Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2021. November 03. 12:32, szerda | Helyi

ASZTALITENISZ VERSENY VOLT VÁROSUNKBAN

ASZTALITENISZ VERSENY VOLT VÁROSUNKBAN

Asztalitenisz diákolimpiai döntőt rendeztek Karcagon. Csornai Csabával, a Kováts DSE asztalitenisz szakosztályának vezetőjével beszélgettünk.

- Karcag város már most sokadik alkalommal nem tudom megmondani, hogy pontosan hányadik, rendezi meg a diák asztalitenisz diákolimpia megyei döntőjét. Ez már hosszú évek óta hagyomány. Most a megyei döntő is a feladatunk lett, és a Megyei Diáksport Szövetséggel, a Városi Önkormányzattal közösen helyt adunk ennek a rendezvénynek, ahol a megye diákjai általános iskoláktól középiskoláig két kategóriában - igazolt és nem igazolt versenyzők - vesznek részt ezen a megmérettetésen, és az itteni győztesek részt vehetnek az országos döntőn.

A versenyen általános és közpiskolai diákok vettek részt.
- Ma délelőtt a középiskolások kezdték a versenyt és ezután délután, kora délután pedig a fiatalabb versenyzők következnek külön, ahogy említettem az igazolt és az igazolással nem rendelkezünk.
A döntőn több versenyszámban mérték össze tudásukat a sportág legjobbjai.
- Van csapatverseny a középiskolásoknál és az alsó tagozat, illetve az általános iskolásoknál pedig egyéni versenyszámok vannak. Fiú, lány a versenyszámban. Ennyi, mert a páros verseny nem szerepel.
A döntő a sportcsarnokban egynapos volt , több tucat versenyző jelentkezett így is.
- Körülbelül 40-45 fő az, aki a megye területéről, az általános iskolából, középiskolából jelentkezett.

Én azt gondolom, hogy zömmel szolnoki versenyzők járnak majd az élen, de azért nekünk is van a Kovács DSE-nek egy kiváló versenyzője. Dobó Pisti, akitől én azt várom, hogy ott lesz az élen, hogy milyen érmet akasztanak a nyakába, az majd a pillanatnyi helyzet alapján dől el, de én bízom benne, hogy a középiskolások között ő ott lesz a döntőben, a megyei élvonalban.
A pillanatnyi helyzet a pillanatnyi teljesítmény határozza meg egy-egy ilyen versenynek is az eredményét, a felkészülést rengeteg munka, előzi meg.
- A munkát azt mi igazán ismerjük, mert én legalábbis közel ötven éve foglalkozom utánpótlás neveléssel, kisebb-nagyobb megszakításokkal, és tudom, hogy ez mivel jár. Egyre nehezebb, meg kell, hogy mondjam. A választ nem tudom rá, hogy miért, de én azt gondolom, hogy a mostani fiatalokat már olyan sok kellemes, nagyszerű külső inger éri, hogy nem mindig marad idő és energia a sportra, mert azért azt tudni kell, hogy még ezen a szinten is a sport, lemondással jár. Be kell áldozni érte egy jó haveri társaságot, egy jó bulit és sorolhatnánk tovább. És nagyon nagy munkával jár az, hogy a fiatalokat idehozzuk, mert ha valaki akar fejlődni, akkor ahhoz rendszeres munka szükséges.

A szakosztály vezetője arra kéri fiatlaokat csatlakozzanak hozzájuk
- Én azt gondolom, hogy a mai nap is egy kiváló alkalom arra, hogy mondjuk akár iskolákból is egy tornaórán eljöjjenek és megnézzék ezt a megyei döntőt, hiszen láthatják azért, hogy az amatőrökből hogyan lesznek igazolt versenyzők, sőt az országos ranglistán is helyezettek. Másrészt pedig én azt mondom, javaslom, hogy jöjjenek el az asztalitenisz szakosztály edzéseire, ami kedvenc szerdán és pénteken van a Kovács Mihály tagiskolában délután 4-től 7-ig. Nézzék meg, hogy hogyan megy ez a sport, hiszen ott azért vannak komoly szintű versenyzők. Másrészt pedig, mivel mi mindig közhireljük a szakosztály mérkőzéseit, legyen az az NB II-es csapat, vagy a megyei valamelyik csapat. Jöjjenek el egy mérkőzést megnézni, és akkor láthatják mondjuk az NB II-ben, hogy hol van az a versenysport, ami az ország második vonalát jelenti emellett. Nagyon sok versenyt rendezünk évente, 8-10 versenyt, és helyt ad a sportcsarnok, a megyei másodosztályú csapatbajnokság összevont fordulóinak is. Ez pedig 23-án, szombaton lesz.

