Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Augusztus 31. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: orientpress

Akció indul az elnéptelenedés ellen

Akció indul az elnéptelenedés ellen

A helyi közösség erősítése, illetve a meglévő lehetőségek jobb kihasználása révén fordítaná meg az elnéptelenedő falvak romló társadalmi-gazdasági folyamatait a kormány, egyelőre mintegy nyolcszázötvenmillió forintból. Huszonkét település adott be határidőre pályázatot - írja a Magyar Hírlap.

Az Elnéptelenedő települések romló társadalmi-gazdasági folyamatainak megfordítása című kiírásra huszonkét pályázatot adtak le a megszabott, július 31-i határidőig, az anyagok értékelése jelenleg is zajlik – tudatta a lap megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága. A rendelkezésre álló forrás több mint kétszeresére érkezett igény, ám lesz folytatás, hiszen a mostani pályázat célja a többi között az, hogy olyan pilot jellegű programokat támogasson, amelyek tapasztalatait és eredmé­nyeit a későbbi, azaz a 2014–2020-as uniós költségvetési időszakban fel lehet majd használni.

A keretösszeg a Közép-Magyarország régióban lévő települések esetében háromszázötvenhárommillió-hatszázezer forint, míg a többi, úgynevezett konvergenciarégiókban ötszázmillió. Az elnyert forrásból az adott településen erősítik a vállalatok társadalmi felelősségvállalását, akti­vizálják a lakosságot, akciócsoporto­kat alakítanak, tematikus workshopokat, találkozókat és fórumokat szerveznek, de lesznek önkéntes akciók is, amelyek révén a „településkép javítását, a települési tér dinamizálását” célozzák meg.

Támogatják továbbá sportversenyek, közösségi terek és parkok revitalizálását, rekultiválását, a helyi természeti, történeti, kulturális és egyéb értékek beazonosítását, feltérképezik a gazdasági lehetőségeket, és fejlesztik a regionális központokban lévő szolgáltatások, munkahelyek megközelíthetőségét.

Mindezeken túl – a hiányzó szolgáltatások kialakítása érdekében – szolgálati lakások kialakítása, felújítása vagy bővítése is szerepel a tervek között. Vagyis a pilot projektek az elvándorlás megállításához a helyi társadalomban rejlő potenciálra építő akciók sorozatának megvalósításával, a közösség erősítésével járulnának hozzá. A települések az elnyert támogatás segítségével partnerekként bevonhatnak különböző társadalmi és gazdasági szereplőket, kiaknázhatják a helyi lehetőségeket, és a keretösszegből szakértőket is alkalmazhatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország