

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban. A megjelenteket Nagy Emese kuratóriumi elnök, valamint F. Kovács Sándor

2024. Április 28. 15:00, vasárnap | Helyi

DIGITÁLIS TÉMANAP

Digitális április. Számítástechnikai- informatikai témahét zajlott a Szent Pál Marista Általános Iskolában. A témahéten a diákok által legjobban várt program a digitális verseny volt.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

NEM KÉRÜNK A MIGRÁNSGETTÓBÓL

Jóváhagyta az Európai Parlament az EU új migrációs és menekültügyi paktumát, mely szerint elképzelhető, hogy akár Magyarországon is migránsgettók kerüljenek kialakításra.

2024. Április 27. 17:00, szombat | Helyi

PÁLINKÁSÜVEGGEL VERTE FEJBE-AGYZÚZÓDÁS LETT A VÉGE

Mezőtúron egy születésnapi összejövetel durvult el olyannyira, hogy a bulin résztvevő egyik férfi súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett.