Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2022. Április 12. 05:00, kedd | Helyi

ÁTADTÁK AZ ORSZÁG LEGHOSSZABB PUMPAPÁLYÁJÁT

ÁTADTÁK AZ ORSZÁG LEGHOSSZABB PUMPAPÁLYÁJÁT

Az Erzsébet-ligetben az országban jelenleg a leghosszabb, 230 méter aszfalt burkolatú kerékpáros pumpapályát tegnap kerékpáros és roller  versennyel vettek birtokba a gyerekek és felnőttek.

A 40 milliós beruházáshoz az Aktív Magyarország Program részeként az Országos Bringapark Program nyújtott támogatást az önkormányzati önerő mellé.

Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke örül a pályának, s mint mondta, jó lenne húsz-harminc évvel fiatalabbnak lenni, hogy aktívan minden nap kijöhessen ide. Az Erzsébet-liget gyönyörű szép megújuláson megy keresztül, ahogy Jász-Nagykun-Szolnok megyében az ifjúsági sportok, az aktív és ökoturisztikai kikapcsolódáshoz tartozó pályák is egyre inkább megújulnak, és vadonatújak létesülnek és lehetőséget biztosítanak a fiataloknak a szabadidő hasznos eltöltéséhez, hogy ne a számítógép előtt, a telefonok nyomkodásával töltsék az időt, hanem a szabadban, közösségben, ráadásul sporttal, egészségesen. Ez egy óriási lehetőség - fogalmazott az elnök, aki köszöni az állami finanszírozást és azt, hogy a kivitelezés ilyen magas színvonalon készült el.

F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő bár ma van a hivatalos megnyitó, két hete két fia többször is végigment a pályán, amit nagyon élvezték, a képviselő még óvatos, de hamarosan ő is kipróbálja a pályát.
A gyerekeket elcsalogatni a számítógép, az internetes játékok elől nagyon nagy lehetőség ez a pálya, erre tökéletesen alkalmas - vélte a politikus. Hétvégén, vagy amikor jó idő van, tömegével vannak itt a fiatalok, gyerekek, szülők - ami bizonyítja, nagyon jó ötlet ez, egyre több ilyen kell, hogy a szabadban mozogjanak a fiatalok, s arra is jó,m hogy ki tudják magukat próbálni. Amelyik gyerek ezen a pályán végigmegy kerékpárral, az mindenhol végig tud menni - mondta F. Kovács Sándor.

Honnan jött az ötlet - kérdeztük Szepesi Tibor polgármestert.
- Nem egyedi az ötlet, több fiatal ötlete is volt ez, akik jelezték, hogy szeretnének egy olyan kerékpáros, gördeszkás pályát, amelyet használhatnak. Megvoltak a különböző elképzelések, tervek, hogy egy ilyen komplex pálya kerüljön felépítésre, amely mind a kerékpárosoknak, mind a gördeszkásoknak, mind a rollereseknek megfelelő - s, hogy megvalósult, azt egy országos pályázatnak köszönhetjük - mondta a városvezető.

Az Aktív Magyarországért pályázat keretében kerültek kiírásra pumpapálya pályázatok, erre pályázott az önkormányzat. Így készülhetett el a pálya az Erzsébet-ligetbe, amely iránt nagy az érdeklődés, ez is mindenképpen azt mutatja, nagyon jó volt az elképzelés, az ötlet, hogy idehozzanak Karcagra egy ilyen pályát, amely jelenleg Magyarországon a 230 méterével legnagyobb pályája - tudtuk meg Szepesi Tibortól, aki rollerrel maga is végigment a pályán.

Dr. Fazekas Sándor kormánybiztos is szívesen kipróbálja majd a pályát.
- Ezzel a biciklis ügyességi pályával gazdagodik Karcag és a Nagykunság is, aminek nagyon örülök, mert amikor közlekedünk, vagy kirándulunk, akkor azért vannak váratlan helyzetek, ezt itt lehet gyakorolni - mondta a politikus, aki hozzátette, azért nagyon figyelni kell, mert a pálya próbatétel is egyben, nem lehet lankadni a figyelemnek egy másodpercig sem.

A megvalósítást végző cég képviselője, Győri Kristóf elmondta, a tervek jók voltak, azzal kapcsolatban nem volt problémájuk, úgyhogy biztosak voltak benne, hogy a pálya jól fog sikerülni. A visszajelzések alapján, amióta megnyílt és használják a gyerekek, mindenki szerint jól sikerült a pálya.
A cég számára az építés során öröm volt az is, hogy nem kellett ügyeskedni azzal, hogy zsebkendőnyi területre kell bevarázsolni ezt a pályát, itt tényleg volt hely. Ennek az volt az előnye, hogy az ország legnagyobb pumpapályáját tudták itt megvalósítani. Ez minden szempontból szerencsés, egyrészről a karcagi a legnagyobb pálya, másrészt, sok gyerek tud egyszerre sportolni rajta rollerrel, biciklivel. Egyszerre 30-40 fő fér el rajta.
A pálya fárasztó, ha valaki megfelelően használja - tekerés nélkül kell végigmenni rajta -, az tényleg fizikálisan is kimeríti az embert -árulta el tapasztalatból a szakember.

A megvalósítástvégző másik cég képviselője, Gács Péter a megnyitón ment is két kört a pályán.
- Kihívás volt ide az a pályát ide megvalósítani - árulta el, de a kihívás abban merült ki, hogy tényleg szabad kezet kaptunk, s az is jó volt, hogy olyan területen építhettek, ahol nem voltak korlátok, így mertek nagyot álmodni és 230 méter hosszú pumpapályát építettek, ami európai szinten is elismerendő. 43 hullámot tartalmaz a pálya és 12 kanyart, ami a terület méretéhez képest egészen sűrű. A pályát megfelelő biztonsággal kell kezelni, a bukósisak használata kötelező. Ami még egy pluszt ad a pályához, a sok összeérő pályaív, ezzel lehet egyik ívből a másikra átugrani, ha már valaki gyakorlottabb bringás.

A pálya világítása napenergiával működik, nem sportvilágítás, hanem olyan, amivel biztonságosan láthatóak az akadályok, így lehet használni sötétben is.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 14:00, szerda | Helyi

NÉPSZERŰ A MUNKÁCSY KIÁLLÍTÁS

Páratlan helyszínen páratlan kiállítás, valószínűleg ez a párosítás a siker titka.

2024. Május 15. 11:25, szerda | Helyi

Leégett egy garázs Kenderesen

Kigyulladt egy 60 négyzetméteres garázs szerdára virradó éjjel Kenderesen, a Vörösmarty úton.

2024. Május 15. 11:00, szerda | Helyi

ELKEZDŐDÖTT A KIVITELEZÉS

Elkezdődött a szennyvíz-gerincvezeték kiépítése a Baross utcában. A helyszínen Karcagi–Nagy Zoltán, a körzet önkormányzati képviselője adott bővebb tájékoztatást a fejlesztésről televíziónknak.

2024. Május 15. 09:00, szerda | Helyi

BESZÁMOLÓT TARTOTTAK

A tavaszi pedagógiai program keretén belül tartottak beszámolót arról, hogy milyen eredménnyel zárult a Kunok útját járva elnevezésű nevelési, személyiségfejlesztési projekt.