Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2023. Október 22. 19:06, vasárnap | Helyi

Átadták a Zádor-hídhoz vezető utat

Átadták a Zádor-hídhoz vezető utat

Teljesen megújult a várost a Zádor- híddal összekötő út, amelyet családi nappal ünnepelt Karcag.

Remélhetőleg a közeli jövőben a négy és fél kilométeres szakasz folytatása is új burkolatot kap.

F. KOVÁCS SÁNDOR, országgyűlési képviselő, Fidesz- KDNP: Gratulálok Karcag városának. És nem azért gratulálok, mert szép utak épülnek, gyönyörű játszóterek, parkok, középületek. Hanem azért tudok gratulálni, mert nézzünk egy kicsit körbe: mert Karcagnak ilyen közössége van. Ilyen emberek lakják ezt a várost, akik vasárnap délelőtt közösségi programban vesznek részt, együtt vannak, aktívak, mozognak. És ennek a városnak nem az utak, nem az épületek adják az erejét. És évtizedeken keresztül, évszázadokon keresztül azok az emberek adták az erejét, akik, ha kellett, megmozdultak, ha kellett, aktívan részt vettek közösségi programokban és aktívan részt vettek, ha kellett, a közösségi munkában is. És gratulálok a városnak ahhoz, hogy ilyen lakói vannak. Ilyen közössége van, ilyen aktív közössége. Mert kevés olyan település van, aki ezt fel tudja mutatni.

Az egyik legismertebb legenda szerint az első hidat az akkor még létező ér fölött egy Karcagon élő vitéz, Zádor építtette. Ágota nevű szerelme ugyanis a folyócska másik partján lakott, hogy könnyebben és biztonságban járhasson át szíve választottjához, fahidat emeltetett. Ez nem bizonyított, az azonban jól dokumentálható, hogy Karcag elöljárósága 1804-ben döntött úgy, hogy az akkor már emberemlékezet óta itt álló fahíd helyett kőhidat építtet.


KAPOCSI ISTVÁN, igazgatóhelyettes, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága: 1806- ban ennek a hídnap az építése el is kezdődött Bedekovics Lőrinc tervei alapján. A híd hatvanhét méter hosszú volt, ha jól emlékszem és sokáig tartotta is magát, az 1830-as áprilisi nagy árvíz után a két- két szélső pillérjét elmosta a víz, ugyanis ez is kilenclyukú volt, mint a hortobágyi. Sokan úgy gondolják, hogy a hortobágyi kilenclyukú híd mintájára épület ez a Zádor- híd, de ez éppen fordítva van, mert a kilenclyukú hidat az 1840-es években kezdték építeni.


Karcag városa még 2021-ben pályázott helyi, külterületi utak felújítására, ennek a nyertes pályázatnak köszönhetően kapott új burkolatot a várost a híddal összekötő négy és fél kilométer.


SZEPESI TIBOR, polgármester: Régi vágyunk, vágya volt már a városnak, hogy ez a turisztikai objektum bekapcsolódjon abba a látogatotti körbe, amelyet akár a városunkba látogatók is meg tudnak tenni és nem függenek az időjárás viszontagságaitól. Hiszen emlékszünk még, néhány hónappal ezelőtt térdig érő kátyúkban lehetett csak idejönni és bizony még futva is meggondolandó volt, hogy elinduljon-e az ember. Aztán amikor leesett az eső, akkor lehet, hogy húsz- huszonöt centit is lehetett növekedni, mire hazaértünk, mert a cipő talpára csak folyamatosan rakódott a sár, mi meg nőttünk egyre magasabbra és hát tudjuk, milyen a karcagi sár, az marasztaló. És szép ez a környék, de azért nem szeretett volna senki ittragadni a karcagi sárban.


A tizenkilencedik század közepén hatalmas folyószabályozás kezdődött Magyarországon. Addig a Duna, de különösen a Tisza rendszeres áradásai óriási károkat okoztak. A kanyarulatok levágásával megnőtt a megművelhető földterület nagysága, ám jelentősen átrendeződött a Hortobágy vízrajza is: a Zádor- ér eltűnt, ezzel pedig a Zádor- híd is elvesztette eredeti funkcióját. Átkelőhely helyett látványosság lett belőle. Az egykor a Pest- Szolnok- Debrecen sóút fontos hídja ma mementóként áll a nagykunsági pusztában.


HUBAI IMRE, a vármegyei közgyűlés elnöke: És azon is leszünk, hogy egy másik pályázatnak köszönhetően a tilalmasi és a Kis- Sárrét, Nagy- Sárrét ellátását, Hortobágy- Berettyó vízpótlását biztosító csatornán keresztül érkezzen ide újra friss Tisza- víz, ha már a százhetvenhét évvel ezelőtt, százhetvennyolc évvel ezelőtt megkezdett folyamszabályozási munkálatok elvágták Karcagnak ezt a területét az élő víztől és gyakorlatilag kiszárították a nagyjából nyolcezer, majdnem kilencezer hektárnyi területet.


A Zádor- hídig vezető, felújított útszakasz nem csak az idegenforgalmat, az aktív turizmust fogja remélhetőleg hosszú ideig szolgálni, hanem a mezőgazdaságot is, hiszen a város határában elterülő földek művelésére munkagépek is igénybe fogják venni.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 16:24, szerda | Helyi

A hazai vadállományunk egyedülálló nemzeti kincsünk

Teremtett világunk megőrzése közös kötelességünk, a természet rendjét pedig nem lehet megbontani, éppen ezért hárul kiemelkedően fontos szerep a felelős és tudatos vadgazdálkodásra

2024. Május 01. 15:00, szerda | Helyi

KALAPÁCCSAL TÁMADT AZ IDŐS EMBERRE

A Kunszentmártoni Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be egy 22 éves cibakházi férfival szemben rablás bűntette és két rendbeli testi sértés büntette miatt.

2024. Május 01. 13:00, szerda | Helyi

MÉLTÓSÁG MEZEJE

A nárcisz a világon mindenütt a rákbetegek, a rákban haldoklókat gondozó szervezetek szimbóluma.

2024. Május 01. 07:00, szerda | Helyi

SZÉPÍRÓ VERSENY A SZENT PÁL MARISTA ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

A Cigány hét keretein belül a hátrányos helyzetű gyermekek számára Szépíró versenyt rendeztek a Szent Pál Marista Általános Iskolában.