Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Június 12. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az UV-sugárzás felelős a szürkehályogért

Az UV-sugárzás felelős a szürkehályogért

A sugárzó napsütéssel a veszélyes UV-sugárzás mértéke is megnőtt. A bőrünk védelme mellett nagy figyelmet kell fordítanunk a szemünk egészségének megóvására is.

Stockinger-Bakonyi György, a Magyar Optikus Ipartestület elnökségi tagja a szem betegségeiről, a hibák korrigálásáról, és a megfelelő védelemről beszélgetett a Rádió Orient riporterével.

A Magyar Optikus Ipartestület érdekvédelmi szervezet, amely a rendszerváltás környékén alakult, mára pedig közel ötszáz taggal rendelkezik. A látszerészek érdekvédelmi feladatainak ellátásán kívül szakmai továbbképzéseket és kiállításokat is szerveznek. Az optometria viszonylag fiatal szakma Magyarországon, csak húsz-huszonöt éve létezik. Kezdetben másfél éves tanfolyami képzésen lehetett elsajátítani, majd a Hajnal Imre Egészségtudományi Főiskolára, később pedig a Semmelweis Egyetemre költözött. Az optometristát az különbözteti meg a szemész szakorvostól, hogy csak a látás vizsgálatával foglalkoznak, nem az egész szem biológiájával.

A vizsgálat alapos kikérdezéssel indul, majd két módszerrel mérik fel a problémát: a komputeres, objektív vizsgálat után következik a szubjektív vizsgálat, amikor próbaszemüveg viselésével választhatja ki a páciens, melyik lencse élesíti kellő mértékben a látását. Ha a páciens kontaktlencsét szeretne, akkor rövid, közel fél órás tesztviseléssel döntik el, melyik lencse megfelelő a számára, és megbeszélik a fölhelyezéssel, levétellel, ápolással kapcsolatos kérdéseket - ismertette hivatásuk feladatait és lényegét Stockinger-Bakonyi György.

A statisztikák szerint a lakosság közel negyven százalékának van szüksége valamilyen látáskorrekcióra. A látásromlásnak különböző okai és megnyilvánulási formái lehetnek: a rövidlátók közelre látnak jól, távolra életlenül, ezt mínuszos előjelű lencsékkel korrigálják, a távollátók pedig mind távolra, mind közelre bizonyos nehézséggel látnak, a szemük akkor is fókuszál, amikor alkalmazkodás nélkül kellene működnie. Mindenki találkozik előbb vagy utóbb az öregszeműséggel, a presbiópiával, amely a negyven év fölötti látásromlást jelenti, elsősorban olvasás közben jelentkezik - mondta a Magyar Optikus Ipartestület elnökségi tagja.

Egyre gyakrabban találkozunk szürkehályoggal, aminek fő kiváltó oka az UV-sugárzás, és zöldhályoggal, helyesebben glaukómával. A különböző kötőhártya-gyulladások valamely fajtáján mindenki átesik életében legalább egyszer. Gyakori még a száraz szem-szindróma, amely leginkább a számítógéppel dolgozókat érinti, és a valódi betegségként definiálható száraz-szeműség, amely a könnytermelést érintő elváltozásokat takar.

A szemünket óvni kell a káros hatásoktól, legfőképpen az UV-sugárzástól. Fontos a megfelelő napszemüveg gondos kiválasztása, de emellett ügyelni kell arra, hogy felülről, oldalról is érkeznek UV-sugarak, sőt, a szemüveg belsejéből is visszaverődhetnek. Az UV-szűrő kontaktlencsék csak a szaruhártyát védik, a kötőhártyát nem, ezért feltétlenül ki kell egészíteni még a napszemüveg védelmével. A számítógép képernyőjének negatív hatásai ellen is érdemes tenni, mindenekelőtt a helyes megvilágítással. A látás folyamata nagyon megterhelő lehet az agy számára. A kontrasztfokozó szűrők segítenek, hogy a számítógép monitorjának pixelekből álló képét kontrasztosabbá, könnyebben feldolgozhatóvá tegyék - hívta fel a figyelmet a szakember.

A látásvizsgálat, a gyakori szűrés fontos a megelőzés szempontjából. Ha a szülők szemüvegesek, a gyermekeket minél korábban, egy-két éves korban érdemes orvoshoz vinni, a kétszemes együtt látás folyamatát ugyanis öt-hat éves korig tanulja az agy, addig könnyebben korrigálhatóak a hibák. A nyilvánvaló kancsalságon túl feltűnőek lehetnek a rajzolásban elkövetett hibák, torzulások, amelyek látásromlásról tanúskodnak. Minden évben egyszer érdemes a gyermekeket kontrollvizsgálatra vinni, később, tinédzserkorban a dioptriák már nem nagyon változnak. Az öregkori látásromlással a páciensek általában már a probléma kezdetekor fel szokták keresni orvosukat.

A szemüveg mellett ajánlott kipróbálni a kontaktlencséket is. Míg korábban nem, most már van lehetőség bifokális, multifokális lencsék viselésére is. Nagyobb szabadságot, természetesebb megjelenést jelent viselője számára, amely sportolás, nyaralás, szabadidő közben hasznos lehet. A szem megfelelő pihentetésével, a lencsék mindennapos fertőtlenítésével és a lencse élettartamának pontos betartásával a kontaktlencse a szemüveg remek alternatívája lehet a látásromlással küszködő betegek számára-hangsúlyozta a közigazgatás rádiójának vendége.

A teljes műsort meghallgathatja az alábbiakban:

Lejátszás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Életmód

Ferencz Orsolya: az űrtechnológia fontos sarokköve a világgazdaságnak

Az űrtechnológia fontos sarokköve annak, hogy a világgazdaság üzemelni és fejlődni tudjon - mondta Ferencz Orsolya az eddigi legnagyobb magyar repülő űreszköz, a Thermal Guard Assembly (TGA) pénteki bemutatóján Miskolcon.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Életmód

Bodrogi 90 - Gálaműsorral köszöntik a Kossuth-díjas színészt