Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. December 17. 14:38, vasárnap | Helyi

Az Adventi harmadik gyertya meggyújtása

Az Adventi harmadik gyertya meggyújtása

Fellobbant az adventi koszorú harmadik gyertyájának a fénye. Az örömet jelképező rózsaszín gyertyát Szepesi Tibor polgármester gyújtotta meg a Református Nagytemplomban.

Egyre nagyobb izgatottsággal készül a keresztény világ Karácsony ünnepére, Jézus
születésére. A várakozást az adventi koszorúk gyertyái jelképezik. A karcagi református nagytemplomban szombaton kigyúlt a harmadik gyertya fénye is.

KUNNÉ NÁNÁSI MÓNIKA, megbízott igazgató, Déryné Kulturális Központ:

"A hétről hétre egyre nagyobb fényt adó gyertyák Jézus eljövetelének közeledtét
szimbolizálják. A koszorú minden egyes gyertyájának saját jelentése van. Az első gyertya a hit jelképe, a második gyertya a remény jelképe, a harmadik, a rózsaszín gyertya az öröm jelképe, a negyedik, utolsó gyertya a szeretet jelképe. A négy gyertya együttes lángja a Jézus születésekor szétáradó világosságot, azaz ezeket a tőle kapott erényeket testesíti meg."

A gyerekek izgatottan számolnak vissza, hogy még mennyit kell aludni Karácsonyig. A felnőttek pedig éppen az ünnepi várakozás napjaiban stresszelnek rá arra, hogy mindenkinek meglegyen az ajándék, minden alapanyag készen álljon a nagy karácsonyi sütéshez- főzéshez. Tömve vannak az üzletek, napról napra nő a feszültség, miközben az Advent ennek ellenkezőjéről kellene, hogy szóljon.

SZEPESI TIBOR, polgármester:

"Az Advent jelentése az eljövetel, a megérkezés, a boldog várakozás öröme. Megérkezni és türelemmel várakozni. Milyen egyszerűnek tűnik mindez, milyen könnyű kimondani, de milyen nehéz ezt a nyüzsgő és rohanó világunkban
megvalósítani. Mert olyannyira elfoglalnak minket a hétköznapokban a feladatok, a kötelezettségek, a világnak való megfelelés kényszere, hogy mikor egy kissé lassítani kellene és szeretteink felé fordulni, bizony csak nehezen vagyunk képesek a megállásra, az odafigyelésre. Talán az, hogy a mindennapokban a várakozás sok- sok negatív élménnyel függ össze. Türelmetlenséggel, tehetetlenséggel párosul, közben a nagy sürgés- forgásban oly könnyen feledkezünk meg a hozzánk
legközelebb állókról, az otthon nyugalmáról, szeretteinkről, miközben pedig lelkünk
mélyén csupán erre várakozunk."

Szombaton a negyedik gyertya fénye is kigyúl Karcag adventi koszorúján. Teljes lesz a világosság: a hit, a remény, az öröm és a szeretet jelképei világítanak a karácsonyi éjszakában.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:07, vasárnap | Helyi

Ferdinánd nap

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban. A megjelenteket Nagy Emese kuratóriumi elnök, valamint F. Kovács Sándor

2024. Április 28. 15:00, vasárnap | Helyi

DIGITÁLIS TÉMANAP

Digitális április. Számítástechnikai- informatikai témahét zajlott a Szent Pál Marista Általános Iskolában. A témahéten a diákok által legjobban várt program a digitális verseny volt.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

NEM KÉRÜNK A MIGRÁNSGETTÓBÓL

Jóváhagyta az Európai Parlament az EU új migrációs és menekültügyi paktumát, mely szerint elképzelhető, hogy akár Magyarországon is migránsgettók kerüljenek kialakításra.

2024. Április 27. 17:00, szombat | Helyi

PÁLINKÁSÜVEGGEL VERTE FEJBE-AGYZÚZÓDÁS LETT A VÉGE

Mezőtúron egy születésnapi összejövetel durvult el olyannyira, hogy a bulin résztvevő egyik férfi súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett.