Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2022. Október 21. 18:36, péntek | Helyi

ÁTADTÁK A FELÚJÍTOTT VARRÓ ÚTI BÖLCSŐDÉT

ÁTADTÁK A FELÚJÍTOTT VARRÓ ÚTI BÖLCSŐDÉT

Az átadó ünnepségén részt vett F. Kovács Sándor, miniszteri biztos, városunk és térségünk országgyűlési képviselője, Szepesi Tibor, Karcag város polgármestere, dr. Fazekas Sándor, földügyi kormánybiztos is.

A Terület és Településfejlesztési Operatív Program "Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése" című felhíváshoz kapcsolódó. A TOP--1.4.1. -19. - JN1-2019- 0003-as azonosító számú, Varró utcai Bölcsőde felújítása elnevezésű projekt átadó ünnepségén részt vett F. Kovács Sándor, miniszteri biztos, városunk és térségünk országgyűlési képviselője, Szepesi Tibor, Karcag város polgármestere, dr. Fazekas Sándor, földügyi kormánybiztos, korábbi földművelésügyi miniszter is.

A megyei és városi intézményvezetőket, önkormányzati képviselőket, a dolgozókat Szepesi Tibor polgármester köszöntötte, majd egy Maggie Doyne idézettel folytatta, miszerint:

"Ha egy kis bimbó mindent megkap, ami a növekedéséhez szükséges, virággá fejlődik. Elegendő szeretet, támogatás, táplálék és oktatás mellett a mi gyerekeink is virágozni fognak.", majd arról szólt, hogy minden város és közösség életében nagy ünnep az, ha egy bölcsőde, egy oktatási intézmény elkészül, ami azonban egyben a családok és a gyermekek ünnepe is.

- Ahogyan most látjuk itt az elkészült fejlesztést, kicsit becsukva a szemünket visszagondolunk az előző épületre, akkor megállapíthatjuk, hogy a múltból a jövőbe vezető út egy fontos állomásához érkeztünk ebben a percben. Hisz egy ilyen beruházás nem szól, és nem is szólhat másról, mint a jövőről, az eljövendő nemzedék biztonságáról. Kérem, engedjék meg, hogy néhány fontos tájékoztató adatot is elmondjak - mondta a városvezető.

- A fejlesztés Európai Uniós forrás segítségével TOP- os pályázat keretén belül a Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése című pályázati kiírásra benyújtott projekt 500 millió forintos, 100 %-os, vissza nem térítendő támogatásból valósult meg. A beruházás során az épület teljes külső- és belső felújítása valósult meg. Megújultak a csoportszobák, a fürdőhelyiségek, valamint a főzőkonyha is teljes felújításra került, beleértve minden konyhai eszközt, valamint az udvart és a kerítést is. A felújításon túl lehetőség volt a pályázatban arra is, hogy a bölcsődei eszközök, bútorok is megújuljanak. Így beszerzésre kerültek kültéri és beltéri játékok, bútorok, műszaki eszközök és függönyök is. Gyakorlatilag minden új ebben a bölcsődében. A felújítás menetének fontosabb adatai és dátumai. A generált kivitelező a Dola General Kft. A vezető műszaki ellenőr S. Nagy Károly, az akkreditált közbeszerzési szakértő a Derzs Tender Kft. Az előzetes beszerzések, szerződések aláírása után a szerződéskötés és a munkaterület átadása 2022. január 11-én történt. A szerződés szerinti befejezési határidő a műszaki átadástól számított 13 hónap, vagyis 2023. február 11. És itt most engedjék meg, hogy megálljak egy pillanatra, hogy mindenki át tudja gondolni még egyszer: tehát 2023. február 11! Ma, 2022. október 21-én ünnepélyes keretek között kerül sor az átadásra, úgy, hogy a kivitelezés vége 2022. október 10-én zárult, vagyis pontosan négy hónappal korábban, mint ahogy azt a szerződés előírta. A költözés ideje október első hetére esett. A nyitás időpontja 2022. október 17., amely egyben a működési engedély véglegessé válásának dátuma is. S hogy miért volt fontos ez a gyors munkavégzés, azért arról is essen szó, hiszen Karcag város önkormányzata mindig fontosnak tartotta és tartja a mai napig, hogy az oktatási intézmények, az óvoda és a bölcsőde épületei megújuljanak, fejlődjenek, a gyermekek egy olyan színtéren tudjanak mindennapi tevékenységet végezni, amely a kor követelményeinek megfelelő. A mai nappal átadjuk a Varró úton ezt a bölcsődét, ugyanakkor a város másik bölcsődéje, a Széchenyi sugárúti, vagy leánykori nevén a Vasút úti Bölcsőde bezárja kapuit, hiszen ott is egy újabb fejlesztés fog elkezdődni év elején. Ez azt fogja jelenteni, hogy a jelenleg álló épület teljes egészében elbontásra kerül, s egy vadonatúj, négycsoportos bölcsőde fog várhatóan 2023 végén, 2024 elején az ottani bölcsődés csoportok rendelkezésére állni. Azért volt ennyire fontos, hogy minél hamarabb tudjanak költözni ebbe az épületegységbe a gyermekek, hogy minél hamarabb tudjuk kezdeni ezeket a munkálatokat. Nagyon köszönöm, hogy a kivitelező ebben - ahogyan hallották is - egy négy hónappal korábbi határidőt vállalt - fogalmazott Szepesi Tibor.

