Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. December 08. 09:28, péntek | Helyi
Forrás: KARCAG TV

ADVENTI SZIMBÓLUMOK A REFORMÁTUS EGYHÁZBAN

ADVENTI SZIMBÓLUMOK A REFORMÁTUS EGYHÁZBAN

Nincsen református, katolikus vagy babtista szimbólum rendszer adventkor - mondta Koncz Tibor Református lelkész. Az advent egy univerzális, ökomenikus ünnep.

Hasonlóan ünneplik az adventet a történelmi egyházak Karcagon. Az adventi koszorú, a gyertyatyújtás a különböző felekezeteknél megjelentek.

- Nincsen református, katolikus vagy babtista szimbólum rendszer. Ebben teljesen egyformák vagyunk, tehát a koszorúk, a gyertyatyújtás, a girlandok. Ezek mind, mind ugyan úgy a különböző felekezeteknél megjelentek, így nálunk is, tehát ebben nincs különbség. Tehát ez egy univerzális ünnep, egy ökomenikus ünnep. Mi erre azért fogunk is törekedni, hogy ez ki legyen hangsúlyozva, illetve mi reformátusok tudjunk adni azoknak, akik azért nem hozzánk tartoznak felekezetileg, de megtisztelnek minket a rendezvényeken.

Ma már minden otthonban jelen van az adventi koszorú. A gyertyák szimbolikája azért fontos üzenetet hordoznak számunkra.

- Eleve az, hogy a szám már magában egy fontos üzenet. Kevesen tudják, hogy eredetileg 24 gyertya volt, szoktam vele viccelődni, hogy a 24 gyertya mellett nem volt szükség a világításra. Most azért az első, a második, a harmadik és a nagyedik gyertya meggyújtása valóban egy misztikus hangulatot teremt és van üzenet. Ez a négyfajta érkezést üzeni számunkra, ahogy Jézus az életünkben megjelenik. Az első, az a bizonyos elős adventi váradalom beteljesedése, ami 2000 évvel ezelőtt ,ott a betlehemi istálóban, jászolbölcsőben történt meg, Jézus megszületett, A második amikor a szívünkben is megszületik, a harmadik amikor eljön halálunk órájában értünk és a test és a lélek különválik a halál pillanatában és a léleknek külön sorsa lesz.

A negyedik pedig ez a bizonyos horizont, hogy majd eljön ítélni élőket és holtakat hitvallásunk szerint.


Nálunk reformátusoknál nincs cizellálva a szín, de természetesn tudjuk, hogy a színek üzenetet hordoznak magukban. Első renden azt, hogy a gyertya színével a bűnbánatra hívást üzeni az egyház a szimbólumával, hiszen a lila szín az a böjtnek a színe. Azt kevesen tudják, hogy a nagyböjt ami tavasz kezdetén van, mellette van egy kisböjt ez a mostani időszak. Advent tehát egy bűnbánóati időszak is.

A rózsaszín pedig az öröm színe. Ez a kettő manapság a XXI. Század emberének, nem nagyon szokott összeférni, mert vagy sírunk vagy nevetünk, bár a magyar sírva is tud nevetni, meg örülni, vígadni, de ez a kettősség felhívja a figyelmet arra, hogy rendben van, örüljünk annak, hogy az isteni szeretetnek megvannak a jelei, megvannak az életünkben a tapasztalásai, de, hogy erre méltóak vagyunk-e, kellően hálásak vagyunk-e ezért, van-e valami gyümölcse ennek az életünkben.

Ha ezt egymás mellé tesszük akkor azt mondjuk, hogy csak annak tudunk örülni, hogy bár a mi életünkben elég sok gond, baj és teher van a butaságunk, engedetlenségünk miatt, tudatosan sokszor a bántalmazások miatt, de ennek ellenére szeret az Isten.

Ez az igazi szeretet, mert hogyha csak azt szeretjük aki jó hozzánk, akkor nem mondanám, hogy nagy teljesítményt tettünk le az asztalra, de pontosan ez az idő eszünkbe juttatja, hogy Jézus megszületett és az hogy eleve szeret az Isten az valóban nem emberi kategória és ezt valóban lehet ünnepelni és örvendezni e fölöttt. - mondta Koncz Tibor nt. Lelkész

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 15:51, kedd | Helyi

Kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen

Két kerékpáros kompot adtak át Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó melletti Tiszaderzsen.

2024. Április 23. 13:39, kedd | Helyi

Kerítés égett Kisújszálláson

Kigyulladt egy ingatlan kerítése hétfő éjszaka Kisújszálláson, a Petőfi utcában.

2024. Április 23. 12:38, kedd | Helyi

VÍZVISSZATARTÁSSAL KÉSZÜLNEK AZ ASZÁLYRA

A KÖTIVIZIG működési területén a medrekben, tározókban, holtágakban, halastavakban visszatartott, illetve tározott vízkészlet meghaladja a 298 millió köbmétert.

2024. Április 23. 11:30, kedd | Helyi

ELKAPTÁK A TISZABURAI DÍLERT

Egy 47 éves férfi helyi lakosoknak árulta a kábítószert. A rendőrök őrizetbe vették, a bíróság elrendelte a letartóztatását.