Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Május 04. 13:09, csütörtök | Helyi
Forrás: Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság

AZ ONLINE SZÖRFÖZÉS LEGÚJABB CÁPÁI

AZ ONLINE SZÖRFÖZÉS LEGÚJABB CÁPÁI

Nem csak az online vásárláskor, hanem eladáskor is áldozattá válhatunk!

Az elmúlt időszakban több hasonló módszerrel elkövetett bűncselekmény történt, amelynek Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei sértettjei voltak.

Egy népszerű internetes hirdetési oldalon kínált baba overált eladásra az a mezőtúri nő, akinek hirdetésére, mint potenciális vevő jelentkezett az elkövető. A vásárláshoz e-mail címet kért, amelyre az eladó később egy olyan üzenetet kapott, amely látszólag egy futárcégtől származott.

A sértett a linket követve, látszólag pénzintézete weboldalára jutott, ahol a bankszámlához tartozó felhasználói adatokat megadta, majd megdöbbenve tapasztalta, hogy a bankszámlájáról leemelték az összes pénzét.

Kirakós játékot hirdetett online egy szolnoki lakos, akit szintén a fenti módon ejtett tévedésbe a „vevő” és indított négy egymást követő átutalást, a sértett által megadott belépési adatok felhasználásával, jelentős kárt okozva.

Egy másik esetben gyermekágyat kívánt értékesíteni a kuncsorbai feljelentő, aki a vásárlási szándékát jelző személytől kapott adathalász linkre kattintva adta meg adatait – miután kiválasztotta saját számlavezető bankját – végül pedig az SMS-ben kapott megerősítő kódokat is. Sajnos erről a bankszámláról is leemelték az összeget.

Fontos, hogy mindenki megismerje az elkövetési módszereket, és ne dőljön be a csalóknak, ezért a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési munkatársai ismételten óvatosságra intik a vásárlókat!

MEGHAMISÍTOTT BANKI OLDALAK

Az adathalász banki e-mailekben (phishing) található hivatkozások gyakran egy meghamisított banki weboldalra vezetnek, ahol a célszemélyt a pénzügyi és személyes adatai megadására kérik. Ezek a webhelyek szinte teljesen ugyanolyanok, mint a mintának használt valódi (hivatalos, céges) honlap. Általában tartalmaznak azonban egy felugró ablakot, amelyik a banki hitelesítő adatok megadását kéri. Gyanús lehet továbbá a gyenge minőségű grafika, valamint a sürgető hangvételű üzenetek, tartalmak. A valódi bankok nem használnak ilyen ablakokat, tartalmakat.

Mit tegyen, ha adathalász banki e-mailt kapott?

Soha ne nyissa meg a bank webhelyét e-mailben található hivatkozásra kattintva!
Mindig gépelje be a hivatkozást, vagy használja a „Kedvencek” közé elmentett linket!
Használjon olyan böngészőt, amely lehetővé teszi a felugró ablakok blokkolását!
Előugró ablakok általában bizalmas adatokat kérnek Önről. Ne kattintson rájuk és ne adjon meg személyes adatot az ilyen oldalakon!
Amennyiben a bank szeretné felhívni a figyelmet valamilyen fontos dologra, a figyelmeztetést az online banki felületen jeleníti meg.
HAMIS TRANZAKCIÓK JÓVÁHAGYÁSA

A bankok az online belépéshez és a tranzakciók jóváhagyásához kétlépcsős hitelesítést követelnek meg. Az ügyfélnek a jelszón kívül egy másik módon is azonosítani kell magát. Ha egy csaló próbál belépni vagy hamis tranzakciót indítani, az ügyfélnek ugyanúgy meg kell adnia a másodlagos hitelesítési adatokat ahhoz, hogy a belépés vagy a tranzakció sikeres legyen.

Mit tegyen, ha hamis azonosítási folyamatot észlel?

Mindig ellenőrizze, hogy a belépési kísérletet vagy a tranzakciót, melyet jóvá akar hagyni, valóban Ön, vagy az Ön által megbízott személy kezdeményezte!
Sose hagyjon jóvá ismeretlen kérést!
A kapott jóváhagyó SMS-ben ellenőrizze a jóváhagyásra váró műveletet, az összeget és a címzettet, ha szerepel benne!
Amennyiben, minden óvintézkedése ellenére becsapták, megkárosították, tegyen feljelentést a lakhely szerinti illetékes rendőrkapitányságon, de bejelentést tehet személyesen is bármely rendőri szervnél vagy telefonon, a 112-es segélyhívószámon.

Kérjük, fogadják meg tanácsainkat, valamint további hasznos információkért, keressék fel a https://kiberpajzs.hu/ oldalt!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:07, vasárnap | Helyi

Ferdinánd nap

Ferdinánd napot tartott a Bengecseg Alapítvány a Gazdaházban. A megjelenteket Nagy Emese kuratóriumi elnök, valamint F. Kovács Sándor

2024. Április 28. 15:00, vasárnap | Helyi

DIGITÁLIS TÉMANAP

Digitális április. Számítástechnikai- informatikai témahét zajlott a Szent Pál Marista Általános Iskolában. A témahéten a diákok által legjobban várt program a digitális verseny volt.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

NEM KÉRÜNK A MIGRÁNSGETTÓBÓL

Jóváhagyta az Európai Parlament az EU új migrációs és menekültügyi paktumát, mely szerint elképzelhető, hogy akár Magyarországon is migránsgettók kerüljenek kialakításra.

2024. Április 27. 17:00, szombat | Helyi

PÁLINKÁSÜVEGGEL VERTE FEJBE-AGYZÚZÓDÁS LETT A VÉGE

Mezőtúron egy születésnapi összejövetel durvult el olyannyira, hogy a bulin résztvevő egyik férfi súlyos, életveszélyes sérülést szenvedett.