A pályázatban a teljesen felújított épületen belül a használaton kívüli harmadik pavilont is átalakították, korszerűsítették, ezzel két új csoportszobát hoztak létre, így a projekt végére 22 új férőhellyel bővült a bölcsőde, amelyben akadálymentesítés és egyes szerkezeti elemek felújítása is megtörtént. A pályázat keretében megújuló energiaforrást alakítottak ki, így jelentősen csökkennek a fenntartói költségek.

- A projekt, ahogyan azt a benyújtáskor is vállaltuk, elérte célját, a fenntartható és minőségi foglalkoztatást, valamint a munkavállalói mobilitás támogatását, többek között a kisgyermekes szülők munkaerőpiacra történő visszatérésének elősegítését, mindezt a bölcsődei szolgáltatás fejlesztésével és az új férőhelyek kialakításával. Ahhoz, hogy a mai ünnepélyes nap bekövetkezhetett, nagyon sok ember munkája és segítsége kellett, akiknek majd külön-külön is szeretném megköszönni áldozatos munkájukat. A bölcsődei neveléssel veszi kezdetét az a hosszú oktatási folyamat, melyet a gyermek közösségben tölt. A családi kötelékek után új ismeretekre, barátságokra, játszótársakra, nevelőkre tesz szert a gyermek. Ezért a legtöbb család gyermek számára egyre inkább megnő az oktatási intézményben eltöltött idő jelentősége és az itt végzett munka minősége. A mi önkormányzati szerepünk abban áll, hogy biztosítsuk a modern gyermekbarát környezetet, a szakmai hátteret a gyermekek képességeinek kibontakoztatásához, a családok támogatásához. Hiszem, hogy a most átadásra kerülő bölcsőde is sok szülőnek segít majd az újra történő munkába állásban, elhelyezkedésben. Fontos, hogy ezek a szülők biztonságban tudhatják gyermekeiket városunk valamennyi oktatási-nevelési intézményeiben. Kívánom, hogy a ma átadott fejlesztés sokáig szolgálja és tevékenyen határozza meg az itt dolgozók, az itt cseperedő gyermekek, szüleik, az egész város jövőjét, mindennapjait - kívánta Szepesi Tibor.

F. Kovács Sándor miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője is mindenkit nagy szeretettel köszöntött a megújult és nagyon szép bölcsődében.

