Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. December 27. 15:57, csütörtök | PR

Az ipari fúvókák méretezése

Az ipari fúvókák méretezése

Az ipar igen széles terület, hiszen benne több iparág található meg, ahol különféle méretű és minőségű és mennyiségű fúvókákat használhatnak.

A Monojet Kft. termékei között számos, az ipar minden területét kielégítő fúvóka áll rendelkezésre. Ezeket kiválaszthatják önállóan a webáruházból, vagy felvéve kollégáikkal a kapcsolatot, segítségüket is igénybe vehetik. Nézzük, mit fontos tudni a fúvókákról.

Milyen típusú fúvókákat ismerünk?

A szakirodalom a fúvókákat alapvetően két csoportba sorolja közeg szerint:

Egyközeges fúvókák esetén a porlasztás ráfolyásos vagy nyomáselven működik. Amikor szivattyút választunk, az egyközeges fúvókánál figyelembe kell venni (a nyomásveszteség miatt) a fúvóka és szivattyú mért távolságát, magasságát és az NPSH értéket.


Kétközeges fúvókáknál a folyadék porlasztása valamilyen segédközeggel - többnyire levegővel - megy végbe. De a közeg viszkozitásától függ, hogy a porlasztás hol történik: első kamrában (belső keverésű), vagy külső kamrában (külső keverésű). A kétközeges fúvókák igen finom szemcse- éscseppmérettel rendelkeznek. A pneumatikus (vagyis levegő közegű) fúvókák esetében a közeg eljuthat a fúvókákhoz: nyomáselven (ekkor szivattyút használunk), ráfolyásos elven (ejtő tartályt használunk), vagy felszívásos - szifonos elven.

Mik a fúvókák lehetséges hibái?

A Monojet Kft. honlapján részletesen megtalálhatjuk a fúvókák lehetséges hibáit. Nézzük röviden a legfontosabbat. Az egyik fő lehetséges hiba a szóráskép deformálódása, mert csökken a nyomás, vagy a furat átmérőjének tágulása, aminek következtében növekszik a térfogatáram.

Milyen márkákat képviselnek?

A Monojet Kft. termékpalettáján közel 24 000 különböző ipari precíziós fúvóka található, amiből kivétel nélkül mindegyik PNR ipari precíziós fúvóka. A PNR cég a világ egyik vezető fúvóka-gyártója, mely minőségében nem marad el a jóval drágább német és amerikai versenytársak mögött.

Mit értünk fúvóka-méreteken?

Leginkább a fúvóka méretét a térfogatárama fejezi ki, ami adott időegység alatt az adott felületen áramló közeg térfogata, l/min-en fejezve ki. A térfogatáramot mindig adott nyomáson értelmezzük, és vegyük figyelembe, hogy ahogy nő a nyomás, úgy nő a térfogat is.

• Figyeljünk arra, hogy a nyomást a fúvóka bemenő csonkjánál értelmezzük, ehhez válasszuk ki a szivattyút, és ehhez mérten kell a nyomásesést kiszámítani.

• Figyeljünk arra is, hogy a térfogatáram lesz, ami egyben meghatározza a fúvóka furatának átmérőjét is, ami mindig a fúvóka kimenő furat átmérője!
• A térfogatáram befolyásolja a fúvóka geometriai méretét és a csatlakozó csonk méretét is! A fúvókákat úgy alakítják ki többségében, hogy menetesek legyenek, így ennek a menetnek a mérete is változik a térfogatáram mértékének megfelelően.

A PNR termékek között különböző méretű, szórásszögű fúvókák találhatóak meg, így az alkalmazás tudatában fogjuk tudni megmondani, hogy milyen típusú fúvókára van szükség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat