Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2022. Július 02. 08:44, szombat | Helyi

AZ ÓVODÁK PEDAGÓGUS NAPJA

AZ ÓVODÁK PEDAGÓGUS NAPJA

A Déryné Kulturális Központban tartotta pedagógus napi köszöntőjét a Madarász Imre Egyesített Óvoda

Gulyás Ferencné intézményvezető és Sári Kovács Szilvia alpolgármester mondott ünnepi köszöntőt, majd a nyugdíjba vonuló óvodapedagógusoktól és dajkáktól búcsúztak el a vezetők és óvodásaik.

Sári Kovács Szilvia alpolgármester köszöntő gondolataiban elismeréssel szólt a karcagi Madarász Imre Egyesített Óvodák óvodapedagógusairól és az őket segítő kollégákról, akik a legkisebbekért eredményesen dolgoztak ebben a tanévben is. A hivatástudat, az alkalmazkodó készség a járványhelyzethez, a hagyományápolás és a tehetséggondozás - ez mind jellemezte az óvodákat a 2021-2022-es tanévben is. A nyári szünetre jó pihenést kívánt a pedagógusoknak az alpolgármester.
Balajtiné Sütő Margit, a Kuthen utcai tagóvoda vezetője olvasta fel Varga-Mici István, a Karcag Városi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnökének az intézmény dolgozóihoz szóló alábbi köszöntő levelét:
"A Karcag Városi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat nevében, Pedagógusnap alkalmából köszöntök minden óvodai dolgozót, és szívből gratulálok az intézmény díjazottjainak. Szeretnénk hálánkat kifejezni minden óvodapedagógusnak, pedagógiai asszisztensnek és dajka néninek. A nyugdíjba vonulóknak, nyugodt, vidám nyugdíjas éveket kívánunk. Köszönet a sok- sok munkájukért!"
Szabóné Szentesi Mária óvodapedagógus, tagintézmény vezető kiemelkedő óvodapedagógiai munkájáért Brunszvik Teréz Díjat vett át Budapesten. Ebből az alkalomból Gulyás Ferencné intézményvezető ismertette a díjazott szakmai életútját, majd ő és Sári Kovács Szilvia alpolgármester virágcsokorral köszöntötte a díjazottat, a SZIM óvodás gyermekei pedig műsorral.
Nyugdíjba megy Romhányi Sándorné, a Jókai utcai Óvoda tagóvoda vezetője, akit Gulyás Ferencné intézményvezető köszöntött és adta át részére az emberi erőforrások minisztere által adományozott Pedagógus Szolgálati Emlékérmét, majd óvodásai, kollégái és unokái műsorral köszöntek el tőle.
Kapitányné Zsurzsucz Andrea óvodapedagógus a Kuthen utcai Óvodából megy nyugdíjba. Őt is az intézményvezető köszöntötte, majd Földváriné Jeneses Katalin, a Pedagógus Szakszervezet Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnöke a pedagógus szakszervezet nevében adott át elismerést az óvónőnek. Szintén ebből az óvodából vonul nyugdíjba Szekrényesi Józsefné dajka, akit Gulyás Ferencné virággal köszöntött, majd a Kuthen utcai óvoda gyermekei és az óvoda dolgozói búcsúztak el nyugdíjba vonuló kollégáiktól. A Csokonai utcai Óvodából Karászi Sándorné dajka megy nyugdíjba, akit az intézményvezető köszöntője után óvodája Margaréta csoportos gyermekei és kollégái köszöntöttek.
Az ünnepség második része Gulyás Ferencné az alábbi, pedagógus napi köszöntőjével kezdődött:
- Kedves Vendégeink, Munkatársaim, óvodapedagógusok, pedagógiai asszisztensek, dajkák, irodai dolgozók, fűtő-karbantartók, közcélú és csökkent munkaképességű foglalkoztatottaink! Kedves nyugdíjasaink!
A Pedagógusnap ünnep valamennyiünk számára, akik a mindennapokban az óvodás gyermekekért tevékenykedünk. Ünnep, hisz nem kis feladatot vállaltunk! A családok gyermekeik nevelését, fejlesztését bízták ránk az óvodai nevelés keretében. Ebben az évben 9 óvodában, 29 óvodai csoportban 600 óvodás gyermeket nevetünk, fejlesztettük legjobb tudásunk mellett. A gyermekek neveléséhez intézményünk fenntartója Karcag Város Önkormányzata kiemelkedően jó feltételeket biztosít, hiszen óvodáink infrastrukturális fejlesztései folyamatosak. Az elmúlt években megújult óvodai épületek után ezen a nyáron a SZIM Óvoda konyhájának és a Kinizsi úti Óvoda tetőszerkezetének felújítására kerül sor. Az épületek megújulása mellett a szakmai, tartalmi munka fejlesztése folyamatos, melyhez az elhivatott pedagógus szakmai munka mellett pályázati projektekbe kapcsolódunk be minden esetben fenntartói támogatással, egyetértéssel. Köszönöm Szepesi Tibor polgármester úr és a képviselő-testület támogatását, köszönöm, hogy a működtetés és fejlesztések mellett szakmai munkánkat is figyelemmel kísérik, rendezvényeinket személyes jelenlétükkel, elismerésükkel támogatják.