- Én ebbe a bölcsődébe sokat jártam, már nem mint gyermek, hanem szülő, hiszen mind a három fiam ide járt. Amikor bejöttünk ebbe a bölcsődébe, azt kellett mondani, hogy rendben volt. Szép volt, tiszta volt, olyan volt, mint amilyennek én elképzeltem egy bölcsődét. Rendben volt ez a karcagi bölcsőde! De amikor még az átadás előtt sikerült megtekintenem a felújítási munkákat, ha nem mondták volna nekem, nem tudtam volna, hogy a régi bölcsődét látom, nem ismertem volna fel, hiszen mint egy vadonatúj 21. századi bölcsődének épült épület képét mutatta. Minden modern, szép volt, a burkolatok, a falak, a nyílászárók mind olyan volt, amilyennek most képzeli el az ember a bölcsődét. Sok minden megváltozott, hiszen ez a bölcsőde már nem az a bölcsőde ami néhány esztendővel ezelőtt volt. De egyben biztos vagyok, hogy abban nem változott, hogy ugyanolyan szeretettel, odaadással és szakmai tudással fogadják az ide érkező gyermekeket mint néhány esztendővel ezelőtt. Hiszen egy bölcsődének nagyon fontos a külseje, a belseje, a modernitása, de sokkal fontosabb az, hogy kik fogadják az ide érkező gyerekeket. Mert tudjuk, ha egy királynak, vagy egy szerencsés embernek valami kincse van, akkor azt igyekszik a kincstárba tenni. A kincstárnak az a lényege, hogy biztonságban legyen, hogy amikor nincs ott a gazda, akkor biztonságban tudja a legdrágább kincseit. És egy családnak mi lehet a legdrágább kincse? Hát természetesen a gyermek! Tudjuk, hogy egy pici gyermek amikor megszületik és a családba kerül, akkor milyen pici, gyámoltalan, napi 24 óra felügyeletet követel. Egy szülő olyan nehezen adja át más kezébe a gyermeket, maximum egy nagyszülőjébe, maximum egy közeli rokonéba, vagy egy nagyon megbízható családtagéba és nem bízza idegenre, nem adja oda az utcán senkinek a kezébe. Amikor ezt a legdrágább kincset mégis valakinek oda kell adni, akkor olyan helyre igyekszik vinni, ami olyan, mint egy kincstár, ahol a legnagyobb biztonságban tudja a gyermekét. A legnagyobb biztonságot persze jelentheti az épület is, de a legnagyobb biztonságot, az itt dolgozó, munkájukat legnagyobb szakmai szinten lévő bölcsődei dolgozók, a gondozók, a dadusok, a konyhások, a takarítók teszik teljessé ezt az intézményt. Kívánom, hogy azok a karcagi gyermekek, akik ide fognak járni, tele legyenek olyan élménnyel, amit majd később óvodás, iskolás korukban is úgy fognak emlegetni, hogy a bölcsődei gondozók, mint egy régi családtagot. Nálunk is így van, s bízom benne, hogy a következő generációk kicsi gyermekei elégedettek lesznek, a szülők nyugodtan, nagy örömmel, biztonságban tudhatják a gyerekeket - fogalmazott a képviselő, aki Karcag városnak gratulált. Mint mondta, megszoktuk, hogyha valami itt épül, akkor az olyan, amilyennek lenni kell, amilyennek mindenki elvárja és mindenkinek tetszik. Ilyen ez a most átadásra kerülő bölcsőde is.

Dr. Fazekas Sándor földügyi kormánybiztos, korábbi földművelésügyi miniszter beszédében arról szólt, hogy a mostani igazán ünnepélyes alkalmon, hiszen Karcag város életében mindig jeles nap az, amikor megújul egy intézmény.

