Városlista
2020. július 5, vasárnap - Sarolta, Emese

Hírek

2016. November 20. 09:48, vasárnap | Helyi

Az agrárminiszterek találkozója

Az agrárminiszterek találkozója

A mezőgazdasági kutatások és innováció kihívásairól vitáztak az EU agrárminiszterei

Szélesebb és egységesebb tagországi részvétel kell ahhoz, hogy az EU orvosolhassa a környezeti, gazdasági és szociális területen meglévő kihívásokat – közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a brüsszeli Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2016. november 14-15-én tartott ülésén, ahol a 2018-2020 közötti, 80 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodó HORIZON 2020 keretprogramról vitáztak a tárcavezetők.

A pénzelosztásban tarthatatlan, egyenlőségi deficittel küzdenek az Európai Unió tagországai, hiszen a kutatásra és az innovációra fordítható uniós támogatások elosztása a tagállamok között a mai napig mérhetetlenül aránytalan. A 2004 óta csatlakozó tagállamokra, az EU-13-akra a forrásoknak mindössze 5%-a jut! Ez növeli az innovációs szakadékot, ami az EU egészében akadályozza a fenntartható növekedést, gátolja a fejlődést – mondta Fazekas Sándor.

Az agrárminiszterek találkozóján bemutatták a V4 + 3 (Románia, Bulgária, Szlovénia) október 26-ai, varsói közös nyilatkozatát is, amely közös fellépést sürgetett az innovációs szakadék kiegyenlítésére. A magyar agrárminiszter hangsúlyozta: Phil Hogan mezőgazdasági biztos is elismerte, hogy a területi egyenlőtlenségek miatt kiegyensúlyozottabb forráselosztásra van szükség.

Fazekas Sándor rendkívüli eredményként értékeli, hogy uniós szinten is nagy támogatottságot kapott a Földművelésügyi Minisztérium (FM) által indított BIOEAST program (Közép-Kelet-Európai Kezdeményezés a Tudásalapú Agrárgazdaságért, Akvakultúráért, Erdészetért a Biomassza gazdaságban), amely arra törekszik, hogy a régiót érintő specifikus kutatási tématerületeket és a kutatási lehetőségeket egyaránt bővítse.

A szlovák elnökség által szervezett október 17-ei pozsonyi konferencia is rámutatott arra, hogy a biomassza alapú fejlődésben is kiemelt a régió összefogásának jelentősége, a nemzeti régiós makro-stratégiák kiépítése. Meggyőződésem, hogy a közép-kelet-európai makro régiók eredményességéhez egymás erősítésére és egységes fellépésre van szükség – hangsúlyozta Fazekas Sándor, hozzátéve, hogy a Közös Agrárpolitikára 2020-ig elkülönített közösségi források nagysága sem sérülhet a HORIZON 2020 rovására.

(FM Sajtóiroda)

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 04. 10:52, szombat | Helyi

Sportsikerek a Varróban

Újabb focis sikereket ért el a KSZC Varró István Szakgimnázium csapata. Edzőjükkel, Fodor Csaba testnevelővel beszélgettünk erről.

2020. Július 03. 21:01, péntek | Helyi

Özönvíz zúdult Karcagra

Interjú Molnár Pállal a Városgondnokság igazgatójával

2020. Július 03. 17:14, péntek | Helyi

Semmelweis-nap

A Semmelweis-nap alkalmából a karcagi Kátai Gábor kórház vezetői, a kórház alapítványának kuratórium tagjai a Déli temetőben megkoszorúzták Kátai Gábor síremlékét. Délután a kórház díszudvarán a Semmelweis-napi ünnepség volt.

2020. Július 02. 21:25, csütörtök | Helyi

Megújul a zöldséges piac

Új helyre költözött a zöldségpiac, amelynek a helyét lezárták. Miért volt erre szükség?- kérdeztük Molnár Páltól, a Városgondnokság igazgatójától.