Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Március 25. 10:01, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Áprilistól alacsonyabb lesz az üzemanyag jövedéki adója

Áprilistól alacsonyabb lesz az üzemanyag jövedéki adója

Április 1-től a gázolaj esetében literenként tíz forinttal, a benzin esetében literenként öt forinttal kevesebb lesz a jövedéki adó - tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert.

A kormány a családok, a háztartások és a vállalkozások érdekét szem előtt tartva az európai jövedékiadó-emelési trendet egyedi módon alkalmazza. Az Európai Unióban egyedülálló magyar megoldás lényege az, hogy csak akkor emelkedik a jövedéki adó mértéke, ha alacsony a kőolaj világpiaci ára - hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Az új adómeghatározás új rendszere kifejezetten védi a fogyasztókat a drasztikus áremelkedéstől, hiszen a magasabb adómérték - szemben egy egyszeri adómérték-emeléssel - csak akkor van érvényben, amikor a nettó árak alacsonyak. Amennyiben a kőolaj világpiaci ára tartósan az 50 amerikai dollár/hordó érték felett alakul, a következő negyedévtől automatikusan visszaáll a korábbi, alacsonyabb adómérték.

Most éppen ez történt: 2021 első negyedévében 60 dollár fölé emelkedett az egy hordónyi kőolaj világpiaci átlagára, így jövő hét csütörtökön a gázolaj jövedéki adója literenként 110,35 forintra, a benziné 120 forintra csökken - részletezte az államtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.