Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Január 23. 07:04, csütörtök | Külföld
Forrás: mti - illusztráció:pixabay

Ausztrál őslakosok több ezer éves akvakultúrájának újabb részei tárultak fel a tűzvész nyomán

Ausztrál őslakosok több ezer éves akvakultúrájának újabb részei tárultak fel a tűzvész nyomán

Az ausztrál őslakosok által több ezer éve épített csatornarendszer újabb részei tárultak fel Victoria államban, ahol a sűrű növényzet a bozóttüzek martalékává vált.

A vulkanikus kőzetekbe vájt csatornák, töltések, gátak alkotta Budj Bim kultúrtáj az UNESCO szerint a világ egyik legrégebbi akvakultúra-rendszere. A mai Victoria állam területén élő gunditjmara őslakosok építették több mint 6600 éve, azaz az egyiptomi piramisoknál is ősibbek.

A halak kifogására és tenyésztésére épített akvakultúra-rendszer jól ismert a régészek előtt, az UNESCO tavaly vette fel a világörökségi listára.

A rendszer jóval nagyobb volt, mint az eddig ismert része - mondta Denis Rose, az őslakosok egyik szervezetének képviselője a CNN amerikai hírtelevíziónak.

"Amikor visszatértünk a térségbe, a fű és más növényzet által eddig rejtett csatornára bukkantunk. Mintegy 25 méter hosszú, ami igen jelentős méret" - tette hozzá.

Rose szerint más újonnan felfedezett, csatornákhoz és tavakhoz hasonlító építményeket is találtak a Budj Bim Nemzeti Park területén.

A nemzeti park közelében pusztító tüzet egy villámcsapás idézte elő november végén, a tűz felperzselt mintegy 790 hektárt. A világörökségi helyszíne megóvására a tűzoltók összefogtak a helyi csoportokkal a kulturálisan fontos helyszínek azonosítására, és nehéz felszerelésük helyett olyan eszközökkel oltották a tüzet, amelyekkel elkerülték a súlyos károkozást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.