Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2022. Július 29. 07:38, péntek | Helyi

ÁRROBBANÁS ELŐTT A TISZA-TAVI INGATLANOK

ÁRROBBANÁS ELŐTT A TISZA-TAVI INGATLANOK

Strandfejlesztések és új kerékpárút-hálózat növeli a Tisza-tó vonzerejét, amelynek környékén még mindig a balatoni árak töredékéért lehet házat vásárolni.

Az alacsonyabb árfekvést egyebek között a közvetlen autópálya-kapcsolat és az új építésű ingatlanok kínálatának hiánya magyarázza.

Siófokon egy használt házhoz átlagosan 89 millió forintért lehet hozzájutni, a Tisza-tó központjának tartott legnagyobb környékbeli településen, Tiszafüreden már 19 millió forintért vízparti nyaralót lehet vásárolni. Jellemzően a balatoni átlagárak harmada érvényes a Tisza-tónál, ahol nem többszöröződtek meg az elmúlt két-három évben az árak, de folyamatosan emelkednek.
Ingatlanpiaci szempontból a legnépszerűbb Tisza-tó környéki települések hagyományosan Tiszafüred, Abádszalók, Poroszló és Kisköre, Sarud, vagyis azok a helyek, amelyek a turisták körében is nagyon népszerűek, köszönhetően a korábbi években végrehajtott turisztikai fejlesztéseknek, illetve a kedvező áraknak. Mellettük azonban keresik Tiszanánát, Tiszaderzset és Tiszaszőlőst is a vevők.

Az árak még mindig olyan kedvezők, hogy egyre többen a Balaton helyett a Tisza-tó településeit választják. A különbség meggyőző, a balatoni árak alig harmadáért nyaralót lehet itt vásárolni.
Most 30 millió forint a plafon

Alapvetően az olcsóbb ingatlanok iránt van nagyobb érdeklődés, a vásárlást tervezők fele 20 millió forint alatt, kétharmaduk 30 millió forintig keres lakóingatlant. Az ennél drágább ingatlanok esetében már nincs számottevő kereslet, 50 milliónál többet mindössze az érdeklődök 7 százaléka költene el ingatlanra a térségben.
A túlnyomó többség használt házat keres a tónál, már majdnem minden ötödik érdeklődő megnézi a telekkínálatot is.

A hirdetések fele egyébként Tiszafüredre koncentrálódik, amely több mint 10 ezer lakosával a környék legnagyobb települése.
A hirdetési árak alapján a legdrágább település Abádszalók, ahol átlag 49 millió forintért kínálnak most használt házakat.
Tiszafüreden az aktuális átlag 36 millió forint, Kiskörén már csak 20,5 millió. A kisebb településeken pedig, mint például Tiszaderzsen, még mindig hirdetnek 10 millió forint alatti ingatlanokat is.
A Tisza-tó környéken idén értékesített használt házak 175 ezer forintos négyzetméteráron, átlag 16 millió forintért keltek el az OC adatai szerint. Az átlag óriási különbségeket takar, hiszen amíg Abádszalókon vagy Tiszafüreden 20 millió forint felett cseréltek gazdát az ingatlanok, addig Sarudon és a kisebb településeken ennek többnyire csak a feléért.

Megjelentek a befektetők is
A gazdaságot érintő negatív hatásoknak is betudható, hogy a közelmúltban megnövekedett a készpénzes vevők száma, akik kifejezetten befektetési céllal vásároltak, mert az ingatlanban érezték legnagyobb biztonságban pénzüket.
A Tisza-tó környékének kínálata sokszínű, a teljesen felújítandó parasztházaktól a minden igényt kielégítő prémiumkategóriás ingatlanokig terjed, bár az új építések száma elenyésző.

A Balaton partjához képest még mindig visszafogottnak nevezhetjük a Tisza-tó településeinek árszínvonalát, azonban itt is folyamatosan emelkednek az árak.
Ez a folyamat a nagyobb, frekventáltabb településeken egyértelműen érzékelhető, például Tiszafüreden találkozhatunk 500 ezres, sőt 700 ezer forintos négyzetméterárakkal is, de a kisebb településeken is elindult az áremelkedés, és bátrabban áraznak az eladók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 17:00, szombat | Helyi

PÁLINKÁSÜVEGGEL VERTE FEJBE-AGYZÚZÓDÁS LETT A VÉGE

Mezőtúron egy születésnapi összejövetel durvult el olyannyira, hogy a bulin résztvevő egyik férfi súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett.

2024. Április 27. 15:00, szombat | Helyi

ROKKANTKOCSIST TÁMADOTT MEG

Felháborító eset történt városunkban. Egy rokkant kocsival közlekedő idős férfit raboltak ki a nyílt utcán.

2024. Április 27. 09:00, szombat | Helyi

BUSZMEGÁLLÓBAN ÉLESZTETTÉK ÚJRA

Egy 70 év körüli szolnoki nő hazafelé tartott, amikor minden előzmény nélkül, hirtelen összeesett a buszpályaudvaron, számolt be az esetről az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán.

2024. Április 26. 15:00, péntek | Helyi

NAGYNAK TŰNT A BAJ

Nagynak tűnt a baj, azonban szerencsére nem járt súlyosabb sérülésekkel az a közlekedési baleset, amelynek részesei egy személyautó és egy követ szállító teherautó volt Kisújszálláson.