Az elmúlt két év rendkívüli működést hozott intézményünk, dolgozóink, az óvodáinkba járó gyermekek és családok életébe. Voltak rendkívüli szünetek hosszabb, rövidebb ideig, betegségek, felgyógyulások, de egy dolog, a gyermekek ellátása, nevelése, fejlesztése érdekében végzett elhivatott munkánk folyamatos volt.
A 2021-2022-es nevelési évben már megtanultunk együtt élni - remélem mostanra magunk mögött hagyva - a gyors döntéshozatallal a működésben a gyermekek ellátása érdekében. Ezen időszak alatt pedagógusaink a hagyományos kapcsolati formákat mind szakmai kapcsolatainkban, mind a szülőkkel való napi kapcsolattartásban kiegészítették, megerősítették a digitalizáció fejlődése adta lehetőségekkel. Óvodáink, csoportjaink jelen vannak a közösségi média felületein, ahol gyors kapcsolatfelvételre, tájékoztatásra van lehetőség.
Az információk átadásának sokszínűségében kiemelkedő a helyi média által közvetített óvodai programok gazdagsága, amelyet ezúton is megköszönök a média képviselőinek. Munkájukhoz további jó egészséget, sok pozitív élményt kívánok!
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy pedagógusaink számára is fontos, hogy munkájukról, eredményeikről a hagyományos formákon túl is tájékoztatást nyújtsanak. Így készülhet el évente 8-10 projektfüzet, a megvalósult programokról. Az elmúlt napokban a Bács-Kiskun Megyei TIT által szervezett Országos Óvodapedagógiai Nyári Egyetemre vittünk ezekből a projektfüzetekből a résztvevő óvodapedagógusoknak, a meglátogatott 3 felvidéki óvoda pedagógusainak, azt hiszem nem kell mondanom, nagy sikerrel, rövid idő alatt mindegyik gazdára talált.
Kiemelt eredményeket értük el a tehetséggondozás területén, jelenleg 27 tehetséggondozó műhely működik óvodáinkban, amelyből 7 Nemzeti Tehetség Program által támogatott. Köszönöm a műhelyvezetők és segítőik elhivatott, eredményes munkáját.
Óvodáinkban a környezettudatosságra nevelés kiemelt jelentőségű, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy 5 óvodánk Örökös Zöld Óvoda, 4 óvodánk Zöld Óvoda, s intézményünk SZIM Óvodája látja el a megyei Zöld Bázis intézményi feladatokat. A globalizáció a környezetvédelem, a fenntarthatóság területén is újabb kihívások elé állítja az emberiséget, amiben nekünk óvodapedagógusoknak kimondottan vagy kimondatlanul, de stratégiai szerepünk van. Hiszen az óvodás korban kialakított szokások, szabályok beépülnek a gyermekek életébe, melyek által sok esetben a családok szemléletét is formáljuk. Köszönöm az óvodák környezetének kialakításában végzett tevékenységét pedagógusaink mellett a nevelőmunkát segítő kolleganőknek és fűtő-karbantartó dolgozóinknak, hiszen konyhakertjeink, óvodakertjeink, játszóudvaraink egyre szebbek, gazdagabbak, egyre több tapasztalást, tevékenységet biztosít óvodás gyermekeinknek.
Az Oktatási Hivatal Bázisintézményeként az Őszi és Tavaszi Megyei Pedagógiai Napok keretében bemutató foglalkozásokon, előadásokon keresztül ismerkedhetnek meg megyénk pedagógusai módszertanunkkal, gyakorlatunkkal. Köszönöm azon óvodapedagógusoknak, akik örömmel vállalták az elmúlt időszakban a bemutatkozási lehetőségeket.
Intézményünk minőségfejlesztési tevékenysége két évtizedre nyúlik vissza. A tartalom folyamatosan megújult, segítve a pedagógiai feladatellátás minőségnek, a szervezet fejlődésének támogatását. Köszönöm a BECS munkáját, mely a külső pedagógiai-szakmai ellenőrzések eredményeihez nagymértékben hozzájárult. Megalakult ebben az évben az Óvodai Kiválóság Klub, melynek tagjai lettünk a Szolnok Városi Óvodák meghívására. Az elkövetkezendő napokban a Szövetség a Kiválóságért Egyesületben fogunk számot adni belső önértékeléseinkről, fejlesztéseinkről.
