Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2022. Július 29. 07:35, péntek | Helyi

ASZÁLY KARCAGON

ASZÁLY KARCAGON

Domján Sándor főmérnökkel (KunAgro 21. Kft. ) egy kukoricaföld közepén beszélgettünk arról, hogy ezen a siralmas, épp csak a földből kinőtt kukorica területről lesz-e mit betakarítani.

- Sajnos az egész karcagi határ, sőt az Alföld jelentős része ilyen, hiszen idén nem érte el a csapadék a 100 millimétert, ami lehullott és már úgy fordultunk erre az évre, hogy eleve volt 200 milliméter hiány.

- Ez nem öntözhető terület, ahol öntöznek ott jobbak a kilátások?
- Az öntözés ahol kivitelezhető, ott lényegesen jobbak a növények, a várható termés. Ide épp holnap kezdjük el megpróbálni a vizet elhozni. Reményeim szerint sikerül és akkor két nap múlva még egy kármentő öntözéssel meg fogunk próbálkozni. Még él a növény 80 százaléka. Ha nem sikerül megmenteni, akkor sajnos ezen a táblán is száz százalékos kár lesz.

- Ez mennyiben fogja befolyásolni a takarmányárakat?
- A takarmányárakat nem kis hazánk dönti el. Ugye a takarmány, az a gabona elsősorban. Mind az abrak fogyasztóknál sertés, baromfi, mind pedig a kérődzőknél, hiszen azoknak a takarmány egy része is abrak, a másik része tömegtakarmány, de a tömegtakarmány termeléséhez is víz kell, legyen az szilárd, vagy széna, hiszen ha nincs víz, akkor azok a növények sem nőnek. Pillanatnyilag most zuhannak a gabonaárak, mert arra a hírre, hogy Ukrajnából elindul az a 20 millió tonna gabona, azonnal beszakadtak az árak. A gabona nem indult el, az árak pedig szép lassan elkezdenek emelkedni, tehát bízunk benne, hogy azoknak, akiknek lesz valamennyi termése, újra remélhetőleg magas ár mérsékelni fog a kárukon.

- Az állattenyésztési ágazatnak milyen kilátásai vannak?
- Attól nem kell félni hazánkban egyetlen állattenyésztő ágazatnak sem, hogy nem lesz takarmány. Hogy mennyiért? Drágán. Ezt le kell, hogy kövessék az állati termék árak, mert különben tönkre fog menni a termelő, mert huzamosabb ideig a mínuszból nem lehet megélni, csak tönkre menni, ezért nagyon kell figyelni a hatékonyságra, hiszen a drága takarmány mellett a legkisebb technológiai hiba is veszteségbe fordíthatja a termelést.

- Hogyan látja, a szárazság miatt meg fognak jelenni olyan növények, amelyek eddig háttérbe szorultak?
- Nem hiszem. Van itt a határban alacsonyabb vízigényű, kiszedi a földből az utolsó csepp vizet és ugyanígy néz ki, mint a mögöttem levő kukorica és ugyanígy furulyál. Tehát, amikor nincs víz, a nulla víz az nulla víz, akkor nem terem semmi. Tehát ahogy szoktam mondani, jól megsózom a zsíros kenyeret, azt bevágom és utána nem tudok rá inni egy jó pohár vizet, akkor bizony szenved az ember is, ugyanígy van a növény. A gazda megművelte a talajt, ellátta tápanyaggal, megsózta, elvetette bele a magot, jól beművelte a földet még nedvesben és attól kezdve nincs eső, nem tud mit tenni. Ebben a táblában három hónapja nem volt eső.

- Ha ide hozzák a vizet, annak az eredménye mikorra várható?
- Ez két napon belül kiderül. Tehát takarítjuk a régi csatornákat, megpróbáljuk eddig elkormányozni a vizet. Annyiban szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Tisza vízhez tudunk hozzájutni, viszont egy ponton szivattyúval kell, hogy átemeljük, mert a víz felfelé nem folyik magától. Tehát ez megint plusz költség. Reményeink szerint ezzel az átemelő ponttal el tudjuk hozni a vizet

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 09:03, péntek | Helyi

JÓVAL HAMARABB ÉRT BE AZ EPER

Előbb vagy utóbb minden tavasszal elérkezik az eperszezon, de az igazi ínyencek számára csak akkor indul, amikor megjelenik a magyar eper a piacokon.

2024. Május 02. 15:17, csütörtök | Helyi

FOSZTOGATNAK A TEMETŐBEN

Ellopott virágok, koszorúk, megrongált sírhelyek. Évek óta jelentős anyagi és érzelmi károkat okoznak azok, akik rendszeresen lopnak, rongálnak a szolnoki temetőben.

2024. Május 02. 15:08, csütörtök | Helyi

Kigyulladt egy istálló Öcsödnél

Kigyulladt egy negyven négyzetméteres istálló szerda délelőtt egy Öcsöd külterületén található tanyán.

2024. Május 02. 13:15, csütörtök | Helyi

POKOLLÁ TESZI AZ ÉLETÜKET

Összekent ajtó, beragasztózott zár. Rendszeresen szembesülnek ezekkel a bosszantó dolgokkal az egyik szolnoki lakótelep lakói. És ez még nem minden!