- Most újult meg a Varró úti Bölcsőde, mely a városnak egy fontos intézménye itt, a központban. Sokan közlekedünk, járunk erre és látjuk, hogy milyen munkálatok folynak. Örülök annak, hogy most ez a mű elkészült határidő előtt, belefért a költségvetési keretbe és tényleg az itt dolgozó közösség, a szülők is elfogadták a kezdeményezést, a színeket, sőt azt is, hogy a gyerekeik nem itt voltak jó pár hónapon keresztül elhelyezve. 500 millió forintos ez a beruházás, aminek köszönhetően a régi épületből csak a falak maradtak, teljesen megújult a bölcsőde. Sokkal jobban néz ki, 21. századi szinten van, mint a korábbi, amely valamikor a '70-es, '80-as években épülhetett. Nekem is ide járt a kisebbik fiam, sőt, korábban, mint a település vezetője is folyamatos kapcsolatban voltam az intézmény vezetésével, az itt dolgozókkal. Egy olyan fontos intézményről van szó, amely a városi közéletnek is része, a karcagiságnak is része. Örülök annak, hogy erre is figyelemmel van a karcagi önkormányzat Szepesi Tibor polgármester úrral az élen. Egy olyan programot hajt most végre, amely a város bölcsőde- és óvodahálózatának a megújítását célozza. Már több épületen elvégezték a szükséges munkákat. Most itt, előttünk van a következő lépcsőfok, utána jön majd a Vasút utcai Bölcsőde és lassanként körbe is érnek ezek a dolgok, miközben a városban működő, szolgáló egyházak is a saját intézményi beruházásaikat és fejlesztéseiket folyamatosan végzik - sorolta a képviselő, aki szerint ez azért is fontos, mert a célunk az, valamennyiünknek, akik Karcagon élünk és dolgozunk, hogy a város minél komfortosabb legyen, minél magasabb színvonalú szolgáltatásokat nyújtson az itt élőknek, nekünk, családtagjainknak, az ide érkezőknek egyaránt. Az iskolák, óvodák és bölcsődék felújítása is ezt a törekvést erősíti. A középületek felújítása, új létesítése is ebbe a sorba illeszkedik, ezért is szeretném kiemelni a jelentőségét ennek a beruházásnak, amely a jövő generációról szól, munkahelyeket tart meg és teremt és egyúttal a városképnek is egy fontos eleme. Ez az egyik dolog, a másik az, hogy csatlakozik a kormányzat és az Országgyűlés által elfogadott programokhoz, a Területi Operatív Programhoz, a költségvetési lehetőségekhez, amelyekkel élni kell a városnak, élni kell a kisebb és nagyobb településeknek egyaránt, s akkor tudjuk ugye ezeket a fejlesztéseket végigvinni ebben az esetben egy olyan konstrukcióban, amihez még önerő sem kellett. Tehát az ilyen lehetőségekkel élni kell, s ezt a Magyar Kormány élén Orbán Viktor miniszterelnök úrral biztosítja, a térség képviselője, F. Kovács Sándor pedig folyamatosan figyelemmel kíséri ezeket. Figyelemmel kísérjük a lehetőségeket, s így lehet a vállalkozókkal, az intézmények vezetésével, az ott dolgozókkal, önkormányzattal, polgármesteri hivatallal és a különböző hatóságokkal együtt elérni olyan sikereket, mint a mostani. Bízom abban, hogy a létesítmény beváltja a hozzá fűzött reményeket. A kiindulópont az a lehető legjobb, egy szerencsés csillagzat, ahol vagyunk, s hát jöjjenek majd a gyermekek, legyen mindig teltház ebben az intézményben, legyen mindig utánpótlás - kívánta dr. Fazekas Sándor.

Némethné Szilágyi Ilona, a Karcagi Többcélú Kistérségi Társulás Bölcsőde Intézményének intézményvezetője is szólt a megjelentekhez.

