Városlista
2024. február 22, csütörtök - Gerzson

Hírek

2023. November 11. 11:14, szombat | PR
Forrás: (x)

A világ 7 csodája

A világ 7 csodája

A kalandok szerelmesei jól tudják, hogy a világkörüli utazások során számtalan lenyűgöző szépségű tájat, különleges épületet, érdekes kultúrát és festői természeti kincset fedezhetünk fel.

Azonban ma mindössze hét épület mondhatja el magáról, hogy a világ legnagyobb csodái közé tartozik. Az ókori világ hét csodáját időszámításunk előtt második évszázadban Szidóni Antipatrosz nevezte meg epigrammájában, amelyben kiválasztotta a hét legkülönlegesebb épületet. Ebből a hét csodából ma már csak a gízai nagy piramis áll talpon, míg a többi sajnos földrengések és tűzesetek áldozatává váltak.

Az ókori csodák, mint babiloni Szemiramisz függőkertje, az epheszoszi Artemisz-templom, az olümpiai Zeusz-szobor, a halikarnasszoszi mauzóleum, a rodoszi kolosszus és az egyiptomi pharoszi világítótorony mind-mind lenyűgöző épületek voltak a fénykorukban.

Megérkezett a világ új hét csodája

A világ 7 csodája alatt már az „újonnan” választott emberiség által készített létesítményre gondolunk. A The New Seven Wonders projekt azzal a céllal jött létre, hogy az internet segítségével lehetőséget teremtsen arra, hogy a Föld lakói szavazzanak a legnagyobb ember alkotta építészeti csodákra. A célkitűzés az volt, hogy több mint kétezer év után a mai generációk dönthessenek arról, hogy mi számítson a világ legújabb hét csodájának.

A kezdeményezés egyik alapítója, Bernard Weber, hangsúlyozta, hogy csak olyan építészeti alkotásokra lehet szavazni, amelyek eredeti művészi formájukban még ma is megtekinthetők. A projekt a világ lakosságának figyelmét kívánta felhívni a legfontosabb és legértékesebb világörökségi helyszínekre. Ezzel próbálták elkerülni az ókori hét csoda tragikus sorsát, amelyek közül hat már eltűnt az idők folyamán. A természeti katasztrófák, például földrengések, árvizek, tűzvészek is veszélyt jelentenek, de sajnos az emberi tevékenység is fenyegetheti ezeket az örökségeket. Az ókori Gízai piramisokat kizárták a szavazásból, mivel már az ókorban szerepelt a világ hét csodája listán.

A világ új hét csodái listát 2007. július 7-én hozták nyilvánosságra. Az összesítés elkészítésekor a világ minden tájáról lehetett szavazni és a végeredmény 177 jelöltből állt, amelyek közül a legtöbb szavazatot kapott hét helyszín került fel a csodák listájára. Lássuk, hogy melyek is ezek!

- Chichén Itzá, Mexikó

Chichén Itzá egy ősi romváros a Yucatán-félszigeten, híres piramisszobráról, a Kukulcán-piramisról, amelyet a maya civilizáció épített. Az impozáns építmény geometriai pontossága és napfordulókhoz kapcsolódó különleges jelentősége miatt került a listára.

- Megváltó Krisztus szobra, Rio de Janeiro, Brazília

Ez a hatalmas szobor a Corcovado-hegy tetején található és a keresztény hit jelentős szimbóluma. Az ikonikus szobor lenyűgöző kilátást nyújt Rio de Janeiro városára.

- Római Colosseum, Olaszország

A Colosseum a Római Birodalom leghíresebb amfiteátruma, ahol gladiátori játékokat és más közönségrendezvényeket tartottak. Az ókori építmény történelmi és műszaki jelentősége miatt került a listára.

- Kínai Nagy Fal, Kína

A Kínai Nagy Fal az egyik legismertebb világörökségi helyszín a világon. Ez a hatalmas védelmi építmény Kína északi határvidékét védi és több ezer kilométeren át húzódik.

- Machu Picchu, Peru

Machu Picchu egy ősi inka város a perui Andokban. A város rendkívül jól megőrzött, és lenyűgöző környezetben fekszik, gyönyörű kilátást nyújtva a hegyekre.

- Petra, Jordánia

Petra egy kősziklába vájt romváros Jordániában. A város híres a lenyűgöző sziklaképződményeiről és az itt található antik romokról.

- Tádzs Mahal, India

A Tádzs Mahal egy csodálatos fehér márványból készült síremlék, amelyet a mogul császár, Shah Jahan épített felesége emlékére. A Tádzs Mahal az indiai művészet és építészet mesterműve.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 13. 14:59, kedd | PR

K&H: iskolapadba ülhetnek a bankárok

a mesterséges intelligencia forradalmasítja a bankszférát

2024. Február 13. 14:48, kedd | PR

K&H: több mint 90 ezer gyerek mérte össze pénzügyi tudását

minden korábbinál népszerűbb a K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedő

2024. Február 05. 14:57, hétfő | PR

Tarolt a rezsi és az agrár CO2 kalkulátor

A legjobb ökoszisztéma építő & fenntarthatósági cégek közé választották a K&H-t

2024. Február 05. 14:48, hétfő | PR

1000 jó embert keres a 10 millió Fa Alapítvány

1000 embert keresünk, aki fogadalmat tesz, hogy az újév minden hónapjában nem több, mindösszesen 1000 Ft-al rendszeresen hozzájárul a 10 millió Fa Közösség céljához – írja honlapján az alapítvány.