Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Március 04. 08:55, péntek | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Akadályok léphetnek fel az Európába tartó egyes kínai tehervonatok közlekedésében

Akadályok léphetnek fel az Európába tartó egyes kínai tehervonatok közlekedésében

Akadályok léphetnek fel az Európába tartó egyes kínai tehervonatok menetrendszerű közlekedésében az ukrajnai háború miatt - jelentette a Caixin című kínai lap bennfentes forrásokra hivatkozva.

A hivatalos tájékoztatás szerint a vonatok többsége a megszokott módon és útvonalakon közlekedik Kínából az EU tagállamokba.

A Caixin szerdai beszámolója szerint a Kína és Európa között közlekedő egyes tehervonatok útvonalában kisebb módosításokat eszközöltek, elterelve a szerelvényeket az orosz ostrom alatt álló Kijeven áthaladó útvonalakról, míg néhány vonatot meg is állíthattak. A lap több, meg nem nevezett iparági forrásra hivatkozott.

A lap a kínai kereskedelmi minisztériumhoz tartozó, egyik kutatóintézet munkatársát idézve azt írta, hogy az EU-tagországokba tartó kínai tehervonatok 98 százaléka halad át Oroszországon, Fehéroroszországon és Lengyelországon.

A Global Times című kínai lap internetes kiadásában vasárnap megjelent egyik cikkében arról írt, hogy egyes európai ügyfelek már elkezdték lemondani azokat a rendeléseiket, amelyeknek kiszállítása vasúton történt volna. Egy sanghaji logisztikai ügynökség vezetője a lapnak elmondta: az Ukrajnán keresztül haladó vonatokat más útvonalakra terelték át, és leállították a közvetlen szállításokat Ukrajnába. Az ügynökség továbbá az Oroszország és Ukrajna, valamint az Ukrajna és Magyarország közötti határokat is elkerüli az új útvonalak kialakításakor. A legjobb alternatív kereskedelmi útvonalakként a lengyelországi Malaszewiczén, valamint az oroszországi Kalinyingrádon keresztül haladó vasutakat tartják.

A Global Times mindazonáltal szakértőkre hivatkozva azt írta, hogy mivel az Ukrajnán áthaladó tehervonatok a Kína és Európa között közlekedő vasúti áruforgalom csupán 3-5 százalékát tették ki, így a vonatok egyéb útvonalakra terelése nem okozhat jelentős fennakadást a vasúti áruszállításban.

A The Loadstar című, logisztikai híroldal szerdai cikke szerint a Kína és Európa között közlekedő tehervonatok az elmúlt két évben egyre népszerűbbé váltak, miután a koronavírus-járvány rányomta a bélyegét a vízi és légi áruforgalomra. A híroldal adatai szerint a Kína és Európa közötti vasúti áruforgalom tavaly 29 százalékkal emelkedve 1,46 millió konténerre nőtt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.