- Már nagyon vártuk ezt a napot, amikor a teljesen felújított, 21. század követelményeinek megfelelő épületbe visszaköltözve megkezdhessük azt a színvonalas szakmai munkát, ami hozzájárul a bölcsődét igénybe vevő gyermekek érzelmi, értelmi és szociális fejlődéséhez - fogalmazott a vezető, majd felidézte, hogy 2021. november 8-án a Varró úti bölcsőde négy csoportja a Madarász Imre Egyesített Óvoda két tagintézményében kezdte meg ideiglenes működését. Mindenki hamar alkalmazkodott az új helyzethez, környezethez. Mind a gyermekek, a munkatársaim jól érezték magukat az új helyen, de vártuk, mikor költözhetünk vissza a felújított modern épületünkbe. 2022. október 17-vel elérkezett ez a nap is, az újranyitás előtti hetekben megtöbbszöröződtek a feladatok, de mindenki örömmel kivette belőle a részét. Takarítottunk, bútorokat, játékokat pakoltunk és szereltünk, amiben a munkatársaimon kívül szülők is örömmel vettek részt, segítettek, hogy a gyermekek minél hamarabb birtokba vehessék a gyönyörű, megújult és felszerelt bölcsőde intézményét - sorolta a vezető.

2022. október 17-én reggel már hat csoportban fogadhatták a kisgyermekeket, akik először megszeppenve léptek be az új helyre, de nagyon rövid időn belül birtokba vették, belakták a csoportszobákat.

A bölcsőde fejlesztésével és férőhely bővítésével az eddigi 56 helyett 84 fő kisgyermek elhelyezésére alkalmas, négy csoport helyett hat csoport van, ami öt új munkahelyet is jelentett.

- Az intézményünkbe járó kisdedeknek a család után a második szociális színtere a bölcsőde. Nagyon fontos, hogy az itt töltött idő alatt a gyermek korának, fejlettségi szintjének megfelelő, igényes környezetben, egyéni szükségleteit figyelembe véve, szakszerű gondozás nevelést kapjon. Bölcsődénkben ezek a feltételek biztosítottak. A szülők legnagyobb kincse a gyermek, megszépült környezetben, szakképzett kisgyermeknevelők felügyelete mellett finom és egészséges ételek fogyasztásával tölthetik napjaikat. Én, mint intézményvezető nagyon büszke vagyok arra, amiért ennek a projektnek a részese lehettem. Köszönöm mindenkinek a segítséget, támogatást, hogy ez a hatalmas beruházás létrejöhetett, megvalósulhatott, ezáltal városunk egy korszerű, felújított, minden igényt kielégítő, modern bölcsődével büszkélkedhet.

A köszöntők után Emléklapok átadására került sor azon személyek részére, akik hozzájárultak a bölcsődei projekt megvalósulásához. Az emléklapokat Szepesi Tibor polgármester adta át: Derzs Tender Kft. képviselője, dr. Fülöp Gyula akkreditált közbeszerző, Jász-Nagykun-Szolnok megyei Területfejlesztési Ügynökség, képviselője Karancsi Tamás projektmenedzsment. Dola Generál Kft. képviselője, Labonczné Fekete Zsuzsanna generálkivitelező. S. Nagy Károly generál, műszaki ellenőr, Kósáné Bene Hajnalka gazdálkodási és kistérségi csoportvezető részére.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 09:00, szerda | Helyi

BESZÁMOLÓT TARTOTTAK

A tavaszi pedagógiai program keretén belül tartottak beszámolót arról, hogy milyen eredménnyel zárult a Kunok útját járva elnevezésű nevelési, személyiségfejlesztési projekt.

2024. Május 14. 17:08, kedd | Helyi

Vármegyei tűzoltókat ismertek el

Május 10-én tartotta Szent Flórián napi ünnepségét a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Szolnokon. Az eseményen a vármegyei települések polgármesterei adtak át elismeréseket.

2024. Május 14. 15:00, kedd | Helyi

KÖZGYŰLÉST TARTOTT A KARCAGI NYUGDÍJAS BARÁTOK EGYESÜLETE

Közgyűlést tartott a Karcagi Nyugdíjas Barátok Egyesülete a Lovagi Udvarban.

2024. Május 14. 12:00, kedd | Helyi

KÚTBA ESTEK A BÁRÁNYOK

Kútba esett két bárány Törökszentmiklós határában. A helyi tűzoltók hamar kimentették az állatokat, ám egyikük számára azonban mégis végzetes lett a nap.