Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Szeptember 18. 08:54, hétfő | Helyi
Forrás: NAV

Adótartozással nem egyszerű

Adótartozással nem egyszerű

A Nemzeti- Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai az alkalmi foglalkoztatás szabályszerűségét is vizsgálják.

A nyári időszak turisztikai csúcsszezon, így a műemléki és egyéb látványosságokat üzemeltető vállalkozások, valamint az éttermek, kávézók sok vendéggel, nagy forgalommal számolhatnak. Nyilvánvaló, hogy a nyári hónapokban olyan munkavállalókat is célszerű foglalkoztatniuk, akik csak a főszezon idején segítik ki a munkaviszonyban álló személyzetet.

A revízió látókörébe olyan adóhátralékos cégek kerültek, amelyek alkalmi munkavállalókat foglalkoztattak. A vállalkozások a turisztikai főszezonra koncentrálva választották az egyszerűsített foglalkoztatást, ami mezőgazdasági, turisztikai idénymunkára vagy alkalmi munkára létesíthető. A társaságoknak egyéb korlátokra is figyelemmel kell lenni az egyszerűsített foglalkoztatás alkalmazása során. Ilyen például, hogy azok a cégek, amelyek minimum 300 ezer forint adótartozást halmoznak fel az egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódó, illetve azt kiváltó adókban, mindaddig nem élhetnek ezzel a megoldással, amíg ki nem egyenlítik az állam költségvetésével szemben felhalmozott tartozásukat.

A NAV az említett vállalkozásoknál jogkövetési vizsgálatokat végzett, ami a hibajavítás esetén nem jár szankciókkal. A megoldás mindegyik esetben az volt, hogy az alkalmi foglalkoztatást munkaviszonyra javították önrevízióval. Így az adóbírságot és a késedelmi pótlékot elkerülve teljesítették a több millió forint, foglalkoztatást terhelő közteher megfizetését.

Az egyszerűsített foglalkoztatásról bővebb információ olvasható a 46-os számú Információs füzetben.


Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:17, csütörtök | Helyi

FOSZTOGATNAK A TEMETŐBEN

Ellopott virágok, koszorúk, megrongált sírhelyek. Évek óta jelentős anyagi és érzelmi károkat okoznak azok, akik rendszeresen lopnak, rongálnak a szolnoki temetőben.

2024. Május 02. 15:08, csütörtök | Helyi

Kigyulladt egy istálló Öcsödnél

Kigyulladt egy negyven négyzetméteres istálló szerda délelőtt egy Öcsöd külterületén található tanyán.

2024. Május 02. 13:15, csütörtök | Helyi

POKOLLÁ TESZI AZ ÉLETÜKET

Összekent ajtó, beragasztózott zár. Rendszeresen szembesülnek ezekkel a bosszantó dolgokkal az egyik szolnoki lakótelep lakói. És ez még nem minden!

2024. Május 02. 10:11, csütörtök | Helyi

NÉPISMERETI VETÉLKEDŐ

Honnan jöttünk, hová tartunk, kik az őseink? Ezekre a kérdésekre kellett felelniük azoknak a maristásoknak, akik részt vettek az iskola népismereti vetélkedőjén.