Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2014. Június 05. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Autizmust okozhatnak a szteroidok

Autizmust okozhatnak a szteroidok

Az autizmussal küzdő kisfiúk már a méhen belül nagyobb mennyiségű szteroidoknak voltak kitéve, mint azon kortársaik, akiknél nem alakult ki a betegség - mutatott rá egy tanulmány, amelyről a Bloomberg Businessweek számol be.

A tesztoszteron, a progeszteron és a kortizol nevű hormonok szintje egyaránt magasabb volt már születésük előtt azoknál a fiú gyerekeknél, akiknél kialakult az autizmus. A kutatás eredményei egy lehetséges választ adnak arra a kérdésre, hogyan alakul ki a betegség már a méhen belül. A WHO adatai szerint az autizmus 160-ból egy gyereket érint világszerte.

Azt már korábban is tudták a szakemberek, hogy a születés előtti magasabb tesztoszteronszint lassítja a nyelvi fejlődést és a társasági beilleszkedést, és növeli az autista vonásokat a gyerekeknél.

A mostani tanulmány keretében 19.500 anyától vettek magzatvíz-folyadék mintát akkor, amikor 1993-1999 között született gyerekeiket várták. Közülük 128 fiúgyereknél azonosítottak később autizmus spektrum zavart.

Mivel a fiúknál bizonyos hormonok nagyobb mennyiségben vannak jelen, az eredmények segítenek megmagyarázni, hogy miért nagyobb a fiúk, mint a lányok körében az autizmus előfordulása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:16, kedd | Belföld

Újabb két Airbus H225M helikopterrel bővült a Magyar Honvédség flottája

Két újabb H225M típusú helikopter érkezett a Magyar Honvédséghez az Airbus Helicopters franciaországi gyártóközpontjából

2024. Május 14. 08:13, kedd | Belföld

Köznevelési főosztályvezető: 579 ezer notebookot kapnak a diákok és pedagógusok jövő decemberig

Jövő decemberig összesen 524 ezer személyes használatú, oktatási célt szolgáló notebook kerül a diákokhoz és 55 ezer a pedagógusokhoz - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési stratégiai főosztályvezetője Kecskeméten hétfőn

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

2024. Május 13. 15:43, hétfő | Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje-perben

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben.