Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. December 13. 20:07, szerda | Helyi

Az advent jelentősége a katolikus egyháznál

Az advent jelentősége a katolikus egyháznál

Az advent a katolikus egyház egyik legfontosabb ünnepe. Az advent liturgikus színe a lila, amely a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget jelképezi. Gulyás Zsolt atyát kérdezte híradónk az ünnep fontosságáról

Advent a latin adventus, vagyis eljövetel szóból származik. Adventet a karácsony előtti négy vasárnap határozza meg. Az egyházi naptárban a hét vasárnappal kezdődik, így advent négy hete is a négy vasárnap után következik. Gulyás Zsolt adnvet jelentősségéről beszélt a Karcag Tv-nek.

- A karácsony ünneplése a 4. Században kezdődött el, akkor amikor I. Konstantin császár a Milánói Rendeletet 313-ban kiadta és a keresztények felszabadultak. Ezzel együtt lehetőség nyílt arra, hogy a keresztények szabadon gyakorolhassák vallásukat. A Római Birodalomban volt egy nagy ünnep, a Napisten születése, ami ugye a téli napfordulót jelentette és ezzel együtt elindult a természetben a megújulás, ugye ebben az éghajlati övben tapasztalhatjuk, hogy a napok elkezdenek meghosszabodni és kezdődik az új időszak. Ezt az ünnepet, a Napistennek a születését hozták párhuzamba Jézus Krisztus születésével és 350-ben Gyula pápa rendelte el ezt az ünnepet. Ekkor kezdődik el hivatalosan a keresztények megünneplése,hogy Jézus Krisztus születését megünnepeltük. Az is érdekes, hogy az adventi időszak többféle jelképpel jelenik meg, maga az advent, az adventus domini-ből jelentkezik, az Úrnak az eljövetelét jelenti. Az adventi koszorún a négy gyertya 1839-ben egy német evangelikus lelkészhez kötődik, aki fenyőágakra négy gyertyát helyezett, a karácsonyt megelőző négy vasárnapot szimbolizálva. Valójában ez a négy gyertya is többmindent jelenthet. Jelenti az Úr Jézus négyféle eljövetelét, az egyik eljövetel, hogy el fog jönni másodszor amikor megítéli a világot, a második gyertya emlékeztet bennünket, hogy Izrael népe várja a Messiást, a harmadik gyertya jelentheti azt, hogy maga az Úr Jézus megszületik Bethlehembe, a negyedik jövetel, hogy az Úr Jézus jön a mi szívünkbe és a szívünk ajtaján kopogtat. Ez az egyik jelentés tartalma. Kötjük a három isteni erényhez, a hit, remény, szeretethez, aztán az örömhöz. Az az érdekessége a mi katolikus koszorúinkhoz, hogy a harmadik héten meggyújtunk egy rózsaszín színű gyertyát, ami a liturgiához kötődik, ez a Gaudete Vasárnap. III. Ince pápa rendelte el a 12. században, hogy lila színben kell a misét bemutatni, viszont ez a harmadik, úgynevezet Örömvasárnapja, a Gaudete Vasárnapot rózsaszínben mondjuk. A készületnek több jellege van, van lelki szintű és cselekedeti szintű készület. A lelki készület azt jelenti, hogy jobban figyelünk az Isten szavára, katolikusoknál ilyenkor jobban szeretjük hangsúlyozni a szentírás fontosságát, főleg azokat a prófétai jövendöléseket, ami a Messiásra, Jézus Krisztusra vonatkozik. Persze ott van a lelki megtisztulás, az Istenre figyelés mellett fontos, hogy embertársainkra is figyeljünk és jó cselekedetekkel készüljünk a karácsony ünnepére.

Ma már majdnem minden család otthonában helyet kap az adventi koszorú, az advneti gyertyagyújtás hagyománya. Gulyás Zsolt szerint nagy jelentősséggel bír ez a szokás a családok életében.

- Azt látom, hogy a liturgiában használt gyertyát átveszi a köznép is. Az otthon, a családoknál meggyújtott gyertyáknak is nagy jelentőssége van, mert jelenti a családi intimitást, hogy a családok összejönnek és egymásnak örülnek. A kérdés az, hogy meg tudjuk-e ezeket az összejöveteleket olyan módon szentelni, hogy egy-egy imát el tudunk mondani, meg tudunk emlékezni a szeretteinkről és hogy egymásért is tudunk-e imádkozni. A gyertyának a fénye a meghittséget jelenti, jelenti az összetartozást és jelenti mindannyiunk számára az erőforrást, mert elsődlegesen a családunkból merítkezünk, hogy a hétköznapok terheit nehézségeit tudjuk viselni. Tehát én azt gondolom, hogy szép dolog az amikor odahaza is van a családunkba adventi koszorú, hogyha ehhez az imádság és az Istenhez fordulás is társul, akkor azt gondolom, hogy ez még szebb lehet és még jobb. Egyházi körökben, illetve különböző helyeken, de a mi egyházközségünkben is tervezzük a Szállást keres a Szent Család ájtatosságot, ez katolikus helyeken még nagyobb jelentősséggel bír. 9 család összefog és karácsonyt megelőzően 9 este találkoznak. Valójában visznek egy képet, amin rajta van a Szent Család és azt jelképezi, hogy a Szent Családot befogadják. Együtt imádkoznak, együtt készülnek a karácsonyra. Mi magunk is itt a Karcagi Plébánián is több éve végezzük. Fontos dolog ez, én magam is megtapasztalom ennek a bensőségességét és megtapasztalom azt, hogy közösségben készülni még jobb és még maradandóbb az emlék. Azt látom, hogy akik bekapcsolódnak, azok kapnak valamit ezektől az összejövetelekből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 12:50, péntek | Helyi

VÁDAT EMELT AZ ÜGYÉSZSÉG

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat azzal a 45 éves szegedi férfivel szemben, aki 2022 novemberében megfojtotta az alvó feleségét.

2024. Április 19. 10:44, péntek | Helyi

A TŰZ MARTALÉKÁVÁ VÁLT AZ EGYEKI HÁZ

Kigyulladt és teljes terjedelmében kiégett egy hatvan négyzetméter alapterületű melléképület tetőtere Egyeken a Táncsics Mihály utcában.

2024. Április 19. 08:09, péntek | Helyi

Lakatlan ház födémszerkezete izzott Öcsödön

Beizzott egy száz négyzetméteres, lakatlan családi ház födémszerkezete mintegy ötven négyzetméteren csütörtök éjszaka Öcsödön, a Bercsényi Miklós soron.

2024. Április 18. 20:15, csütörtök | Helyi

Kutyás szépségversenyen keresik a Tisza-tó szépét a tiszafüredi Kutyás majálison

Második alkalommal rendezik meg a tiszafüredi kutyastrandon, a Mancsos Pancsolóban a Kutyás majálist május 1-jén, ahol egész nap kutyás és családi programokkal várják a gazdákat és az ebeket.