Városlista
2020. június 5, péntek - Fatime

Hírek

2020. Január 31. 18:01, péntek | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Az Egyesült Államok nem vonul ki teljesen Afrikából

Az Egyesült Államok nem vonul ki teljesen Afrikából

Az Egyesült Államok nem vonul ki teljesen Afrikából - jelentette ki Mark Esper amerikai védelmi miniszter csütörtöki sajtókonferenciáján.

A tárcavezető megerősítette, hogy az Egyesült Államok felülvizsgálja az amerikai jelenlétet szerte a világban, mert az amerikai védelmi minisztérium célja e jelenlét kiegyensúlyozása a világ több térségében.

Esper úgy fogalmazott: Washingtonnak elsősorban a Kína és Oroszország felől érkező, szerinte a korábbiaknál erőteljesebb fenyegetésekre kell válaszolnia. De leszögezte: ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben kivonná katonáit az afrikai kontinensről. Hozzátette ugyanakkor: még nem született végleges döntés az ügyben.

Az amerikai védelmi miniszter a hét elején folytatott megbeszéléseket Washingtonban Florence Parly francia védelmi miniszterrel. Parly akkor azt szorgalmazta, hogy az amerikai kormányzat továbbra is támogassa a francia erőfeszítéseket a Szahel-övezetben a dzsihadisták elleni harcban. Mint mondta: "butaság lenne" az amerikai hozzájárulás csökkentése a térségben, mert az amerikai részvételnek még a csökkentése is "súlyosan korlátozná a terroristák elleni hadműveletek hatékonyságát".

Esper és a sajtótájékoztatón résztvevő Mark Millay tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője kitért az iraki katonai támaszpontok ellen végrehajtott januári iráni támadások amerikai katonasebesültjeire is. Donald Trump amerikai elnök először ugyanis azt nyilatkozta, hogy az iráni akcióknak nem volt amerikai sebesültjük, majd később kifejtette: úgy tudja, a katonák fejfájásra és enyhébb tünetekre panaszkodtak. Esper és Millay megerősítette: 50 katonát ápolnak agysérüléssel, de valamennyiüket enyhébb károsodás érte. Bár - tette hozzá Millay - az állapotuk változékony.

Trump korábbi szavaira visszatérve Esper elmondta: beszélt az elnökkel."Nagyon szívén viseli valamennyi katonánk egészségét és jólétét, s különösen azokét, akik Irakban teljesítenek szolgálatot" - mondta. Hozzáfűzte, hogy az elnök "tisztában van az ilyen sebesülések jellegével".

Ezek érdekelhetnek még

2020. Június 04. 16:01, csütörtök | Külföld

Hamarosan indul a Marsra a NASA legújabb marsjárója

Július 17-én indul a Marsra az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA legújabb marsjárója, a Perseverance (Állhatatosság).

2020. Június 04. 11:06, csütörtök | Külföld

Új gyanúsított van a 13 éve Portugáliában eltűnt brit kislány ügyében

Új gyanúsítottja van a 13 éve Portugáliában eltűnt brit kislány, Madeleine McCann ügyének. A Scotland Yard szerda esti londoni bejelentése szerint nagy jelentőségű új nyomozati szálról van szó.

2020. Június 04. 09:05, csütörtök | Külföld

Késes támadás történt egy kínai általános iskolában

Késes támadás történt egy dél-kínai általános iskolában csütörtök reggel, mintegy negyven embert sebesített meg a támadó, köztük tanulókat és az iskola dolgozóit - írta a China Daily című kínai pártlap.

2020. Június 04. 07:33, csütörtök | Külföld

Súlyosbítják a vádat a Floyd halálát okozó rendőr ellen, és társait is letartóztatják

Súlyosbítják az afroamerikai George Floyd halálát okozó rendőr elleni vádat, és letartóztatási parancsot adtak ki a három másik intézkedő rendőr ellen is