Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Szeptember 09. 07:39, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Alkalmazott tudományok egyeteme lehet a Budapesti Gazdasági Főiskola

Alkalmazott tudományok egyeteme lehet a Budapesti Gazdasági Főiskola

Alkalmazott tudományok egyetemévé válhat a Budapesti Gazdasági Főiskola a közeljövőben az új felsőoktatási törvény alapján.

Mindettől az intézmény a nemzetközi kapcsolatok bővülését és elsősorban a külföldi hallgatók létszámának növekedését várja - közölte Sándorné Kriszt Éva rektor az MTI kérdésére.
Felidézte, hogy az alkalmazott tudományok egyeteme intézményi kategóriát a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szeptember 1-jei hatállyal életbe lépő módosítása hozta létre.

A Budapesti Gazdasági Főiskola a törvénymódosítás hatálybalépését követően jelezte a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériumának, hogy kéri az alkalmazott tudományok egyeteme intézményi kategóriába való besorolást, tekintettel arra, hogy az intézmény valamennyi jogszabályban meghatározott kritériumot teljesít.

Kifejtette: a jogszabály alapján az az intézmény használhatja a címet, amelyik legalább négy alapképzési szakon és két mesterképzési szakon jogosult képzésre, a munkaviszony, illetve közalkalmazotti jogviszony keretében foglalkoztatott oktatóinak, kutatóinak legalább negyvenöt százaléka tudományos fokozattal rendelkezik. A feltételek közé tartozik az is, hogy
képzéseit képes idegen nyelven folytatni az általa indított szakok egy részén, valamint tudományos diákkört működtet.

Sándorné Kriszt Éva közlése szerint a főiskola öt képzési terület összesen 12 alap-, egy osztatlan és nyolc mesterképzési szakán jogosult képzés folytatására.

A 2015/2016-os tanévben összesen 11 alap és 8 mesterképzésen indul első évfolyam az intézményben. Szeptemberben összesen 5624 hallgató kezdheti meg tanulmányait alap-, mester- vagy felsőoktatási szakképzési szakon. Emellett az intézmény két képzési terület öt alapképzési szakán (gazdaságinformatikus, kereskedelem és marketing, nemzetközi gazdálkodás, pénzügy és számvitel, turizmus-vendéglátás) indít duális képzést.

Jelezte: a július 31-i adatok alapján a teljes munkaidős oktatók és kutatók 60,6 százaléka (a 315-ból 191-en) rendelkezik tudományos fokozattal, a teljes és részmunkaidős oktatók és kutatók körében 60,1 százalék a minősítettség aránya százalékos (333-ból 200-an).

A most induló tanévben a főiskola négy alapképzési szakon és három mesterképzési szakon folytat idegen nyelvű képzést. Az idegen nyelvű képzések az intézményben és a jogelőd főiskolákon több mint 20 éves múltra tekintenek vissza. Kitért arra is, hogy a Budapesti Gazdasági Főiskola tudományos diákkört és szakkollégiumot működtet. A főiskola adott otthont 2015-ben az Országos Tudományos Diákköri Konferencia közgazdaságtudományi szekciójának.

Solti Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa - a főiskola tájékoztatása szerint - az intézmény tanévnyitóján úgy fogalmazott: a főiskola folyamatos fejlődésének újabb állomásaként alkalmazott tudományok egyetemévé válhat a közeljövőben.

A BGF, amely 18 ezer hallgatót képző főiskola, a 2013 és 2016 közötti időszakra már elnyerte az "alkalmazott tudományok főiskolája" minősítést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.