Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Január 14. 09:27, vasárnap | Helyi
Forrás: KARCAG TV

ANYÁK HÁZA KARCAGON

ANYÁK HÁZA KARCAGON

Ötmillió forintot nyert a Karcagi Kátai Gábor Kórház az Anyák Háza Országos Program keretében.

Az intézmény 3 szobában 7 hozzátartozót tud majd kulturált körülmények között, térítésmentesen, a gyerekektől néhány méterre elszállásolni a gyógyulási idő alatt.

Az Anyák Háza program 2011-ben jött létre a Bethesda Kórház Alapítvány kezdeményezésében, és elsőként a Bethesda Kórház területén megvalósításra került Anyák Háza létrehozására koncentrált. Az Anyák Háza a Bethesda Gyermekkórház Országos Égéscentrumában kezelt gyermekek szüleinek elhelyezését kívánta méltóképpen megoldani, hiszen az égéscentrumban sokszor hónapokig kezelik a gyermekeket, és az osztály országos centrum mivolta miatt néha a családok az ország legtávolabbi részeiből érkeznek. Ezen modell alapján a szervezők tehát egy országos hálózat létrehozásán fáradoznak azon intézmények közreműködésével, ahol gyermekgyógyítás zajlik, és úgy gondolják, hogy illeszkedni tudnak a közös misszióhoz.
A pályázat célja az alapvető problémára való figyelemfelhívás mellett az, hogy a jelentkező intézmények, alapítványok és/vagy civil szervezetek a saját igényeiknek megfelelő támogatásban részesüljenek, amelyek segítségével közelebb kerülnek ahhoz a célhoz, hogy minden szülő számára megoldott legyen, hogy méltóságban tölthesse az időt gyermeke mellett a kórházban.

- Tavaly áprilisban a Magyar Kórház Szövetség siófoki kongresszusán találkoztunk ezzel a pályázati lehetőséggel. Gyakorlatilag a Bethesda Kórház indította egy pár évvel ezelőtt, most terjesztették ki országos pályázati lehetőségre és így bármelyik intézmény amelyikben működik gyermekosztály, pályázhatott Anyák Háza kialakítására. A pályázat célja konkrétan a csecsemő-, és gyermekosztályon elhelyezett gyermekek, ellátottak szüleinek, közeli hozzátartozóinak elhelyezése minél kulturáltabb körülmények között, minél közelebb a gyermekhez, ezzel is segítve a lelki erősödést és minél előbbi felgyógyulást. Erre nyert a mi intézményünk ezen a pályázaton, sikerrel pályáztunk, egy másik kórházzal ketten nyertük el a fődíjat, ami 5 millió forint. Ebből mi a gyermekosztállya egy emeleti szinten szeretnénk megvalósítani egy hónapon belül, három kórterem átalakításával ezt az anya szálláshelyet, ahol 7 szülő elhelyezésére nyílik lehetőségünk. Itt hozzátesze, hogy nem csak édesanyákról van szó, hanem a közeli hozzátartozókba az édesapa, de még akár a testvér és a nagyszülő is beletartozhat, ezért jó, hogy három helyiségben tudjuk kialakítani - két két ágyas és egy három ágyas - mert így az elkülönítést tudjuk biztosítani a nemek számára. A felújításra vonatkozóan, a két ünnep között megkötötte a vállalkozási szerződést a Kátai Gábor Alapítvány Kuratóriumának elnöke, így várhatóan a héten elkezdődik a felújítás. - mondta Nagyné László Erzsébet, a Kátai Gábor Kórház főigazgatója

Most még felújításra várnak a szobák, de néhány hét múlva a hozzátartozók díjmentesen vehetik igénybe az Anyák Háza által nyújtott szolgáltatást.

- Jogszabályi előírás az egészségügyi törvény alapján, hogy köteles az az egészségügyi szolgáltató intézmény, ahol gyermekosztály működik, a kiskorú gyermek hozzátartozójának elhelyezéséről is gondoskodni, csak nem mindegy ,hogy milyen körülmények között. Eddig is engedtünk nyilván azt a szülőt, hogy benn tartózkodjon a gyermeke mellett, de azt megoldani, hogy a kiságy mellett még egy felnőtt ágy is elhelyezésre kerüljön, sajnos a kubatúra és egészségügyi okokból sem jó megoldás, hogy ha a szülő is a kórteremben van elhelyezve. Így viszont néhány méteren belül , azonnal ott tud lenni a gyermekénél.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hozzátartozók közelsége elősegíti a gyermekek gyógyulást, mihamarabbi felépülését.

- Úgy gondolom, hogy minden gyermek, főleg a kiskorúak sokkal sérülékenyebbek és itt nem a fizikai, hanem a lelki sérülésről van szó. Ha elválasztjuk a szülőtől, az nem feltétlen segíti a gyógyulását. De ha tudja és biztos benne, hogy a szülő itt van és ugyan úgy itt van ,mintha otthon kelle ezt az infúziós ellátást igénybe venni, amit otthon nyilván nem tud nyújtani sem a szülő, sem az egészségügyi dolgozó, mert nem megfelelőek a körülmények, én azt gondolom, hogy ez mindenképpen a gyermek gyógyulását szolgálja, minél előbbi gyógyulását szolgálja. - mondta a főigazgató

Címkék: Karcag

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 15:00, péntek | Helyi

NAGYNAK TŰNT A BAJ

Nagynak tűnt a baj, azonban szerencsére nem járt súlyosabb sérülésekkel az a közlekedési baleset, amelynek részesei egy személyautó és egy követ szállító teherautó volt Kisújszálláson.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

REJTÉLYES MACSKAMÉRGEZÉSEK SZOLNOKON

Ismeretlen elkövető mérgezi a macskákat az egyik szolnoki városrészben. A tetemeket ráadásul sok ember által látható helyen \"teszi közszemlére\". A rendőrség is nyomoz a felháborító ügyben.

2024. Április 26. 10:31, péntek | Helyi

Hármas baleset Kisújszállásnál

Összeütközött egy személygépkocsi és egy kisbusz csütörtök este a 4-es számú főúton, Kisújszállásnál.

2024. Április 26. 08:00, péntek | Helyi

TÁMADNAK A BÜDÖSBOGARAK

Büdös, kellemetlenséget okoz, emellett komoly kártevő is. Természetes ellensége alig van, így köszöni szépen, jól érzi magát Magyarországon.