Sajátos nevelési igényű gyerekek ellátása nagy kihívás valamennyi pedagógus, de talán mondhatom a társadalom számára. Ahhoz, hogy jól és eredményesen végezzük feladatainkat a tárgyi és személyi feltételek biztosítása elengedhetetlen. Szükség van fejlesztő szobákra, tornaszobákra, fejlesztő eszközökre, de ami a legfontosabb inkluzív szemlélettel rendelkező óvodapedagógusokra, nevelőkre. Nagy lépést tettünk ezen a területen az elmúlt időszakban. Intézményünk gyógypedagógusának köszönöm munkáját, elhivatottságát, az integráló óvodapedagógusok szakmai összefogását, segítését. Köszönöm a Kuthen és Zöldfa úti Óvodák nevelőközösségének, hogy befogadó szemléletük mára biztosítja legnagyobb arányban óvodáink között a családok számára a sérült gyermekek biztonságos, nyugodt légkörben, magas szakmai tartalommal gyermekeik nevelést, fejlesztését.
Kiemelt feladat településünkön, intézményünkben a hátrányos helyzetű, cigány nemzetiségű gyermekek ellátása. A szokásrendszer kialakítása, az egészséges életmódra nevelés, a kognitív képességek fejlesztése során a gyermekek nagy hátrányokkal kezdik meg óvodai életüket. Intézményünk 5 óvodájában kialakítottuk az „Esélyteremtő Óvoda” feltételeit, szemléletét. Köszönöm elsőként a Kinizsi úti Óvoda közösségének a cigány nemzetiségű gyermekek nevelése terén végzett elhivatottságukat, szemléletüket, az elért eredményeiket. Mára óvodáinkban az integrált nevelés kereti elfogadottak, melyben az esélyteremtés mellett helyet kap a tehetségek felismerése, gondozása.
Köszönöm valamennyi alkalmazottunknak egész éves munkáját, melyet a gyermekek nevelése, fejlesztése, a szülőkkel való kapcsolattartás, az óvodai rendezvények, az intézményfejlesztés, a partner intézményekkel való együttműködés során végzett eredményesen. Engedjétek meg nekem, hogy megköszönjem Kunné Nánási Mónikának, aki intézményvezető helyettesként március 31-ig tevékeny, nagy szakmai tudással, elhivatottsággal rendelkező pedagógusa volt, s vezetői munkámban, az intézmény irányításában 8 éven keresztül vezető társam, akire minden feladatban számíthattam. Köszönöm.
Ahhoz, hogy valaki gyermekek között, gyermekekért dolgozzon, tevékenykedjen elhivatottság, alázat, felelősségtudat, nyugodtság, folyamatos szakmai fejlődés szükséges. Vannak dolgozóink, akik több évtizede a köznevelésben, közalkalmazottként tevékenykednek az óvodás gyermekek nevelés, fejlesztése, az intézmény szakszerű, biztonságos működése terén. Áldozatos, kitartó munkájuk elismeréseként 2022-ben jutalomban részesülnek - mondta az intézményvezető, majd díjakat adott át.
25 éves jubileumi díjat adott át Szőkéné Nádházi Mária gazdasági vezető: Karászi Sándorné dajkának.
30 éves jubileumi díjban részesült Szabó Erika óvodapedagógus, Nagyné Pusztai Tünde óvodapedagógus, Kis Anikó Krisztina óvodapedagógus.
40 éves jubileumi díjban részesült:
Kapitányné Zsurzsucz Andrea óvodapedagógus, Szekrényesi Józsefné dajka.
Ebben az évben Év pedagógusa díjban részesült Kapitányné Zsurzsucz Andrea, a Kuthen utcai Óvoda óvodapedagógusa, Kovácsné Fodor Mónika, a SZIM Óvoda óvodapedagógusa, Popovicsné Nagy Mária, a Takács Péter utcai Óvoda óvodapedagógusa.
Az év pedagógiai munkát segítő díjat kapta Karászi Sándorné, a Csokonai utcai Óvoda dajkája és Reményi Judit, az Óvodaközpont adminisztrátora. Az év óvodája ebben a nevelési évben a Kinizsi utcai óvoda nevelőközössége lett.
A díjazottakat, az intézmény valamennyi dolgozóját, a nyugdíjasokat zenés ünnepi műsorral Karcagi-Nagy Zoltán és Andy előadóművészek köszöntötték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 16:24, szerda | Helyi

A hazai vadállományunk egyedülálló nemzeti kincsünk

Teremtett világunk megőrzése közös kötelességünk, a természet rendjét pedig nem lehet megbontani, éppen ezért hárul kiemelkedően fontos szerep a felelős és tudatos vadgazdálkodásra

2024. Május 01. 15:00, szerda | Helyi

KALAPÁCCSAL TÁMADT AZ IDŐS EMBERRE

A Kunszentmártoni Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be egy 22 éves cibakházi férfival szemben rablás bűntette és két rendbeli testi sértés büntette miatt.

2024. Május 01. 13:00, szerda | Helyi

MÉLTÓSÁG MEZEJE

A nárcisz a világon mindenütt a rákbetegek, a rákban haldoklókat gondozó szervezetek szimbóluma.

2024. Május 01. 07:00, szerda | Helyi

SZÉPÍRÓ VERSENY A SZENT PÁL MARISTA ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

A Cigány hét keretein belül a hátrányos helyzetű gyermekek számára Szépíró versenyt rendeztek a Szent Pál Marista Általános Iskolában.