Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Február 16. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az egészségügyi dolgozók tovább maradhatnának

Az egészségügyi dolgozók tovább maradhatnának

Hétfőn járt le a nyugdíjaskorú egészségügyi dolgozók kérelemleadási határideje, amikor az érintetteknek jelezniük kellett, szeretnének-e tovább dolgozni. A kényszernyugdíjazás körüli bizonytalanság nagy, több elképzelés is felmerült a szakállamtitkárság által előkészített jogszabálycsomag kapcsán, amely tisztázná a rendezetlen kérdéseket - írja a Magyar Hírlap.

Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke a lapnak azt mondta, felmerült, hogy a munka- vagy nyugdíjkorhatárt az egészségügyi dolgozók esetében hatvankettőről hatvanöt évre emelnék. Korábban a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület tagjaival azt javasolták, tolják ki az ágazatban a nyugdíjkorhatárt. Természetesen, ha valaki már hatvankét évesen letenné a munkát, megtehetné, ám javaslatuk szerint hatvanhét éves korig a munkáltató nem szüntethetné meg a munkaviszonyt a nyugdíjra hivatkozva” – mondta a szervezet elnöke. Kifejtette, ha a kormány ennek megfelelő döntést hozna, megoldódna a probléma, hiszen az érintettek többsége még nem érte el a hatvanötödik életévét, így okafogyottá válna a legtöbb kérelem is.

A szervezetek az ágazati mentességen kívül a törvény hatályának halasztását is kérték 2014 decemberéig. Csiba Gábor szerint a korhatár emelésével gyakorlatilag ez is teljesülhetne. „A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház orvosainak tíz százalékát érinti a szabályozás, összesen negyvennégyen jelezték, tovább folytatnák a munkát. Főigazgatóként minden esetben indokoltnak tartottam a kérést, elsősorban szakmai okokból” – mondta.

Közben – lapinformációk szerint – a kérelmekről a végső döntés mellett a teljes ügymenetet Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterhez utalnák, ezt a lap megkeresésére a tárcánál nem kommentálták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;