A döntőt Szepesi tibor polgármester nyitotta meg .
Immár hagyományos, hiszen lassan egy évtizedek óta kerül megrendezésre az Asztalitenisz Diákolimpia megyei döntő, amely minden évben az országos döntő előversenye, hiszen innen lehet eljutni az országos döntőre. Maga az országos döntő is több éven keresztül Karcagon került megrendezésre. Ebben az évben egy más helyszínen lesz, de ettől függetlenül a megyei Diáksport Bizottság úgy döntött, hogy a megyei döntő az maradt Karcagon.
A döntőn már az alsós diákok is részt veszenk - hangsúlyozta a polgármester
- Maga a program egy napos, az általános és középiskolás tanulók vesznek részt, tehát egészen az általános iskola első osztályától a végzős érettségi előtt álló középiskolásokig bezáróan három korcsoportban, hiszen összevont versenyekről beszélünk, tehát 1-es, 2-es korcsoportnak van egy külön versenye, a 3-as, 4-es, illetve az 5-ös, 6-os korcsoportnak, a középiskolásoknak van egy külön versenye. Ami fontos, hogy külön fiú és leány kategória, illetve ezen belül is amatőr és igazolt versenyzőknek külön versenyt hirdetett a Magyar Diáksport Szövetség. És ami még bonyolítja a helyzetet, hogy egyéni és csapatversenyben is küzdenek egymással. Természetesen itt már nem egyéni versenyzők, hanem az iskolai csapatok.
Korábban kevesebben jelentkeztek, de mára már igen népszerű a verseny.
- Minden évben egyre nagyobb, és ami nagyon fontos ebben az évben elmondani, hogy ez az első olyan diákolimpiai rendezvény, amely nem szabadtéren kerül megrendezésre, hanem teremben és a pandémia miatt ezt nagyon hosszú ideig nélkülözni kellett a különböző sportágakban.

A város számára különösen fontos ez a program.
- Minden diákolimpiai verseny fontos. Kiemelten fontosak azok a rendezvények, amelyek nemcsak városi szinten, hanem akár megyei, területi vagy országos szinten is megrendezésre kerülnek, kerülhetnek itt a városban, hiszen komoly csatákat, vitákat kell azért lebonyolítani, hogy egy-egy település megszerezze a rendezési jogot. Ez az asztalitenisz egy hagyományosan erős sportág a városban, amely nemcsak az eredményekben, hanem abban az infrastruktúrában is megmutatkozik, amelyet a városi szakosztály kapott az elmúlt években a megyétől, illetve az Országos Szövetségtől, ahogy szétnézünk a paravánok, asztalok, hálók, különböző felszerelések, amelyek szükségesek egy verseny megszervezéséhez, lebonyolításához, a karcagon rendelkezésre állnak.
Nagyon sok település irigyli ezeket a felszereléseket. Tehát nekünk minden lehetőségünk megvan arra, hogy egy megyei vagy akár egy országos versenyt is lebonyolítsunk. Természetesen ugyanez a helyzet a többi sportággal is, hiszen nagyon sok sportág eseményeit le tudjuk bonyolítani itt a sportcsarnokban, vagy a különböző szabadtéri sporttelepeken, sporthelyeken, úgyhogy minden sportág fontos számunkra.
- Köszönjük szépen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 10:22, hétfő | Helyi

Állásajánlatok

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály aktuális állásajánlatai:

2024. Május 13. 10:20, hétfő | Helyi

Az elmúlt 72 órában történt

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt 72 órában 5 közúti közlekedési baleset jutott a rendőrség tudomására.

2024. Május 12. 15:00, vasárnap | Helyi

ISMÉT DÍLER KEZÉN KATTANT A BILINCS

Fél kilogramm új pszichoaktív anyagot találtak a szolnoki nyomozók egy helyi férfinél. Őrizetbe vették és kezdeményezik letartóztatását.

2024. Május 12. 08:00, vasárnap | Helyi

BOROTVAPENGÉVEL FENYEGETŐZÖTT

A Szolnoki Járási Ügyészség rablás büntette miatt indítványozta egy 39 éves szolnoki férfi letartóztatását.